Tineri din Asia Centrală şi Europa de Est infectaţi cu HIV, blamaţi şi marginalizaţi

Tineri din Asia Centrală şi Europa de Est sunt blamaţi şi marginalizaţi, în contextul în care o epidemie subterană de HIV ia amploare în aceste regiuni, alimentată de consumul de droguri, comportamente sexuale cu risc crescut şi un nivel ridicat al stigmatizării sociale, potrivit unui raport UNICEF.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Tineri din Asia Centrală şi Europa de Est infectaţi cu HIV, blamaţi şi marginalizaţi

Tineri din Asia Centrală şi Europa de Est infectaţi cu HIV, blamaţi şi marginalizaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Raportul "Blamare şi marginalizare: epidemia subterană de HIV care afectează copiii din Europa de Est şi Asia Centrală" scoate la lumină problemele cu care se confruntă copiii care trăiesc cu HIV, adolescenţii care adoptă comportamente cu risc, femeile însărcinate care consumă droguri şi cei peste un milion de copii şi tineri din regiune care trăiesc sau muncesc pe străzi, se arată într-un comunicat de joi al UNICEF.

Tinerii marginalizaţi sunt expuşi zilnic unor riscuri multiple, inclusiv consumului de droguri, sexului comercial şi altor forme de exploatare şi abuz, care sporesc riscul de a lua infecţie HIV. Tendinţele sunt extrem de alarmante, în regiune existând 3,7 milioane de consumatori de droguri injectabile, aproape un sfert din totalul înregistrat la nivel mondial. Pentru mulţi, consumul de droguri începe în adolescenţă.

Serviciile medicale şi de protecţie socială existente nu sunt concepute pentru a ajuta adolescenţii cu risc crescut, care sunt deseori expuşi culpabilizării morale, blamării şi chiar urmăririi penale în momentul în care vor să acceseze tratamentul şi informaţii legate de HIV.

"Copiii şi adolescenţii care trăiesc la marginea societăţii au nevoie de acces la servicii medicale şi de protecţie socială, nu de o doză aspră de dezaprobare", declară directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake, citat în comunicat.

Pentru a identifica şi a ajuta tinerii care trăiesc cu HIV sau prezintă risc de infectare, autorităţile civile şi cele medicale trebuie să creeze servicii special concepute pentru ei, în care aceştia să nu fie judecaţi şi care să vină în întâmpinarea nevoilor speciale ale adolescenţilor marginalizaţi, potrivit sursei citate.

În Federaţia Rusă, de exemplu, au fost înfiinţate peste 100 de unităţi speciale pentru tineri, oferind servicii de sănătate sexuală şi a reproducerii, informaţii, consiliere şi sprijin psihologic. Centrul medical Atis din Moldova reprezintă o altă iniţiativă pozitivă care permite salvarea unor vieţi.

Un centru de prevenţie şi tratare a HIV din Tadjikistan elimină barierele ridicate de neîncredere pentru a ajuta adolescentele care se prostituează.

"La început, nu am crezut că se oferă control medical, tratament şi prezervative într-adevăr gratuit şi în mod anonim. Eram convinsă că e o altă capcană de-a poliţiei. Am fost de acord să merg acolo prima dată cu un lucrător stradal, dar acum merg singură şi le încurajez pe prietenele mele să acceseze aceste servicii la rândul lor", declară o tânără clientă, citată în comunicat.

Un studiu recent, realizat de PNUD pe şase ţări din regiune indică faptul că multor adolescenţi care trăiesc cu HIV le este mai frică de stigmatizarea socială pe care o simt în momentul în care apelează la tratament decât de boala în sine, ceea ce adânceşte şi mai mult epidemia în obscuritate.

Stigmatizarea asociată virusului HIV nu se limitează la adulţi şi adolescenţi. Copiilor care trăiesc cu HIV li se refuză frecvent accesul la şcoală şi la grădiniţă, iar când se divulgă statutul lor, riscă să fie respinşi şi abuzaţi. Alla, asistentul maternal al unui copil infectat cu HIV, povesteşte cum acesta a fost marginalizat când cineva a făcut cunoscut statutul său de seropozitiv altor familii. "Colegii lui de clasă spun că este «dezgustător» şi refuză să se joace cu el", afirmă ea.

"Acest raport atrage atenţia asupra protejării drepturilor şi demnităţii tuturor persoanelor care trăiesc cu HIV sau sunt expuşi acestui virus, în mod special copiii şi tinerii vulnerabili. Trebuie să formăm un mediu caracterizat prin încredere şi afecţiune, nu prin judecarea şi excluderea celuilalt. Europa de Est şi Asia Centrală vor putea pune capăt răspândirii epidemiei doar punând capăt discriminării faţă de persoanele ce trăiesc cu HIV", a mai spus Anthony Lake.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici