"Am discutat pe două planuri. Unul pe termen foarte scurt în ceea ce înseamnă aprovizionarea cu medicamente, mai ales pentru programele naţionale de sănătate, unde distribuitorii au anunţat că sistează livrările. I-am atenţionat că încalcă legea şi că vor suporta consecinţele şi cred că au înţeles acest lucru", a explicat ministrul.
Demnitarul a stabilit cu producătorii să găsească o altă formulă pentru calcularea preţului de pornire al medicamentelor.
"Am convenit ca, în cadrul bugetului pe care îl avem, să facem o recalculare pentru cei care participă la formarea preţurilor, adică producători. Ei au acceptat să găsim o altă formulă de bază pentru preţul de pornire şi să putem să creştem adaosul comercial la distribuţie, pentru ca distribuţia să nu se mai afle în imposibilitatea de a mai suporta deprecierea cursului", a continuat acesta.
Ministrul le-a cerut distribuitorilor ca până marţi să transmită declaraţii autentificate privind preţurile minime din ţările UE, acolo unde se desfac produse similare cu cele din România, pe baza cărora să facă analize.
"Vom face, până săptămâna viitoare, o analiză pe tot catalogul de medicamente, care include peste 4.000 de produse. Putem alege între trei variante de calcul: preţul minim european, media preţurilor din trei ţări unde se află preţ minim european sau să găsim o variantă între cele două", a spus acesta.
Nicolăescu a precizat că preţurile vor rămâne îngheţate pentru restul medicamentelor până nu va vedea cum influenţează bugetul modificarea lor.
"Sper ca într-o săptămână, două să finalizăm un astfel de proiect de act normativ care să fie adoptat şi să fie baza pentru reglementare pe termen mediu şi lung".
Ministrul a spus că se poate relua în orice moment distribuţia de medicamente pentru programele naţionale, şi a anunţat că va începe controale şi îi va sancţiona pe distribuitorii care nu se conformează.
"Dacă de luni încolo distribuitorii nu vor îndeplini acest lucru, atunci voi trimite echipe de control care vor dispune toate măsurile permise de lege până la ridicarea autorizaţiei de punere pe piaţă", a spus Nicolăescu.
El a explicat că din piaţa de medicamente, 52 la sută reprezintă piaţă internă, 48 la sută import, din care 25-30 la sută sunt medicamentele din programele naţionale, iar restul de 20 la sută rămân, momentan, la preţuri actuale.
Consiliul Naţional al Colegiului Farmaciştilor din România a anunţat, vineri, că distribuitorii de medicamente au încetat livrările, întrucât preţurile produselor farmaceutice sunt afectate de devalorizare, iar stocurile de medicamente din farmacii sunt pe cale de a fi epuizate.
Preşedintele Asociaţiei de Distribuitori de Medicamente din România, Viorel Vasile, a declarat, sâmbătă, după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, că livrările de medicamente vor fi sistate cel puţin până miercuri, când vor fi chemaţi din nou la o întâlnire cu reprezentanţii ministerului.
Acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că ministerul le-a propus ca doar pentru 200 de medicamente, incluse în programele naţionale de sănătate, preţul să fie recalculat la cursul valutar de 36,3 lei pentru un euro (cursul de vamă) şi nu pentru toate cele peste 4.000 de medicamente pe care le distribuie în spitale şi farmacii.
"Nu ştim de ce ministrul a făcut această propunere pentru o categorie limitată de pacienţi. Nu putem livra pe cursul actual pe compensate şi pe celelalte liste de gratuităţi", a spus Viorel Vasile, care a precizat că distribuitorii nu vor începe livrările până când nu au un act oficial din partea ministerului.
"Fără un act oficial nu putem facen nimic. Ar fi împotriva legii să începem să livrăm de mâine pe un prezumtiv 3,63 de lei pentru un euro", a spus Vasile.
Acesta a spus că, până în prezent, din cauza îngheţării preţurilor au suferit pierderi zeci de milioane de euro.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a declarat mulţumit de discuţiile cu producătorii şi distribuitorii, apreciind că "din acest moment putem să spunem că vom avea în scurt timp o metodologie nouă de calcul a preţului la medicamente".