Tinerii îşi pierd încrederea în democraţie. Avocatul Adrian Cuculis: „Dacă ai doar nişte amintiri sau povestiri din comunism, s-ar putea să tânjeşti după acel regim”

  • 57% dintre tinerii între 18 şi 35 de ani preferă să trăiască în democraţie.
  • 42% din tineri ar susţine un regim militar la conducerea ţării lor.
  • Peste 35% din tineri ar accepta ca ţara să fie condusă de un lider neales.
Urmărește
439 afișări
Imaginea articolului Tinerii îşi pierd încrederea în democraţie. Avocatul Adrian Cuculis: „Dacă ai doar nişte amintiri sau povestiri din comunism, s-ar putea să tânjeşti după acel regim”

Tinerii îşi pierd încrederea în democraţie. Avocatul Adrian Cuculis: „Dacă ai doar nişte amintiri sau povestiri din comunism, s-ar putea să tânjeşti după acel regim”

Poate n-au studiat prea bine istoria. Din ce în ce mai mulţi tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani nu ţin prea mult la democraţie. Sunt 57% care preferă democraţia, iar 42% ar susţine un regim militar. Din categoria de peste 56 de ani, 71% sunt pentru democraţie şi doar 20% ar accepta să fie condusă ţara de armată.

Un studiu făcut de Open Society Foundation în 30 de ţări arată că mai mult de 35% din tineri cred că un lider puternic, care nu este ales de popor sau validat de parlament este un mod bun de a conduce o ţară. Cu toate astea, între 85 şi 95% dintre tineri vor să fie respectate drepturile omului şi cred că este greşit ca guvernele să violeze drepturile individuale pe baza aspectului, al religiei sau a orientărilor sexuale sau de gen.

Mai mult de jumătate dintre repondenţi simt că ţara lor se îndreaptă în direcţia greşită şi unul din cinci este îngrijorat de sărăcie şi excluziune, de schimbările climatice şi de corupţie. La modul general, 86% dintre oameni vor să trăiască într-un stat democratic, sunt conştienţi că lucrurile de care au nevoie: şcoli, spitale, protecţia mediului sau reducerea infracţionalităţii pot fi mai bine gestionate într-o astfel de formă de guvernământ.

„Eu cred că treaba asta cu regimul militar e o reminiscenţă de pe vremea lui Rumbo, când eram foarte mici. Atunci când eşti respondent la un asemenea sondaj, important e să înţelegi ce Dumnezeu înseamnă democraţia că dacă nu înţelegi ce înseamnă democraţia sau dacă nu înţelegi ce a însemnat totalitarismul că, până la urmă, am avut un regim militar că era condus de securitate, structură militară şi un dictator care făcea ce voia cu armata, poliţia şi cu toată lumea. Dacă ai doar nişte amintiri sau povestiri din comunism, s-ar putea să tânjeşti după acel regim”, a explicat avocatul Adrian Cuculis la Aleph News.

Democraţia şi drepturile nu îşi ating potenţialul. Capacitatea liderilor de a obţine rezultate la nivel naţional ridică semne de întrebare într-un moment în care unul din doi respondenţi (49%) şi-a făcut griji pentru a pune mâncare pe masă.

Violenţa politică este o teamă palpabilă. Cincizeci şi opt la sută – şi majorităţi în 22 din cele 30 de ţări intervievate – sunt îngrijorate de faptul că tulburările politice din ţările lor ar putea duce la violenţe în următorul an. În Statele Unite, această cifră ajunge la 67%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici