- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tinerii pot obţine locuri de muncă de până la trei ani prin contractul de ucenicie
Tinerii pot obţine locuri de muncă pentru o perioadă cuprinsă între unu şi trei ani prin contractul de ucenicie, perioada de probă la care pot fi supuşi neputând fi mai mare de 30 de zile, informează, miercuri, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Ilfov.
Tinerii pot obţine locuri de muncă de până la trei ani prin contractul de ucenicie (Imagine: Diana Sancovici/Mediafax Foto)
La începutul lunii decembrie a anului trecut, Guvernul a aprobat Hotărârea 1212 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, norme aprobate prin HGR 234/2006.
Prin noile reglementări, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi-a propus să îi ajute, prin obţinerea unei calificări, pe tinerii cu vârsta între 16 şi 25 de ani, nevoiţi să se adapteze unui context economic din ce în ce mai dificil.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
"Ucenicia la locul de muncă este soluţia pentru adaptarea formării profesionale la nevoile reale ale angajatorilor cu scopul ca aceasta să corespundă mai îndeaproape necesităţilor de pe piaţa forţei de muncă, pentru a se putea ajunge, pe termen lung, la rezultate durabile privind ocuparea forţei de muncă. Prin contractul de ucenicie, tinerii pot obţine un loc de muncă cu o durată între un an şi trei ani. Perioada de probă la care poate fi supus ucenicul nu poate fi mai mare de 30 de zile", se arată într-un comunicat de presă al AJOFM Ilfov.
Actul normativ prevede că angajatorul trebuie să-i asigure ucenicului o pregătire teoretică (care este inclusă în programul normal de lucru) şi practică, sau numai pregătire practică, iar la finalul colaborării acesta este obligat să înscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare şi Certificare a Competenţelor Profesionale, unde primeşte un atestat.
Evaluarea într-un centru autorizat trebuie organizată cu cel puţin 45 de zile înainte de data încetării contractului, toate costurile fiind suportate de către angajator.
AJOFM Ilfov precizează că salariul de bază lunar stabilit prin contractul de ucenicie la locul de muncă este cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, la un program normal de lucru de maximum opt ore pe zi, în regim de maximum cinci zile pe săptămână.
"Nu trebuie omis faptul că legea prevede posibilitatea ca la încheierea contractului de ucenicie părţile să convină ca, la încetarea acestuia, activitatea să poată continua, prin încheierea unui contract individual de muncă, pentru exercitarea ocupaţiei în care ucenicul va fi calificat. Principalul avantaj pentru angajator este faptul că primeşte lunar o sumă egală cu 60 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă prevăzut de Legea nr. 76/2002 (în prezent este în cuantum de 500 de lei). Prin urmare, angajatorul va primi 300 de lei lunar, pe durata contractului", se mai arată în comunicatul AJOFM Ilfov.
Noile norme simplifică procedurile şi pentru angajatori. Astfel, dacă prin vechea legislaţie exista obligaţia unor autorizaţii speciale la încheierea acestor contracte, precum şi dovada atestatului în cazul maiştrilor de ucenicie, în prezent nu mai există acest lucru. În plus, coordonatorul ucenicului (fostul maistru) nu mai are obligaţia obţinerii atestatului, fiind suficientă experienţa profesională de cel puţin cinci ani în ocupaţia pentru care se organizează programul de ucenicie.
Ocupaţiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de muncă sunt cele cuprinse în Clasificarea Ocupaţiilor din România.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO