Tinerii şoferi nu îşi dau seama că-şi pun viaţa în pericol. 30% au condus cel puţin o dată băuţi

Tinerii şoferi asociază consumul de alcool la volan cu suspendarea permisului sau implicarea într-un accident rutier, dar nu percep pericolul asupra propriei vieţi, 30% dintre ei recunoscând că au condus cel puţin o dată sub influenţa alcoolului, potrivit rezultatelor unui studiu sociologic.

Urmărește
93 afișări
Imaginea articolului Tinerii şoferi nu îşi dau seama că-şi pun viaţa în pericol. 30% au condus cel puţin o dată băuţi

Tinerii şoferi nu îşi dau seama că-şi pun viaţa în pericol. 30% au condus cel puţin o dată băuţi (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Studiul, coordonat de sociologul Septimiu Chelcea, a fost realizat de Cult Market Research, în perioada 15 octombrie - 20 noiembrie 2010, pe bază de focus grupuri şi anchetă prin chestionar aplicat pe un eşantion de 1001 repondenţi, din mediul urban.

Rezultatele arată că 30 la sută dintre tinerii şoferi români de sex masculin, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, au condus cel puţin o dată sub influenţa băuturilor alcoolice.

Tinerii recunosc că cel mai adesea conduc sub influenţa alcoolului atunci când pleacă noaptea din club, deoarece cred că şansele de accidente sunt mai mici datorită traficului redus. Cel mai însemnat pericol pe care tinerii îl asociază consumului de alcool la volan este suspendarea permisului sau implicarea într-un accident cu un alt şofer în stare de ebrietate dar nu percep faptul că ei înşişi pot pune în pericol viaţa lor şi a celorlalţi participanţi la trafic, chiar şi în cazul consumului unei cantităţi mici de alcool, potrivit studiului.

Pe fondul acestui comportament, în cursul anului 2010, accidentele de circulaţie în care alcoolul a fost cauză concurentă au reprezentat şapte la sută din totalul accidentelor grave de circulaţie (645), conform Poliţiei Rutiere Române, numărul fiind într-o uşoară scădere faţă de cel din 2009.

"Din analiza evoluţiei accidentelor grave de circulaţie, rezultă că evenimentele în care alcoolul este cauză concurentă, sunt mai numeroase în rândul tinerilor cu vârsta între 18 şi 23 de ani", a declarat Comisar şef Lucian Diniţă, Directorul Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, la lansarea aplicaţiei ZeroLaMie, care îşi propune să-i ajute pe şoferi să conştientizeze faptul că alcoolul şi şofatul sunt incompatibile.

De asemenea, anul trecut INML a efectuat 3.538 de testări de alcoolemie, din care 3.513 la solicitarea poliţiei, iar cei mai mulţi şoferi testaţi (1.308) au înregistrat o alcoolemie cu valorile între 0,80 şi 2 g‰.

Aplicaţia ZeroLaMie, lansată de Ursus Breweries în cadrul campaniei "Află-ţi echilibrul!", alături de Poliţia Rutieră Română şi Institutul Naţional de Medicină Legală, este disponibilă prin SMS la 1267 şi pe mobile web la www.desprealcool.ro/zerolamie. Cu ajutorul ei, şoferii pot afla timpul estimat în care alcoolul se elimină din sângele lor.

"Şofatul sub influenţa alcoolului este periculos, indiferent de cantitatea de alcool în grame la litrul de sânge. Alcoolul afectează o serie de funcţii ale corpului, cum ar fi claritatea vederii şi timpul de reacţie, aspecte foarte importante pentru un şofer. De asemenea, alcoolul afectează judecata conducătorului auto, care devine tentat să depăşească limitele de viteză, mai ales în cazul alcoolemiilor mici. Indiferent de ce metodă folosesc şoferii pentru a estima timpul în care se pot urca din nou la volan, fie ea mai mult sau mai puţin ştiinţifică, toţi trebuie să ţină cont de faptul ca alcoolul, oricât de puţin şi şofatul nu merg împreună", a declarat prof.univ.dr. Dan Dermengiu, Directorul General al Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici