- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (21.07.2016, 16:34)
- Departamentul Corespondenti
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tipografii avertizează că elevii ar putea începe şcoala fără manuale. Ministerul Educaţiei, somat să aloce bani
Tipografii somează Ministerul Educaţiei să aloce banii pentru manualele şcolare cel târziu până la sfârşitul lunii iulie, avertizând că, în caz contrar, există riscul ca elevii claselor a 11-a şi 12-a să înceapă anul şcolar fără acestea.
Urmărește
411 afișări
Tipografii avertizează că elevii ar putea începe şcoala fără manuale. Ministerul Educaţiei, somat să aloce bani
Directorul Sucursalei "Ardealul” Cluj-Napoca a Companiei Naţionale a Imprimeriilor "Coresi”, Mircia Giurgiu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că editurile aşteaptă banii, deoarece trebuie urmate proceduri specifice, trebuie să aibă loc negocieri, licitaţii publice şi trebuie date comenzi la tipografii.
"Tipografii somează Ministerul Educaţiei să aloce fonduri pentru cele peste 3 milioane de manuale şcolare pentru clasele a 11-a şi a 12-a. Din păcate, deşi am cerut alocarea banilor încă de la sfârşitul lunii iunie, alături de reprezentanţii editurilor, nici până în prezent nu s-a primit vreun leu. Editurile aşteaptă, sunt proceduri, trebuie să facă negocieri, licitaţii publice, trebuie date comenzi la tipografii. Somăm Ministerul Educaţiei, pe noul ministru Mircea Dumitru, să dispună alocarea banilor necesari cel târziu până la sfârşitul lunii iulie, în caz contrar existând riscul major ca manualele să nu ajungă pe băncile elevilor la începutul anului şcolar care începe în 12 septembrie”, a spus Giurgiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
Simion: Am adus o dubă cu mutări, relocări, debarasări / Nu vom legitima prin prezenţa noastră un preşedintele ilegitim
La sfârşitul lunii iunie, editurile şi tipografiile care se ocupă de tipărirea manualelor şcolare avertizau că această industrie este în pericol şi riscă să ajungă în faliment din cauza preţurilor mici oferite de Ministerul Educaţiei, care nu ţin cont de situaţia reală din piaţă, cerând ajutorul ministerului în reglementarea situaţiei.
Potrivit unei scrisori deschise adresate, în 28 iunie, Ministerului Educaţiei de către Uniunea Editorilor din România, Compania Naţională Imprimeriile Coresi şi Uniunea Sindicatelor Tipografilor din România, tipografiile nu vor mai fi în măsură să tipărească necesarul de manuale.
"Industria de carte şcolară este în pericol. Editurile şi tipografiile partenere în procesul de asigurare a cărţii şcolare sunt în situaţia de a da faliment. În ultimii 100 de ani, principala activitate în perioada verii atât a editurilor, cât şi a tipografiilor, a fost elaborarea manualelor şcolare. De trei ani, Ministerul Educaţiei nu a mai fost în stare să asigure toate manualele şcolare necesare la începutul anului şcolar. Preţurile foarte mici oferite de minister, care nu ţin cont de situaţia reală din piaţă, pun atât editurile cât şi tipografiile în situaţia de a-şi închide porţile. Industria cărţii şcolare depinde, din nefericire, de comenzile Ministrului Educaţiei. Aceste comenzi vin cu întârziere şi la preţuri foarte mici (de exemplu, preţul mediu cu care ministerul plăteşte un manual pentru clasele I-X este de 2,7 lei). În curând, tipografiile nu vor mai fi în măsură să tipărească necesarul de manuale”, se arăta în scrisoare.
Reprezentanţii editurilor şi tipografiilor afirmau că a dispărut în totalitate industria românească a hârtiei, după ce s-au închis combinatele din Brăila, Bacău, Călăraşi, Buşteni, Alba, Dej, Constanţa, astfel încât preţurile materialelor tipografice au crescut an de an.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe