- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tismăneanu, la 20 de ani de la mineriadă: Iliescu n-a respectat dreptul la viaţă al alegătorilor săi
Politologul Vladimir Tismăneanu a spus, luni, în timpul unei dezbateri organizate cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la mineriada din 1990, că fostul preşedinte Ion Iliescu nu a respectat dreptul la viaţă al alegătorilor săi, cerând ca acesta să fie pedepsit pentru chemarea minerilor în Capitală.
Tismăneanu, la 20 de ani de la mineriadă: Iliescu n-a respectat dreptul la viaţă al alegătorilor săi (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
"Ion Iliescu trebuie să răspundă pentru faptele sale, pentru faptul că nu a respectat dreptul la viaţă al cetăţenilor care l-au ales", a arătat Vladimir Tismăneanu, preşedintele Consiliului ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), la dezbaterea cu tema "Mineriade 1990: violenţă stradală şi rezistenţă civică".
În opinia lui Tismăneanu, "tot ce s-a petrecut în ultimele două decenii este manifestarea esenţei faptelor din perioada 20 decembrie 1989 şi jumătatea anilor 1990".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Acesta a mai arătat că regimul de atunci, condus de Ion Iliescu, "nu a respectat dreptul la viaţă, aşa cum era normal", iar în conflictul şi violenţele petrecute în Capitală "au fost mineri fictivi şi securişti reali".
În continuare a luat cuvântul fostul ministru al Educaţiei din 1990, Mihai Şora, care le-a relatat participanţilor la dezbatere momentele la care a asistat în iunie 1990, în timpul mineriadei.
Şora a povestit cum în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990 au venit la el mai mulţi studenţi de la Arhitectură care l-au anunţat despre ce se întâmpla în Piaţa Universităţii. El a precizat că i-a cerut atunci mistrului de Interne să-i pună liberi pe studenţii reţinuţi, fapt care s-a şi petrecut.
Referitor la manifestaţiile din iunie 1990, Şora a arătat că, în opinia sa, că acestea erau "o mascaradă", în sensul că "erau aşa-zişi atacanţi care veneau dinspre Academie, iar de cealalată parte, forţele de ordine".
"Atacanţii atacau, forţele coborau din camioane şi îi îndepartau, şi tot aşa", a mai spus Şora, precizând că manifestaţiile nu erau atât de violente încât să fie nevoie de intervenţia forţelor de ordine. Întrebat dacă în opinia sa era necesar un moment precum mineriada, acesta a răspuns: "În mod evident nu era nevoie de aşa ceva".
Jurnalista Rodica Culcer, prezentă la dezbaterea organizată de IICCMER, a condamnat "ce a făcut presa atunci", referindu-se la o serie de articole din presa locală publicate după începerea mineriadei din iunie 1990. În opinia sa, modul de relatare a unor jurnalişti de la acea vreme despre acest eveniment "a fost criminal şi odios".
La rândul său, jurnalistul Dan Tapalagă a arătat că, în opinia sa, "mineriada din presă începută în urmă cu 20 de ani nu s-a încheiat, ea continuă aproape la fel de violent după 20 de ani, dacă nu chiar mai violent".
La dezbaterea organizată de IICCMER, moderată de Robert Turcescu, au mai luat parte reprezentanţi ai Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, precum şi fostul procuror militar Dan Voinea, cel care a instrumentat dosarele mineriadelor.
Evenimentele din iunie 1990 au început când forţele de ordine au primit ordin să elibereze Piaţa Universităţii, unde, timp de o lună şi jumătate, s-au strâns mii de manifestanţi care protestau faţă de politica dusă de puterea instalată după revoluţia din decembrie 1989.
Astfel, ordinul dat în seara de 12 iunie 1990 a fost pus în aplicare în 13 iunie, fiind arestate 262 de persoane aflate în zona de protest. În piaţă au fost aduşi, în locul demonstranţilor, muncitorii de la IMGB, care strigau lozinci ca "Noi muncim, nu gândim!". Arestaţii au fost duşi la unitatea militară UM 0575 din Măgurele.
Ulterior, auzind despre arestarea manifestanţilor, protestatarii care nu se aflau în dimineaţa de 13 iunie 1990 în Piaţa Universităţii au mers în faţa sediului Ministerului de Interne, clădire în care se aflau atunci şi birourile Serviciului Român de Informaţii, cerând eliberarea reţinuţilor. Din acel moment s-a dat ordin să se tragă focuri de avertisment, astfel că, în seara de 13 iunie 1990, în urma ricoşeurilor unor gloanţe, au fost ucişi Valentin Mocanu, Mariana Mitriţă, Gheorghe Duncan şi Dragoş Drumea.
În seara de 13 iunie 1990, grupuri numeroase de mineri din Valea Jiului au venit în Bucureşti, pentru a "restabili ordinea în Capitală", după ce în acea zi fuseseră incendiate şi devastate sediile Poliţiei, Ministerului de Interne şi Televiziunii Române.
În următoarele două zile, grupurile de mineri, înarmate cu răngi, topoare şi bâte, au devastat, la rândul lor, sediile unor partide ale opoziţiei, Facultăţii de Arhitectură, precum şi alte locuri aflate în apropierea Pieţii Universităţii, decretată de către studenţi "kilometrul zero al democraţiei".
Aceste evenimente au fost cercetate în mai multe cauze penale, însă pentru instrumentare defectoasă a dosarelor mineriadelor, procurorul militar Dan Voinea a fost cercetat diciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii. Ancheta privind mineriada din iunie 1990 includea acuzaţii precum subminarea puterii de stat şi a economiei naţionale, lipsire de libertate în mod ilegal şi crime contra umanităţii.
În cazul mineriadei din iunie 1990 au fost audiaţi mai mulţi foşti oficiali, printre care fostul ministru de Interne Mihai Chiţac, fostul şef al Poliţiei Corneliu Diamandescu, fostul secretar de stat în ministerul de Interne Dumitru Penciuc, fostul consilier pe probleme de apărare şi fost şef al Statului Major General din Ministerul Apărării Naţionale Vasile Ionel, dar şi Miron Cozma, fostul premier Petre Roman şi fostul şef al Serviciului de Protecţie şi Pază, generalul Dumitru Iliescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO