Titularii de carnete TIR care folosesc aplicaţia TIR-EPD, prioritate la vămile Albiţa şi Siret

Titularii de carnete TIR care folosesc aplicaţia TIR-EPD vor avea prioritate la birourile vamale de frontieră Albiţa şi Siret, a anunţat vineri Autoritatea Vamală Română.

117 afișări
Imaginea articolului Titularii de carnete TIR care folosesc aplicaţia TIR-EPD, prioritate la vămile Albiţa şi Siret

Titularii de carnete TIR care folosesc aplicaţia TIR-EPD, prioritate la vămile Albiţa şi Siret

„Înţelegem implicaţiile timpilor de aşteptare la frontieră asupra activităţii trasportatorilor rutieri, de aceea am fost şi suntem în permanenţă deschişi pentru un dialog constructiv în acest sens. Ca urmare a discuţiilor de azi, am stabilit că începând cu data de 1 august 2024, în cadrul unui proiect pilot iniţiat de autoritatea vamală, titularii de carnete TIR care folosesc aplicaţia TIR-EPD, pentru predeclararea electronică, vor putea să folosească artera dedicată AEO şi camioanelor goale la birourile vamale de frontieră Albiţa şi Siret”, a declarat preşedintele Autorităţii Vamale Române, Marcel Mutescu, în urma unei întâlniri avute cu transportatorii.

„Preconizăm ca acest proiect pilot să fie implementat până la sfârşitul anului, după care vom evalua rezultatele şi vom decide asupra necesităţii extinderii acestei facilităţi şi la celelalte birouri vamale”, a completat preşedintele AVR.

Totodată, reprezentanţii autorităţii vamale reamintesc procedurile vamale simplificate care pot fi utilizate de către transportatori, cum ar fi posibilitatea de declarare prealabilă a informaţiilor necesare efectuării analizei de risc specifice.

De asemenea, preşedintele AVR a informat participanţii la întâlnire despre instituirea Programului Multianual de Modernizare şi Dezvoltare a Infrastructurii Vamale pentru perioada 2025-2030, cu un buget de maxim un miliard de lei, bani care vor fi folosiţi pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii specifice aflate în administrarea autorităţii vamale, pentru consolidarea capacităţii instituţionale în combaterea fraudelor vamale, evaziunii fiscale, contrabandei, traficului de droguri şi/sau de substanţe stupefiante.

În cadrul discuţiilor au fost prezentate, de asemenea, principalele proiecte de modernizare de care au beneficiat deja o parte din birourile vamale de la frontierele de nord şi est, repectiv Siret, Albiţa, Sculeni şi Giurgiuleşti, inclusiv dotarea acestora cu sisteme de scanare cu raze X. A fost subliniată totodată strânsa cooperare dintre autorităţile din România şi Republca Moldova, amintindu-se, în acest context şi beneficiile controlului coordonat care se efectuează pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albiţa (România) – Leuşeni (Republica Moldova), pe sensul de intrare în ţara noastră.

Participanţii au anunţat că vor continua să monitorizeze situaţia din punctele de trecere a frontierei şi vor avea întâlniri periodice pentru coordonarea provocărilor legate de activitatea transportatorilor rutieri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici