Mai mulţi foşti deţinuţi politici şi reprezentanţi ai autorităţilor locale au depus, luni, coroane de flori la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Parcul Central din Cluj-Napoca şi au aprins lumânări cu ocazia Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti.
La monument a fost oficiată o slujbă religioasă de pomenire de către PS Benedict Bistriţeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Printre cei prezenţi s-a numărat şi Grigore Pepene, fost deţinut politic născut în Vrancea, în vârstă de 95 de ani, care a fost condamnat la o pedeapsă de 10 ani în închisorile comuniste în anii 1950 pentru că a luptat, ca partizan, în munţi, faţă de regimul de atunci.
„Această zi de comemorare este cea mai importantă pentru mine şi am venit, doar o mână de oameni, câţi mai suntem, să ne aducem aminte de foştii noştri colegi de suferinţă care nu mai sunt printre noi. Suferinţa ne-a topit pe toţi. Eu am fost într-o organizaţie, nu am vrut să mă fac ofiţer în armata comunistă şi am mers în munţi alături de fraţii noştri. Colegul meu de bancă din clasa I-a până în clasa a VII-a m-a turnat la Securitate, m-au prins securiştii, m-au bătut şi mi-au dat 10 ani de închisoare pentru că am luptat împotriva orânduirii comuniste. Am executat anii de închisoare la Galaţi, Gherla, Baia Sprie şi la Aiud”, a declarat Pepene corespondentului MEDIAFAX.
Acesta a povestit cum a dormit pe jos, pe ciment, în primele două ierni la închisoarea din Galaţi, fără pic de foc, într-o celulă în care era şi un geam spart.
„La Gherla eram 113 deţinuţi într-o singură cameră, dormeam pe jos şi primeam o singură pâine pentru toţi. Am rezistat şi Dumnezeu m-a ajutat, singurul care m-a ajutat de am trecut prin acest iad, că altcineva nu putea. Mă rugam tot timpul, în gând sau cu voce tare, în celulă, credinţa m-a ajutat”, a menţionat Grigore Pepene.