- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.04.2009, 13:33)
- Catalin Lupasteanu , Catalin Lupasteanu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
TMTB urmează să decidă referitor la restituirea către procurori a dosarului "Ciorogârla"
Magistraţii Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti (TMTB) decid, miercuri, cu privire la restituirea către procurori a dosarului privind furtul de arme de la unitatea militară din Ciorogârla, în care 11 militari sunt judecaţi.
Urmărește
24 afișări
La termenul de miercuri, procurorul le-a cerut magistraţilor să admită recursul şi să se continue judecarea dosarului de către instanţă.
Procurorul a arătat că, atunci când nu au dat ordonanţă de extindere şi pe alte infracţiuni în acest caz, anchetatorii au emis o eroare materială care ar putea fi îndreptată în timpul cercetării judecătoreşti.
În replică, avocaţii au cerut trimiterea dosarului către procurorii militari, pentru refacerea urmăririi penale şi pentru rescrierea rechizitoriului, invocând lispa probelor şi cerând eliberarea militarilor arestaţi.
Instanţa urmează să ia o decizie în acest caz.
Tribunalul Militar Bucureşti a decis, joi, restituirea dosarului la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului instanţei supreme, pentru completarea cercetărilor.
Instanţa a admis, astfel, excepţia de nelegală sesizare a instanţei invocată de avocaţi. Decizia a fost atacată cu recurs de procurorul de şedinţă.
În cadrul procesului, avocaţii au invocat mai multe excepţii de nelegală sesizare a instanţei cerând trimiterea dosarului, înapoi la procuror, pentru refacerea actului de sesizare. Aceştia au susţinut că rechizitoriul conţine "erori care nu se probează cu alte afirmaţii".
Totodată, avocaţii au susţinut că anchetatorii au pus în mişcare acţiunea penală pentru trei dintre cei 11 inculpaţi pentru o singură infracţiune de călcare de consemn. Avocaţii au mai arătat că, ulterior, prin rechizitoriul întocmit, i-au trimis în judecată pe cei trei militari cu două infracţiuni de călcare de consemn, mai precis călcare de consemn în formă continuată.
Cei trei procurori sunt Nicuşor Niţă, Marian Tudorache, Cristian Radu.
Avocaţii au susţinut că procurorul era obligat să emită o ordonanţă de extindere a urmăririi penale faţă de cei trei cu privire şi la cea de-a doua faptă de călcare de consemn şi să le-o aducă la cunoştinţă în mod oficial.
În 2 martie, unsprezece militari au fost trimişi în judecată în cazul furtului de arme de la unitatea militară din Ciorogârla, pentru furt calificat, călcare de consemn şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Au fost trimişi în judecată sergentul Marius Tudorache - pentru furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, călcare de consemn şi instigare la această infracţiune, sergentul major Ionuţ Nicolae Gagea - pentru furt calificat, caporalul Ion Petrică - pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, toţi arestaţi preventiv.
De asemenea, au fost deferiţi justiţiei caporalul Crisitian Radu, soldatul Nicuşor Niţă, caporalul Marian Tudorache, soldatul Marian Dinu, cercetaţi în arest preventiv, precum şi caporalul Constantin Marian Danciu, soldatul Daniel Gugea, soldatul Ştefan Stoilă şi sergentul Valerică Gavrilă - pentru călcare de consemn.
Procurorii au stabilit că sergentul Marius Tudorache şi-a încălcat atribuţiile specifice funcţiei de comandat al pazei pe care o deţinea, constând în neverificarea existenţei şi integrităţii lacătelor de la depozitul de armament, atât la luarea în primire şi predarea serviciului, cât şi la schimbarea santinelelor, neefectuarea verificărilor telefonice şi controalelor la posturile de santinelă şi neefectuarea în mod regulamentar a schimbării santinelelor.
De asemenea, sergentul ar fi determinant trei santinele, ce efectuau serviciul în noaptea de 27 spre 28 ianuarie, să încalce consemnul general şi particular al postului, la luarea în primire şi părăsirea postului de santinelă.
Potrivit procurorilor, militarii ce asigurau paza unităţii militare şi-au încălcat atribuţiile fie prin neverificarea existenţei şi integrităţii lacătelor de la depozitul de armament pe care îl aveau în pază şi apărare, la fiecare dintre cele două intrări în postul de santinelă, fie prin părăsirea postului de santinelă fără a fi schimbaţi în mod regulamentar într-un anumit interval de timp, fie prin neexecutarea serviciului de santinelă între anumite ore.
Valoarea totală a armelor şi a obiectelor sustrase din depozitul de armament este de peste 34.500 de lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe