- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.05.2017, 14:16)
- Liviu Dadacus
Toader anunţă noi dezvăluiri despre arhiva SIPA: Vom desecretiza şi două rapoarte; sunt mai multe vizite/ UPDATE: Premierul Grindeanu: Să vină rapid în Guvern cu actele normative necesare/ Un nou CNSAS, propus de ministrul Justiţiei
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, joi, că e păcat ca arhiva SIPA să fie distrusă, întrucât aceasta reprezintă un segment din istoria plăcută sau neplăcută a Justiţiei, dar conţine şi dovezi ale dreptului la pensie al angajaţilor ANP, astfel încât se va face „un fel de CNSAS”. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a mai anunţat, joi, că va desecretiza şi două Rapoarte despre arhiva SIPA, din care se vor afla mai multe informaţii despre aceasta, dar şi faptul că au existat mai multe vizite.
Urmărește
941 afișări
Arhiva SIPA va fi analizată "de un fel de" CNSAS. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader: E păcat să distrugem arhiva SIPA
„E păcat să distrugem arhiva SIPA pentru că ea e un segment din istoria mai plăcută sau mai puţin plăcută a Justiţiei. Arhiva SIPA are în ea documente privind activităţile desfăşurate de către funcţionarii cu statut special, de cei de la ANP. Oamenii ăia nu pot să-şi dovedească vechimea, să aibă pensii, punct de pensie, cum să o distrugi? E dreptul lor la pensie şi la o anumită valoare a punctului de pensie”, a sus Toader.
El a menţionat că arhiva SIPA conţine şi elemente de viaţă privată, care însă nu vor fi divulgate, dar şi alte informaţii care vor fi desecretizate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
„Arhiva SIPA are a doua categorie – probabil, că eu nu am fost în ea – elemente ce ţin de viaţa privată pe care o vom respecta şi nu le vom divulga. Are în ea, probabil, informaţii ce ţin de secretul de serviciu şi care intră în competenţa ministrului şi le voi desecretiza. Celelalte secrete, dacă vor fi, sunt de competenţa Guvernului sau poate a CSAT dacă se duce acolo”, a adăugat Toader.
El a spus că se va înfiinţa „un fel de CNSAS” care să vadă ce informaţii sunt conţinute în arhivă.
„Vom face un fel de CNSAS, vom pune 3-4 funcţionari de la ANP, de la ministerul Justiţiei, care au acces la secrete de stat şi primul lucru - trebuie să restituie documentele celor de la ANP să-şi facă dovada dreptului la pensie. Vor vedea care sunt informaţiile, vom urma regimul lor, le vom desecretiza”, mai spus Toader.
Toader: „Sunt şi două rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar le vom desecretiza, din care veţi afla mai multe informaţii şi, sigur, mai multe vizite”
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a mai anunţat, joi, că va desecretiza şi două Rapoarte despre arhiva SIPA, din care se vor afla mai multe informaţii despre aceasta, dar şi faptul că au existat mai multe vizite.
„Sunt şi două rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar le vom desecretiza, din care veţi afla mai multe informaţii şi, sigur, mai multe vizite”, a spus Toader.
El a arătat că un Raport are caracter de secret de stat, iar acesta va fi desecretizat prin HG.
„Secretele de stat nu intră în competenţa ministrului de a le desecretiza, ci trebuie iniţiată o Hotărâre de Guvern. Vom iniţia o Hotărâre, va fi adoptată probabil de Guvern, vom desecretiza şi vom publica”, a explicat Toader.
Întrebat, pe de altă parte, dacă toate cele 22 de vizite s-au făcut potrivit legii, ministrul a spus că e vorba de mai multe vizite.
„Toate cele 22 de vizite nu sunt 22, sunt mult mai multe. Cele pe care le-am enumerat eu sunt 22, pe baza ordinelor pe care le-am trecut acolo şi date. Sunt mult mai multe vizite”, a susţinut Toader.
De asemenea, Tudorel Toader a precizat joi că a cerut CSM să înceteze detaşarea tuturor magistraţilor de la ministerul Justiţiei pentru că ministerul trebuie să angajeze personal propriu, pe care să-l formeze şi fidelizeze şi pe care să conteze pe mulţi ani.
Solicitat să comenteze tensiunile apărute între el şi CSM, cauzate de solicitatarea ca CSM să înceteze detaşarea tuturor magistraţilor de la MJ, Toader a răspuns: „Legea spune că detaşările sunt pe 3 ani, de cel mult 2 ori. Sunt foarte mulţi detaşaţi, din cei care sunt la Justiţie, care depăşiseră acel interval de timp”.
„Ministerul Justiţiei trebuie să-şi angajeze personal propriu. Avem foarte mulţi jurişti în România, avem jurişti foarte bine pregătiţi, jurişti pe care să-i angajăm la ministerul Justiţiei, să-i formăm, să-i fidelizăm în spiritul ministerului Justiţiei”, a adăugat Toader, precizând că, în acelaşi timp, puterea judecătorească, respectiv Ministerul Public, are nevoie de specialişti, procurori şi judecători.
Toader a dat exemplul unei „doamne absolut respectabile” care era şi procuror şi şef la Resurse Umane.
„E păcat să ţii un procuror foarte bine pregătit şef la Resurse Umane. De aia s-a format, să facă muncă de procuror. Deci ăsta este motivul pentru care am cerut încetarea detaşării tuturor. Angajăm oameni tineri, valoroşi, pe care ministerul să conteze pe mulţi ani înainte”, a subliniat Toader.
Grindeanu, despre desecretizări în cazul SIPA: Toader să vină rapid în Guvern cu HG
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, trebuie să vină „rapid” în faţa Guvernului cu actele normative necesare desecretizărilor în cazul arhivei SIPA, el menţionând că îşi doreşte ca aceste lucruri să fie făcute „destul de repede”.
„Am avut o discuţie scurtă cu domnul ministru (Tudorel Toader, n.r.). Am înţeles că astăzi s-a făcut un prim pas, un pas important în tot acest proces de desecretizare a arhivei SIPA. Era necesar acest prim pas. Vor urma, aşa cum m-a informat domnul ministru, şi alţi paşi. Cert este că azi, şi e foarte bine, s-a făcut un prim pas”, a spus Grindeanu.
El a spus că unele dosare pot fi desecretizate prin ordin al ministrului, iar altele prin HG, în funcţie de gradul de secretizare, iar Toader trebuie să prezinte Guvernului HG de desecretizare.
„Cert este că îmi doresc să se întâmple lucrurile acestea şi eu cred că aceste lucruri pot fi făcute destul de repede. Că e nevoie de ordin de ministru sau că e nevoie de Hotărâri de Guvern, dânsul (Tudorel Toader, n.r.) trebuie să vină rapid în faţa Guvernului, dacă e nevoie de HG, cu aceste acte normative, astfel încât să ajungem acolo unde v-am spus”, a spus Grindeanu.
Citește pe alephnews.ro: Călătorești în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe