Toader: Când am propus candidatul la DIICOT, preşedintele n-a întrebat de declaraţia de la CNSAS

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis de dublu standard în ceea ce priveşte respingerea numirii Adinei Florea la conducerea DNA, precizând că atunci când a propus procurorul-şef pentru DIICOT, şeful statului nu a întrebat de declaraţia de la CNSAS.

Urmărește
137 afișări
Imaginea articolului Toader: Când am propus candidatul la DIICOT, preşedintele n-a întrebat de declaraţia de la CNSAS

Toader: Când am propus candidatul la DIICOT, preşedintele n-a întrebat de declaraţia de la CNSAS

"Nu am fost foarte surprins de refuzul preşedintelui, dar sigur am fost surprins de motivarea, justificarea acestor respingeri. Preşedintele a vrut să meargă pe argumente de legalitate, că aşa îi dă voie legea, dar, după părerea mea, le-a greşit şi vă spun de ce anume. Pentru că a scris pe o pagină, nici pagina nu era toată ocupată, şi în final spune că dosarul nu a avut între piesele lui acolo şi solicitarea/răspunsul de la CNSAS precum că respectivii candidaţi nu au fost colaboratori ai fostei Securităţi. Obligaţia de verificare la CNSAS nu îi revine preşedintelui, potrivit unui articol din legea 303/2004 cu modificări, obligaţia revine chiar Consiliului Superior al Magistraturii, iar CNSAS ar trebui să răspundă în 15 zile, oricum declaraţia pe care magistraţii o dau pe proprie răspundere că nu sunt şi nu au fost", a declarat ministrul Justiţiei, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional PSD.

Tudorel Toader l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis de dublu standard.

"Nu poţi să reproşezi unuia ce a făcut sau ce nu a făcut altul. Cu foarte puţin timp în urmă, am propus procurorul-şef pentru DIICOT. Nu a întrebat preşedintele despre declaraţiile de la CNSAS, că au fost sau nu au fost. Şi atunci îţi pui întrebarea: cum stăm cu egalitatea, cu acelaşi standard de verificare, evaluare? Sau folosim un dublu standard, adică unuia îi spui «domnule, nu ai avut relaţiile de la CNSAS că nu ai fost şi nu eşti colaborator», iar pe unul îl treci fără nicio problemă. Care să fie explicaţia? Sigur că eu nu am de unde să o ştiu, dar acelaşi dublu standard, şi este probabil o coincidenţă că nu mă gândesc la latceva, faptul că, la rândul lui, când eram în CSM, Secţia de procurori, procurorul general, când l-am audiat pe candidatul pentru DIICOT nu a întrebat nimica, era foarte valoros, dovadă că au dat aviz favorabil, chiar dacă acel candidat avea pe secţia de la Inspecţia Judiciară o acţiune disciplinară. Când să vină vorba de alţi candidaţi, nu numai că i-a întrebat procurorul general, dar chiar s-a pus el cu o zi înainte şi le-a făcut sesizare la Inspecţia Judiciară", a completat ministrul.

Întrebat ce va face mai departe, Toader a precizat: "În România sunt 2.600 de procurori care nu sunt toţi pe lângă lege şi Constituţie. Avem un bazin din care să selectăm. Dar să vedem şi după aceea vă comunic opţiunea. Tot o situaţie ipotetică. Vă răspund atunci când va fi cazul. Eu sunt lămurit, dar trebuie să se lămurească alţii întâi. În sensul prevederilor din lege şi Constituţie".

Preşedintele Klaus Iohannis a respins, miercuri, numirea Adinei Florea la conducerea DNA, dar şi a altor patru candidaţi pentru funcţii de conducere în Parchetul General şi la DIICOT, invocând că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici