- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.06.2018, 10:59)
- Mihaela Gidei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Atacuri dinspre ministrul Toader către procurorul general: Nu ştiam că pentru a fi şef la DIICOT trebuie să ai binecuvântarea procurorului general/ De ce l-a invitat ministrul pe Lazăr la Braşov
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus marţi, la Secţia pentru procurori a CSM, că nu ştia că un candidat la şefia DIICOT trebuie să aibă binecuvântarea informală a procurorului general, mai ales că acest lucrunu este precizat în lege, explicând că se impune o „reflecţie”.
Urmărește
1792 afișări
Toader, către Lazăr: Vă invit la Braşov să vedem cum pot cere procurorii suspendarea deciziilor CCR
În cadrul interviului în faţa procurorilor CSM, Felix Bănilă, propunerea ministrului Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT, a primit întrebarea dacă înainte de a-şi depune candidatura pentru această funcţie s-a consultat cu procurorul general Augustin Lazăr.
„Nu m-am consultat cu procurorul general, pentru că am considerat că nu e firesc să fac acest lucru. Cu riscul de a supăra pe cineva, nu am vrut să intepreteze nimeni că aş fi susţinut oficial sau neoficial de procurorul general sau de ministrul Justiţiei”, a răspuns Felix Bănilă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Forţele IDF desfăşoară atacuri aeriene şi raiduri terestre în Beit Hanoun
-
Hackerii au compromis o extensie Chrome folosită de sute de mii de utilizatori: datele furate includ parole şi sesiuni autentificate
-
Casa Albă dezvăluie cum evită soldaţii nord-coreeni capturarea pe câmpul de luptă din Ucraina
De asemenea, şi Tudorel Toader a intervenit, subliniind că nu scrie în lege că un candidat la o astfel de funcţie trebuie să se consulte cu procurorul general.
„Întrebarea dumneavoastră scoate la suprafaţă o anumită mentalitate, că pentru a fi şef la DIICOT sau în altă parte, ai nevoie de binecuvântarea procurorului general. Nu n-am auzit, n-am ştiut, dar e bine că ne-aţi spus că trebuie să ai informal acest aviz. Nu scrie în lege. Nu am vorbit cu domnul Bănilă nici înainte, nici după interviu. Singura dată am vorbit la interviu şi sigur, pe vremea studenţiei domniei sale, pentru că a terminat Facultatea de Drept la Iaşi. Interesantă intrebarea, corect răspunsul candidatului. Tema presupune o reflecţie pentru a vedea că cineva care doreşte să acceadă la o funcţie are nevoie de binecuvântarea procurorului general”, a spus Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei a abordat, în cadrul Secţiei pentru procurori, şi subiectul delegarilor în funcţii de conducere la instituţiile din cadrul Ministerului Public.
„Am cerut, nu cu mult timp în urmă, o informare a delegărilor în funcţiile de conducere, să vedem dacă în sistemul Ministerului Public, funcţiile de conducere se exercită conform legii, Domnul general mi-a transmis situaţia cu promptitudine, dar vă asigur că voi aduce în discuţia CSM situaţia, să vedem care sunt cauzele care au stat la baza faptului că mulţu exercită funcţii de conducere pe bază de împuternicire: nu vor oamenii să fie şefi, nu îndeplinesc condiţiile?”, s-a întrebat Tudorel Toader.
În replică, Augustin Lazăr a precizat că toate delegările sunt transparente: „Toate delegările sunt făcute cu bună credinţă, transparentă. Nu există nicio manieră de a delega pe cineva altfel decât în condiţiile legii. Persoana respectivă îşi dă consimţământul ca până la ocuparea postului, să exercite conducerea,de exemplu, DIICOT”, a spus Lazăr.
Tudorel Toder a spus: „Aţi răspuns la o întrebare pe care n-am ridicat-o. Dăm banda înapoi. (...) De ce procurorii nu ocupă posturile de conducere?”
„Pentru că nu sunt atractive, domnule ministru”, a răspuns Lazăr.
„Faceţi-le atractive”, a fost recomandarea lui Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a mai spus spus la Secţia de procurori a CSM că îl invită pe procurorul general, Augustin Lazăr, la Braşov, pentru a afla de ce procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria din acel oraş cer suspendarea unei decizii a Curţii Constituţionale.
„Spaţiul public e plin de dezinformări. Procurorii au independenţa soluţionării cauzelor (...), Constituţia spune că sunt magistraţi, cu diferenţele specifice. Vă voi invita ca împreună să avem o întrevedere cu procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, având încredere în concordanţa spuselor dumneavoastră cu realitatea, şi să avem o discuţie să vedem cum este posibil ca un grup de procurori să ceară suspendarea deciziilor Curţii Constituţionale şi altele din cerinţele de acolo", a declarat ministrul la audierea din CSM a candidatului pentru conducerea DIICOT.
Precizările au fost făcute de către ministrul Justiţiei, în contextul solicitării din luna mai a procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, care vor suspendarea oricăror decizii din partea CCR sau din partea celorlalţi factori implicaţi în procesul legislativ cu privire la legile justiţiei până la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia şi respectarea întocmai a recomandărilor GRECO.
”În unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov a formulat următoarele consideraţii şi solicitări: suspendarea oricăror altor decizii din partea Curţii Constituţionale a României sau din partea celorlalţi factori implicaţi în procesul legislativ cu privire la legile justiţiei până la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, organism consultativ al Consiliului Europei, dreptul UE aplicându-se cu prioritate în faţa dreptului naţional, chiar şi în faţa Constituţiei; respectarea întocmai a recomandărilor emise de GRECO cu privire la legile justiţiei. În conformitate cu prevederile Constituţiei României, Tratatele internaţionale la care România este parte sunt obligatorii şi se aplică cu prioritate, în faţa normelor legale interne, astfel că, implicit şi recomandărilre GRECO sunt obligatorii pentru legiuitorul român”, se arată în documentul transmis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov.
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu a ținut o ședință cu miniștrii din noul Guvern. Vor fi înghețate angajările la stat
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Provocări mari pentru aceste 4 ZODII la începutul lui 2025! Acești nativi sunt testați de astre
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe