Toader, despre sesizarea Vioricăi Dăncilă privind formarea completelor de 5 judecători: Bine argumentată

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, că Guvernul nu ar fi sesizat CCR referitor la formarea completelor de cinci judecători de la ICCJ dacă nu ar fi avut convingerea că există un conflict juridic, afirmând că sesizarea este foarte cuprinzătoare şi bine argumentată.

Urmărește
617 afișări
Imaginea articolului Toader, despre sesizarea Vioricăi Dăncilă privind formarea completelor de 5 judecători: Bine argumentată

Toader, despre sesizarea Vioricăi Dăncilă privind formarea completelor de 5 judecători: Bine argumentată

”Dacă noi am fi avut convingerea că nu intră în competenţa CCR un astfel de conflict, nu am fi sesizat-o. Este, în opinia noastră un conflict juridic de natură constituţională prin care o putere, cea judecătorească, s-a substituit puterii legilative prin faptul că a amânat intrarea în vigoare a unui text de lege. Judecătorul nu poate să modifice o lege, să o amâne intrarea în vigoare sau să o declare neconstituţională", a declarat joi Tudorel Toader întrebat despre sesizarea CCR de Guvern în privinţa unui posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) referitor la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă.

El a mai spus că sesizarea Guvernului este ”foarte cuprinzătoare şi bine argumentată”.

”Din 2013 legea spune <completele de cinci judecători se formează în mod aleatoriu prin tragere la sorţi>. Din 2014 Colegiul de conducere a zis tragem la sorţi numai patru şi preşedintele, vicepreşedintele vor fi membrii de drept şi vor fi preşedinţii acelor complete. A venit o decizie CCR motivată în iunie anul ăsta care reia acelaşi lucru. După decizia CCR, la cinci ani de la schimbarea modului de constituire a completelor, Colegiul dă iar o hotărâre şi spune <rămâne cum am stabilit noi, scrie legea dar aplicăm de la anul>. Asta e esenţa conflictului dedus judecăţii Curţii”, a adăugat ministrul Justiţiei.

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat, marţi, CCR în legătură cu un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) referitor la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă.

Sesizarea vine în contextul în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, anunţase, iniţial, că l-a rugat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să se gândească dacă nu cumva poate sesiza, prin Guvern, Curtea Constituţională privind formarea completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Controversele privind formarea completelor de 5 judecători de la instanţa supremă au început după ce a intrat în vigoare legea 304, de modificare a legii de organizare judiciară. Aceasta prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecători, ci toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat însă că modificările legislative aduse Legii nr.304/2004 nu conţin norme tranzitorii în cazul formării completelor de 5 judecatori aşa că schimbările intră în vigoare abia anul viitor. Cristina Tarcea a mai spus că de imediată aplicare este legea 207/2018, care arată că aceste complete de 5 judecători se trag la sorţi la începutul fiecărui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici