Toader, reacţie RAPIDĂ la declaraţia lui Iohannis: A nu se confunda independenţa procurorilor în cauze cu ideea că-s sub autoritatea ministrului

Tudorel Toader a precizat, marţi, că nu trebuie confundată independenţa procurorilor în instrumentarea cauzelor cu faptul că aceştia îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei, afirmaţiile venind după ce preşedintele a spus că procurorii trebuie să fie independenţi.

Urmărește
1102 afișări
Imaginea articolului Toader, reacţie RAPIDĂ la declaraţia lui Iohannis: A nu se confunda independenţa procurorilor în cauze cu ideea că-s sub autoritatea ministrului

Toader, reacţie RAPIDĂ la declaraţia lui Iohannis: A nu se confunda independenţa procurorilor în cauze cu ideea că-s sub autoritatea ministrului

"A nu se confunda independenta procurorilor in instrumentarea cauzelor/constand in administrarea probatoriului, adoptarea solutiilor legale/, cu faptul ca acestia isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului justitiei, referitoare la administrarea justitiei sau promovarea politicii penale !", a scris, marţi, pe Facebook, Tudorel Toader.

Reacţia ministrului Justiţiei vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat că aşteaptă motivarea CCR referitoare la revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, afirmând însă că procurorii nu trebuie să fie ”controlaţi politic” şi că aceştia sunt sub autoritatea, nu în subordinea ministrului Justiţiei.

”Aştept motivarea Curţii, pe care o vom citi până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact. Însă la momentul acesta pot să vă spun două-trei lucruri care ţin evident de această temă. Această decizie a Curţii aparent vorbeşte doar despre o chestiune foarte concretă de revocare sau nerevocare a procurorului şef DNA. În realitate, însă, sunt mult mai multe teme care apar, care sunt readuse în discuţie şi care merită discutate. Bunăoară, Statutul procurorilor. Eu, personal, sunt convins şi voi acţiona în consecinţă, evident că procurorii trebuie să fie independenţi. Procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlaţi politic. Procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru. În consecinţă, orice am face noi, în România, ca stat, trebuie să asigure independenţa procurorilor pentru a garanta o justiţie independentă”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că potrivit Constituţiei procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului.

”Eu înţeleg acest lucru în felul următor: ministrul are sau cel puţin ar trebui să aibă o autoritate în domeniu şi să folosească această autoritate pentru a apăra independenţa procurorilor, pentru a-i apăra chiar pe procurori în dezbaterea publică, fiindcă munca procurorului este extrem de dificilă. Autoritatea ministrului ar trebui să fie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor, în niciun caz, în absolut niciun caz autoritatea ministrului din articolul din Constituţie nu înseamnă şi nu poate să însemne că procurorii sunt în subordinea ministrului. Deci oricine şi orice ar spune nu-i poate plasa pe procurori în subordinea unui politician”, a asdăugat şeful statului.

Toader, despre declaraţia lui Klaus Iohannis pe decizia CCR: Ce spune dânsul nu face parte din Biblie

Tudorel Toader a spus marţi, în contextul declaraţiei lui Klaus Iohannis potrivit căreia procurorii ar fi subordonaţi ministrului Justiţiei, că ce spune preşedintele nu face parte din Biblie şi că a „spus şi dânsul ceea ce i-au spus, probabil, alţii”.

„Şi dacă a spus preşedintele Klaus Iohannis? Doar ce spune dânsul nu face parte din Biblie. Preşedintele Klaus Iohannis este preşedintele Republicii, dar nici eu, nici dumneavoastră, nimeni nu ne pricepem la toate. Dacă suntem realişti. Nu spun că a greşit, a spus şi dânsul ce i-au spus, probabil, alţii. Prin urmare, aşteptăm motivarea deciziei. Dar avem un principiu în Constituţie, care spune că procurorii sunt sub autoritatea ministrului Justiţiei. Eu v-am repetat, ministrul Justiţiei - că sunt eu, că o fi altul - nu întreabă un procuror de ce ai administrat proba asta, proba cealaltă, de ce ai dat o soluţie sau alta? Aia e independenţa procurorului. Nu poate ministrul să întrebe ce se întâmplă în dosar. Autoritatea de care vorbeşte Constituţia se referă la administrarea justiţiei, la politicile penale pe care nu le face nici CSM, nici un procuror, le face legiuitorul, care poate fi şi Guvernul din care ministrul Justiţiei face parte. Dezbaterea publică e foarte bună, că înţeleg românii ce înseamnă independenţă, cea a procurorului de ancheta, de a face urmărire penală, de a administra probe, de a da o soluţie, ce înseamnă administrarea justiţiei, este partea ministrului. Am văzut şi eu preocuparea asta care n-are nicio acoperire. Statutul de magistrat, independenţa procurorului nu sunt şi nu vor fi afectate”, a spus Tudorel Toader, la ieşirea din sediul CSM.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici