- Home
- Social
- (26.03.2022, 14:14)
- Daniel Contescu
Toate discuţiile din jurul păstrării orei de vară pentru tot timpul anului
Societăţi ştiinţifice importante s-au pronunţat împotriva schimbării orei primăvara şi toamna, iar dacă s-ar decide desfiinţarea, există motive întemeiate (inclusiv de sănătate), pentru a prefera mai multă lumină seara.
Urmărește
1359 afișări
Toate discuţiile din jurul păstrării orei de vară pentru tot timpul anului
România trecerea, la noapte, de la ora solară la ora de vară. În 1784, Benjamin Franklin a emis ipoteza că schimbarea orei ar putea duce la economii substanţiale de energie, dar abia în 1916 a fost introdusă oficial: mai întâi doar în Marea Britanie, apoi în alte ţări.
În 2018, Comisia Europeană a lansat un referendum, la care au răspuns aproximativ 5 milioane de cetăţeni, pentru a decide dacă să menţină un orar unic. Deşi 84% au votat pentru, a apărut o ruptură între cetăţenii din nordul Europei, unde prezenţa redusă a soarelui chiar şi vara nu dă mari beneficii din timpul verii, cu cei din Italia, Spania şi Grecia, care consideră că sistemul actual este avantajos, atât pentru reducerea cheltuielilor energetice, cât şi pentru economia legată de turism.
Între timp, Parlamentul UE a decis că fiecare stat va putea decide dacă adoptă sistemul solar/ora de vară, sau menţine o oră fixă. În cazul unei ore fixe, să părăsim ora de vară şi să desfiinţăm ora solară, o oră în plus de lumină poate însemna mai multe activităţi sportive, poate în aer liber şi o viaţă socială mai mare. Acest lucru are ca rezultat niveluri mai ridicate de serotonină şi vitamina D, cu beneficii pentru sănătatea fizică şi mentală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
În evaluarea impactului schimbării orei, pe lângă economiile de energie, trebuie luată în considerare sănătatea. În general, se crede că schimbarea ritmului somn-veghe cu o oră nu poate fi atât de devastatoare. A dormi cu o oră mai puţin duce la o stare de „ameţeală” a doua zi, după schimbarea de primăvară, dar există şi probleme în zilele următoare. Mai ales pentru copii şi vârstnici.
Cum ajută lumina mai multă
În literatura ştiinţifică există mai multe studii privind posibilele consecinţe ale schimbării timpului. A doua zi după intrarea în vigoare a orei de vară sunt mai multe accidente rutiere, cel mai probabil legate de privarea de somn, dar pe toată perioada în care aceasta este în vigoare, accidentele scad, probabil din cauza luminii mai mari la întoarcerea acasă de la serviciu.
În ceea ce priveşte bolile de inimă, o cercetare finlandeză a arătat că nu a doua zi după schimbare provoacă o creştere a infarctului, ci toate celelalte zile ale primei săptămâni. Acelaşi lucru este valabil şi pentru fibrilaţia atrială, conform unui studiu realizat în statul New York.
Un studiu austriac, care evaluează perioada 1970-2018, a arătat că, în săptămâna următoare schimbării de primăvară, se înregistrează o creştere a mortalităţii zilnice de aproximativ 3%; fără modificări semnificative după schimbarea de toamnă.
Aceste rezultate explică atitudinea adoptată de Academia Americană de Medicină a Somnului în favoarea eliminării schimbărilor sezoniere a ceasului, în mod similar cu Societatea pentru Cercetare a Ritmurilor Biologice.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump