Şeful statului a spus într-o conferinţă de presă, că dincolo de aspectele pozitive şi negative ale raportului pe justiţie există o certitudine: comparativ cu 1 ianuarie 2007, România a făcut progrese în justiţie ceea ce a făcut să nu i se aplice clauza de salvgardare, progresele constatate neimpunând nici măsuri de restricţii financiare în utilizarea banilor de la Bruxelles de către România.
"Sunt două lucruri importante, dar nu suficiente. Ne-am fi dorit mult mai mult", a spus Băsescu.
El a apreciat că adoptarea Codurilor Penal şi înaintea celor de Procedură a fost o decizie corectă, chiar dacă a fost criticată de mulţi politicieni.
"Politicienii au făcut treaba pe jumătate. Era mult mai încurajator dacă făceau toată treaba şi treceau şi Codurile de procedură. Este încurajator că în raport cu analiza din primăvară a Comisiei Europene care viza ultimele şase luni ale mandatului Guvernului Tăriceanu se constată reluarea reformelor în justiţie. E un progres, deşi am auzit un preşedinte de partid care se jeluia", a spus Băsescu.
Preşedintele a susţinut că singurele instituţii care, în mod cert, au primit un calificativ pozitiv din partea comisarilor europeni sunt cele unde el a emis decrete de numire ale şefilor acestora, referindu-se la şeful DNA, Daniel Morar, şi la procurorul general Laura Codruţa Kovesi.
CE a adoptat, miercuri, rapoartele pe tema progreselor în domeniul Justiţiei pentru România şi Bulgaria. Raportul arată că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru invocarea clauzei de salvgardare, că MCV trebuie să continue şi că următorul raport va fi prezentat în vara anului 2010.