Toate maşinile neînmatriculate în Bucureşti sau Ilfov ar putea plăti o taxă pe zi pentru intrarea în Capitală. Vehiculele fără Euro 3, INTERZISE în centru/ Primele reacţii după anunţul PMB | VIDEO

Gabriela Firea a anunţat, miercuri, un proiect prin care, de la 1 ianuarie 2020, maşinile care nu sunt înmatriculate în Bucureşti sau Ilfov vor putea intra în Capitală doar după plata unei viniete. Maşinile sub Euro 3, indiferent unde sunt înmatriculate, nu vor avea acces în centrul Capitalei.

Urmărește
15893 afișări
Imaginea articolului Toate maşinile neînmatriculate în Bucureşti sau Ilfov ar putea plăti o taxă pe zi pentru intrarea în Capitală. Vehiculele fără Euro 3, INTERZISE în centru/ Primele reacţii după anunţul PMB | VIDEO

Toate maşinile fără număr de Bucureşti şi Ilfov ar putea plăti o taxă pe zi pentru intrarea în Capitală. Autoturismele fără Euro 3, INTERZISE în centru

CITEŞTE ŞI: Care va fi zona din Bucureşti unde maşinile sub Euro 3 nu vor avea acces/ Cât costă vinieta pentru Capitală şi de unde se poate cumpăra

"Astăzi vă voi prezenta un proiect pe care îl lansăm în dezbatere publică, în consultare publică, de astăzi va fi publicat şi pe site-ul Primăriei Generale, dar mi s-a părut normal ca primarul general să explice ideile principale ale acestui proiect, care vizează reducerea poluării. Aşa cum ştiţi, ne aflăm pe un loc neonorant în ceea ce priveşte poluarea, la nivelul ţărilor Uniunii Europene suntem pe locul 6, este un fapt îngrijorător", a declarat Gabriela Firea.

Primarul a anunţat introducerea unei viniete pentru maşinile care nu sunt înmatriculate în Bucureşti sau Ilfov.

"Autoturismele care nu sunt înmatriculate în Bucureşti şi zona metropolitană, adică judeţul Ilfov, la momentul pătrunderii în Capitală, vor trebui să facă dovada că şi-au achiziţionat o vinietă pe Bucureşti, Oxigen B unde B vine de la Bucureşti, care va costa pentru o zi 10 lei, pentru un an 19 milioane. Celelalte intervale vor fi prezentate de către directorii de specialitate. Mă refer la maşini înmatriculate în celelalte judeţe şi în alte ţări, inclusiv Bulgaria", a spus Gabriela Firea.

Totodată, maşinile sub Euro 3, indiferent unde sunt înmatriculate, nu vor avea acces în centrul Capitalei.

"Cât priveşte aceste autoturisme neînmatriculate în Bucureşti sau Ilfov, dar care au un grad mare de poluare, adică Non-Euro, Euro 1 şi Euro 2, acestea nu vor avea acces în centrul Capitalei. Directorul Direcţiei Transporturi va prezenta perimetrul la care mă refer, zona care este cea mai poluată şi care ne aduce cele mai multe neplăceri din punct de vedere al sănătăţii populaţiei. În ceea ce priveşte autoturismele înmatriculate în Bucureşti şi în zona metropolitană Ilfov, acestea vor avea accesul interzis dacă sunt poluante de asemenea în zona centrală începând cu 1 ianuarie 2020, adică peste câteva luni, şi mă refer la maşinile Non-Euro, Euro 1 şi Euro 2, iar autoturismele Euro 3, chiar dacă sunt înmatriculate în Bucureşti şi Ilfov, vor trebui să plătească o vignetă, vigneta Oxygen C, acest C- de la Centru", a completat edilul.

Weekendurile, nopţile şi sărbătorile legale, exceptate de la măsurile privind vinieta în Bucureşti

Gabriela Firea a precizat, miercuri, că proiectul privind interzicerea maşinilor sub Euro 3 în centrul Capitalei va fi extins pentru tot oraşul. Interzicarea accesului precum şi plata unei viniete pentru intrare în oraş nu se vor impune în weekend, noaptea şi în zilele de sărbătoare legală.

„Aceste maşini nu vor mai avea ce căuta în Bucureşti şi într-o zi nu vor mai avea ce căuta. Începem cu zona centrală pentru că aşa este normal, aşa este european, şi aşa s-a întâmplat în toate capitalele. Dar dacă noi acum căutăm unde vor parca cei care au maşini care ne omoară, adică non Euro, 1 şi 2, şi noi să le găsim lor loc de parcare (...) Eu zic că nu ăsta este sensul. Sensul este de a da un avertisment celor care au aceste autoturisme, că azi nu mai pot să intre în centru, dar uşor- uşor, făcând atât de rău oraşului, lor, şi semenilor, nu prea mai au voie să circule”, a precizat, miercuri, Gabriela Firea.

Mihai Teodorescu a precizat pentru MEDIAFAX că restricţiile din proiect nu vor fi impuse în zilele de weekend şi în zilele de sărbătoare legală, dar nici noaptea, între orele 22.00 şi 7 dimineaţa.

Peste un milion de maşini înmatriculate în Capitală

Datele pentru anul trecut arată că în Bucureşti există 1.256.691 de autovehicule înmatriculate, dintre care 1.003.738 autoturisme. Din total, 134.322 au o vechime de maxim 2 ani, 139.987 au între 3-5 ani, 346.954 au între 6-10 ani, 301.648 au între 11-15 ani, 135.474 au între 16-20 ani, iar 195.666 au peste 20 de ani vechime.

În ceea ce priveşte autoturismele, 104.068 au o vechime de maxim 2 ani, 109.132 au între 3-5 ani, 280.523 au între 6-10 ani, 251.350 au între 11-15 ani, 107.754 au între 16-20 ani, iar 150.911 au peste 20 de ani vechime.

Normele de poluare pentru autoturisme obligatorii pentru constructori sunt următoarele: Euro 1 începând cu 1993, Euro 2 începând cu 1996, Euro 3 începând cu 2000, Euro 4 începând cu 2005, Euro 5 începând cu 2009/9 şi Euro 6 începând cu 2014.

Tăriceanu salută demersul lui Firea de introducere a vinietei: Un prim pas în reducerea poluării

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, miercuri, că ALDE susţine proiectul anunţat de Gabriela Firea privind introducerea unei viniete pentru Capitală şi interzicerea în centrul Bucureştiului a maşinilor sub Euro 3. El a afirmat că e un prim pas pentru reducerea poluării cauzate de maşini.

„Bravo, Gabriela Firea! Primele măsuri pentru reducerea poluării cauzate de maşini! E primul pas, trebuie mers înainte! Pe lângă acest proiect, pe care ALDE îl va susţine, e nevoie şi de o campanie de educare şi conştientizare privind nevoia reducerii poluării”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, pe Twitter.

Nicuşor Dan,despre introducerea vinietei în Capitală: Un gest de imagine, cu un impact nesemnificativ

Nicuşor Dan a afirmat, miercuri, că măsurile anunţate de Gabriela Firea, prin care maşinile care nu sunt înmatriculate în Bucureşti/Ilfov vor putea intra în Capitală doar după plata unei viniete, reprezintă un gest de imagine al primarului general, având un impact nesemnificativ asupra traficului.

După 3 ani, Firea descoperă că Bucureştiul este poluat şi supraaglomerat. Măsurile propuse azi sunt un nou gest de imagine, cu impact nesemnificativ atât asupra traficului cât şi asupra poluării. Adevăratele măsuri pentru reducerea traficului şi a poluării sunt: şoseaua de centură, parcările "Park and Ride", o strategie de management a locurilor de parcare pentru tot oraşul, un adevărat sistem de management al traficului, benzi unice pentru transportul în comun. Din păcate, pe niciuna din aceste componente esenţiale ale programului electoral al Gabrielei Firea nu s-a făcut niciun progres notabil”, a scris deputatul Nicuşor Dan, pe Facebook.

Hagiu, despre introducerea vinietei în Capitală: 1 ianuarie 2020 mi se pare un termen un pic exgerat

Preşedintele Federaţiei operatorilor români de transport (FORT), Augustin Hagiu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că termenul de 1 ianuarie 2020 pentru introducerea vinietei e "exagerat", pentru că într-un astfel de context de aplicabilitate trebuie pus la punct tot sistemul operaţional.

Preşedintele Federaţiei operatorilor români de transport (FORT) subliniază că Bucureştiul nu deţine în acest moment o ofertă de mobilitate adaptată la nevoile pasagerilor, ca să introducă o astfel de vinietă.

"Măsura aceasta este binevenită într-o Capitală care are o ofertă de mobilitate, de transport adaptată nevoii de mobilitate a pasagerilor. Luată aşa în parte şi nu în coroborare cu alte măsuri, nici nu vreau să mă gândesc ce va fi. De principiu în centrul oraşelor, a Capitalei, cu aglomeraţie, este foarte corect să aplici măsura de a nu permite sub un anumit nivel de poluare utilizarea infrastructurii, dar să nu permiţi intrarea în Bucureşti a autovehiculelor decât după plata unei viniete presupune să ai la întrările importante, adică cel puţin 10 drumuri naţionale importante în cazul Bucureştiului, să ai terminale intermodale conectate la reţeaua de transport subteran şi suprateran, să ai parcări pe principiul Park&Ride, să ai toate aceste elemente ce ţin de mobilitate bine puse la punct şi apoi să vii cu astfel de măsură. Altfel cei care vor fi nevoiţi să între în Bucureşti, clar vor plăti vinietă pentru că nu au altă alternativă de utiluzare a transportului în comun. Nu există la nivelul cererii care poate să apară în acest context şi ai creat haos", a declarat, pentru MEDIAFAX, Augustin Hagiu.

Preşedintele Federaţiei operatorilor români de transport a susţinut că termenul de 1 ianuarie 2020 de implementare a măsurii.

"În plus, pentru că este zona mea de specialitate mai trebuie ţinut cont de un lucru, 1 ianuarie mi se pare un termen un pic exagerat, pentru că într-un astfel de context de aplicabilitate trebuie pus la punct tot sistemul operaţional, cel legat de partea de încasări, de verificare de emitere a vinietei. Cum depistezi în trafic vehiulculul respectiv, bănuiesc că nu vor sta ca pe drumurile naţionale cu camere care să interacţioneze cu sistemul să vadă dacă are vinietă. Vor fi nişte chestiuni lipite, nişte viniete lipite pe geamuri. Atenţie ce ne dorim şi cum ne atingem obiectivele, ăsta este avertismentul. De principiu, sunt de acord cu interzicerea vehiculelor sub Euro 4 în centru. Chestia cu vinieta este o treabă sensibilă dacă nu vii cu oferta la pachet. Noi nu avem oferta, iar până în ianuarie 2020, oferta de transport chiar nu are cum să apară, aşadar haide să ne suflecăm mânecile să construim ce avem de construit, să venim cu o oferta clară pentru serviciul public şi apoi să venim şi cu astfel de măsuri", a completat Augustin Hagiu.

Consilier general al PNL: Susţin proiectul privind introducerea vinietei în Capitală, cu amendamente

Consilierul general PNL Ciprian Ciucu a afirmat, miercuri, că va susţine proiectul anunţat de Gabriela Firea pentru introducerea unei viniete pentru Capitală. El a adăugat că va propune un amendament prin care sumele colectate să fie utilizate special pentru măsuri de mobilitate urbană.

Masurile pe care le anunţă Gabriela Firea azi sunt exact măsurile pe care trebuia să le ia după mai bine de 3 ani de mandat. Sunt genul de măsuri cu caracter restrictiv care se iau la sfârşit, după ce ai creat alternativele: transport comun decent şi de încredere, transport alternativ, parcări la intrarea în oraş, şosea de centură şamd. Este vorba de acele măsuri mai complicate, mai grele, proiecte de infrastructura care nu sunt la îndemâna acestui primar incompetent. Cu toate acestea, voi susţine aceste măsuri, chiar dacă pune carul înaintea boilor, pentru că situaţia este extrem de periculoasă pentru sănătatea bucureştenilor”, a scris Ciprian Ciucu, pe Facebook.

El a adăugat că va propune ca banii colectaţi din vinietă să fie folosiţi pentru mobilitate urbană şi calitatea aerului.

Urmează ca noi să facem de la anul lucrurile cum trebuie făcute, în ordinea lor logică. Şi încă ceva: voi propune un amendament prin care sumele colectate să fie utilizate special pe masuri de mobilitate urbană / calitatea aerului. Asta ca să nu trimită iar pensionarii la mare sau să toace aceşti bani pe alte concerte şi festivaluri!”, a conchis Ciucu.

Taguri:
diicot,
caracal,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici