Toate spitalele administrate de Primăria Capitalei vor avea detectoare de fum
Toate cele 21 de spitale administrate de Primăria Capitalei vor fi dotate cu aparate pentru detectarea fumului, acestea urmând a fi achiziţionate de urgenţă, a declarat, miercuri, pentru MEDAFAX viceprimarul Victor Iovici.
Viceprimarul Victor Iovici (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"Vom achiziţiona prin procedură de urgenţă aparate pentru detectarea fumului, care vor fi instalate în toate spitalele administrate de municipalitate, astfel încât să preîntâmpinăm situaţii ca cele de la Maternitatea Giuleşti", a spus Victor Iovici.
Viceprimarul Capitalei a precizat că, în paralel, începând din această săptămână în toate spitalele vor fi verificate instalaţiile electrice, electronice, de gaze naturale şi oxigen, precum şi procedurile de bază în cazul incendiilor.
Purtătorul de cuvânt al Inspectorului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, Anca Onofrei, a declarat pentru MEDIAFAX că spitalele vechi nu au obligaţia de a avea sisteme de detectat fumul, această obligativitate fiind introdusă ulterior prin lege.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Ea a explicat că obligaţia de a avea detectoare de fum se aplică în cazul clădirilor noi, pentru a abţine autorizaţia de construcţie, însă nu şi pentru cele construite înainte de modificarea legii.
Onofrei a mai spus că pompierii verifică anual sistemele de stingere a incediilor, chiar în ianuarie fiind verificaţi hidranţii şi stingătoarele de la Maternitatea Giuleşti. Ea a precizat însă că nu se pot face controale lunar, pentru că s-ar disturba activitatea spitalelor, acest lucru fiind imposibil şi din cauza numărului mare de unităţi de verificat.
Anca Onofrei a mai spus că pompierii au fost anunţaţi despre incediul de la Maternitata Giuleşti luni, la ora 18.36, discuţia telefonică fiind de 30 de secunde. Apoi, la 18.37, a fost alertată prima echipă, care a juns la spital la 18.43, la cinci minute şi 44 de secunde de la apel.
Bebeluşii au fost scoşi de pompieri din salon în trei minute.
Întrebată despre măsurile luate de personalul medical al Maternităţii Giuleşti până la sosirea pompierilor, Onofrei a spus că echipa de intervenţie a observat că era o linie de furtun trasă, însă specialiştii nu au finalizat cercetările pentru a stabili dacă funcţiona sau dacă cei din spital nu au apucat să intervină pentru că pompierii au ajuns în foarte scurt timp.
De asemenea, salvatorii au găsit fum dens şi temperaturii ridicate în salon, astfel că nu se putea intra fără echipament special, chiar clanţa de la uşa salonului era de neatins.
Patru bebeluşi au murit şi alţi şapte au fost răniţi grav în urma exploziei şi incendiului care au avut loc luni, la Maternitatea Giuleşti din Capitală.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO