Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a dat publicităţii, miercuri, un sondaj de opinie intitulat „Fenomenul Discriminării în România – percepţii şi atitudini”, realizat de Institutul Naţional pentru Studii de Opinie şi Marketing (INSOMAR), în perioada 1 – 24 august.
Potrivit sondajului, 90,5 % din persoanele intervievate nu ar dori ca un membru al familiei lor să se căsătorească cu un homosexual, iar 84,1 % nu ar dori ca un membru al familiei să se căsătoreasca cu o persoană bolnavă de SIDA. La aceeaşi secţiune, 53,3 % nu sunt de acrod ca un membru al familiei să se căsătorească cu o persoană de etnie romă, iar 94,4 %, preferă căsătoria cu o persoană de cetăţenie română.
La întrebarea „aţi fi sau nu de acord că aveţi un prieten apropiat…”, 70,9 % din cei chestionaţi au arătat că nu doresc ca prieteni apropiaţi persoane homosexuale, 57,0 %, persoane cu handicap psihic, şi 52,5 %, persoane infectate cu HIV/SIDA. De asemenea, 38 % au arătat că nu şi-ar dori ca prieten apropiat o persoană de etnie romă, majoritatea preferând, la această secţiune, un prieten apropiat român.
Homosexualii nu sunt agreaţi, potrivit studiului, nici măcar ca vecini, 54 % dintre cei care au răspuns sondajului arătând că nu şi-ar dori ca vecin un homosexual, 44,2 % au arătat că nu ar dori să aibă ca vecini persoane cu handicap psihic, 37,4 % persoane infectate HIV/SIDA, iar 29,9 % oameni de etnie romă. Majoritatea preferă ca vecini românii.
Românii nu preferă homosexualii nici la locul de muncă, potrivit raportului, care arată că 54,0 % dintre cei chestionaţi nu şi-ar dori un coleg de muncă homosexual. Totodată, 46,9 % nu vor colegi de muncă persoane cu handicap psihic, 36,8 %, persoane cu HIV/SIDA, iar 25,3 % persoanele de etnie romă.
Preşedintele interimar al CNCD, Roxana Truinea, a declarat, în timpul conferinţei de miercuri, că a existat o uşoară creştere, la categoria acceptării în grupul de proximitate, de toleranţă a persoanelor de etnie romă. Aceasta a subliniat că această creştere nu este mare, de la 43 % în 2008 la 57 % în 2009, dar este semnificativă şi arată că s-au schimbat puţin percepţiile faţă de romi, vorbind de un trend ascendent.
La final, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, a spus că, la nivel european, cele mai discriminate categorii sociale sunt persoanele cu orientări sexuale diferite, romii şi persoanele cu dizabilităţi, şi acestea „au o problemă extrem de clară, gravă, în continuare, dar fiecare persoană are un drept personal de a exista, de a fi liberă şi de a avea o viaţă pozitivă”.
Întrebat ce transmite celor care fac parte din aceste categorii, Barnett a spus: „Cred că trebuie să luptăm împreună, într-un mod pozitiv, cu cei care au o experienţă dificilă, pentru a demonstra în primul rând că suntem toţi şi că trebuie să continuă, pentru că împreună e posibil să ne schimbăm mentalitatea într-o direcţie pozitivă”.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1201 de persoane din 44 de localităţi urbane şi 52 de localităţi rurale, iar eroarea maximă admisă pentru rezultatele obţinute, garantată cu o probabiliitate de 95%, este de +/- 2,9%.