Tokes: În evenimentele din martie 1990 victimele au fost maghiarii, atacaţi de majoritari - AUDIO

Liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, a declarat, sâmbătă, că au existat "victime" şi "agresori" în timpul evenimentelor care au avut loc în martie 1990 la Târgu Mureş, "victimele" fiind maghiarii, atacaţi de "majoritari".

Urmărește
167 afișări
Imaginea articolului Tokes: În evenimentele din martie 1990 victimele au fost maghiarii, atacaţi de majoritari - AUDIO

Tokes: În evenimentele din martie 1990 victimele au fost maghiarii, atacaţi de majoritari (Imagine: Adi Piclişan/Mediafax Foto)

Tokes a vorbit, la Conferinţa internaţională intitulată "Trecut comun, viitor comun - acasă, în Europa", dedicată evenimentelor din martie '90 de la Târgu Mureş, despre un "scenariu al urii", susţinând că nu a fost vorba despre un conflict interetnic sau despre o bătaie "simetrică".

Ungurii nu s-ar fi bătut cu românii dacă nu ar fi fost regizată această agresiune

Ulterior, el a declarat jurnaliştilor că se face "o simetrie falsă, că ungurii s-ar fi bătut cu românii" la Târgu Mureş, iar această versiune a lui "martie negru" trebuie revizuită.

"De fapt, a fost un scenariu mascat în felul unui conflict interetnic, dar asta era pur şi simplu mascarea restaurării comuniste şi de aceea, în primul rând, aparţine postcomunismului şi nu atât fenomenului ostilităţilor interetnice. Dar de sine înţeles, avea şi un caracter interetnic, deoarece antimaghiarismul aparţinea politicii omogenizării ţării, a Ardealului, reprezentat de politica lui Ceauşescu. E o zicală în ungureşte, că au omorât două muşte dintr-o singură lovitură. În aşa fel trebuie revizuită toată povestea lui «martie negru», deoarece lumea cunoaşte evenimentele tragice ca unele care au caracter pur interetnic, în care se face o simetrie falsă, că ungurii s-ar fi bătut cu românii. Ungurii nu s-ar fi bătut cu românii dacă nu ar fi fost regizată această agresiune din partea celor care se ascund în spatele evenimentelor", a spus Tokes.

El a adăugat că aceia care se ascund în spatele evenimentelor din martie '90 sunt "foştii securişti, foştii nomenclaturişti", dar acest lucru trebuie dovedit şi de aceea cere "să se facă dreptate şi să se afle, să se investigheze evenimentele şi să se identifice actorii principali ai acestui scenariu".

Victima a fost comunitatea maghiară, se vede clar

Întrebat în legătură cu"victimele" şi "agresorii" din conflict, la care a făcut referire în cursul conferinţei, Tokes a spus că în mod cert victima a fost comunitatea maghiară, confruntată cu o "născocire duşmănoasă", că ar vrea să răpească Ardealul, o chestiune la care nu se gândea "niciun ungur normal".

"Victima a fost comunitatea maghiară, se vede clar, mai ales reiese din presa anterioară evenimentelor că s-a dus o incitare agresivă, un fel de agresiune verbală care avea menirea să producă, să creeze o atmosferă de ostilitate, să creeze imaginea duşmanului, care ar fi comunitatea maghiară, prezentând pericolul maghiar ca unul real, privind răpirea Ardealului. Să vă spun sincer, niciun ungur normal nu se gândea la o astfel de politică sau plan, deci aceasta a fost pur şi simplu o născocire duşmănoasă la adresa comunităţii maghiare şi a politicienilor din Ungaria", a afirmat Tokes.

Agresorii au fost în mod concret acei oameni care au fost duşi în eroare

Liderul CNMT a mai spus că agresorii au fost oamenii care au fost aduşi la Târgu Mureş în urma acestei propagande, dar că ei trebuie iertaţi, pentru că "au acţionat în mod sincer".

"Agresorii au fost în mod concret acei oameni care au fost duşi în eroare. S-a reuşit, prin propagandă ostilă, prin media postcomunistă, cu rădăcini comuniste, să se creeze această atmosferă. În mod şi mai concret, acei oameni care au fost organizaţi şi aduşi la Târgu Mureş, plătiţi sau îmbătaţi sau incitaţi. Ei, de fapt, aparţin acelora despre care domnul Isus Hristos se roagă în felul următor: «Iartă-le, Doamne, păcatele lor, că nu ştiu ce fac». Cam aşa este, am tradus din maghiară. Deci ei nu au fost în cunoştinţa realităţii, ci au acţionat în mod sincer şi în felul acesta într-adevăr trebuie să fie iertaţi", a spus Tokes.

Prin neutralitatea pe care a practicat-o, armata s-a făcut complice cu scenografii evenimentelor

În opinia acestuia, atacul la adresa comunităţii maghiare a fost posibil din cauza pasivităţii armatei.

"În martie '90, nu am date şi dovezi concrete ce rol ar fi avut armata, dar e de la sine înţeles că prin neutralitatea pe care a practicat-o s-a făcut complice cu scenografii evenimentelor, a rămas neutră în decursul evenimentelor, probabil că a primit un astfel de ordin din partea lui Iliescu şi Petre Roman", a spus Tokes.

Anumite cercuri româneşti militează împotriva pericolui unguresc

În cadrul conferinţei, Tokes a atras atenţia că există "anumite cercuri" care militează şi acum împotriva "pericolului unguresc".

"Nu putem să ignorăm faptul că anumite cercuri româneşti care militează împotriva pericolui unguresc şi îi învinovăţesc pe unguri pentru izbucnirea conflictului de acum 20 de ani. Cei din Forumul Civic al Românilor ne numesc revanşarzi. S-au întâlnit la Topliţa pentru a împinge antimaghiarismul în politică şi militează împotriva regiunii de dezvoltare Ţinutul Secuiesc", a adăugat Tokes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici