Medicul Livia Davidescu de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova este unul dintre specialiştii care au semnat o scrisoare deschisă adresată autorităţilor. Dr. Davidescu alături de alţi medici semnatari ai scrisorii spune că nu va accepta ca medicii infectaţi să lucreze cu pacienţii infectaţi. Asta după ce Prof. Rafila a anunţat recent că va exista această posibilitate, dacă medicii fac forme uşoare ale bolii.
Cadrele medicale care au semnat scrisoarea cer şi înfiinţarea urgentă de spitale modulare, testarea periodică a personalului medical expus dar şi lucrul în ture al medicilor, ture care să aibă exact perioada de valabilitate a echipamentelor de protecţie.
„Suntem Medici.
Ca vocaţie, ca profesie, ca destin, suntem medici.
Nu ne temem de nicio batalie cu boala, oricât de cumplita ar fi ea.
Nu ne vom da niciodata inapoi, nu vom dezerta.
Vom lupta cu tot ce avem la indemana: cu cunoştinţele noastre, cu mintea noastră, chiar si cu trupurile noastre.
Vom face scut in fata pacientilor nostri, aparandu-i, cu tot ce putem.
Dacă asta va însemna si materiale de protecţie, medicamente si aparatura vitală, asta nu mai tine de noi. Ne dorim sa fim protejaţi conform contagiozitatii bolii.
Nu vom accepta insa ca in aceasta bătălie sa fim noi cei care vom răspândi boala sau cei ce vulnerabilizeaza pacienţii, căci este in afara legilor medicinei si ale celor omeneşti, deopotriva:
1.Un medic contaminat, testat pozitiv pentru coronavirus este contagios.
Indiferent ce simptome are..usoare, medii sau severe, este contagios.
El va intra in contact cu pacienti fie corona-negativi , fie corona pozitivi.
In prima situaţie, daca pacientul nu a fost infectat, inca, contactul direct cu un medic infectat, care va sta in preajma sa, va fi unul extrem de contagios.
Organismul pacientului fiind vulnerabil, infecţia va avea consecinţe grave, mergând până la insuficienţă respriratorie acută.
In a doua situaţie, va accentua încărcătura virala a pacientului respectiv, sporandu-i enorm riscul de agravare a bolii.
Vorbim despre pacienti foarte vulnerabili, cu afecţiuni preexistente severe, precum diabet, afecţiuni oncologice, boli respiratorii.
2. Un medic bolnav nu poate lucra eficient in nicio situatie, cu atat mai putin in situatii critice, de maximă încărcătură fizica si emoţională.
Nu poti consulta nu poti opera, căci poti greşi.
Si poti greşi grav, de exemplu, în cazul unui chirurg, orice mişcare neconformă, in chirurgia ce necesita mişcări fine poate sectiona vase..poate sectiona nervi sau tendoane, cu urmări ireversibile .
De ce există în lumea asta, dreptul la concediu de boala, daca lucrurile nu stau aşa?
3. Exista mai multe tipuri de virus corona..tulpini, cum le numesc specialiştii…eu stiu de două „S” si „L”
Dacă eşti infectat cu una dintre ele, nu inseamna ca nu te poti infecta cu celălalta.
Ce sens are ca sa creşti riscul, punând în contact un medic pozitiv, cu un contact pozitiv?
4. Medicul este cetăţean român. Cetatean european. Are dreptul la sanatate si la viaţă ca orice alt cetatean si nicio ordonanţă de urgenţă din lumea asta nu poate suspenda acest drept.
Este dreptul fundamental al omului.
Spunem dreptul la viaţă pentru ca atunci cand obligă un bolnav sa muncească, ii agravezi boala, cu atat mai mult in cazul infecţie cu corona. Riscul de deces este mult mai mare la personalul sanitar, conform cifrelor din statisticile mondiale.
5. Un medic mai puţin în lupta inseamna un deficit enorm.
Suntem 3 medici la mia de locuitori in Romania. Sa scoti din front acum medici prin masuri iraţionale este de-a dreptul iresponsabil.
Dacă medicul moare, căci organismul sau nu a suportat dublul stres al bolii si al muncii in conditii de dezastru, cine raspunde?
Cind va trata miile sale de pacienti, anual?
1. Înfiinţarea de urgenţă a spitale modulare, de campanie, cu circuite trasate de infetionisti si epidemiologi ce vor putea trata in conditii optime pacientii cu Covid .
Avem suficiente locaţii ce pot fi transformate si adaptate acum in Romania.
2. Rotirea si testarea periodică cu prioritate a personalul medical expus în permanenţă la contagiune.
Turele trebuie sa aiba exact durata valabilităţii echipamentelor de protectie, în niciun caz mai mult căci atunci protecţia este doar de forma doar am ineficienta.
Ture de 6-8 ore..
3. Personalul corona-pozitiv va trebui sa beneficieze de îngrijiri medicale si de măsuri de izolare similare cu cele ale oricărui cetăţean. După negativare, oricare dintre noi poate merge în lupta. Dar numai după ce nu mai este pacient.
Suntem medici si ne asumam riscutile acestei meserii oricand si oriunde.
Mai putin unul..acela de a face rau pacientilor nostri, imbolnavindu-i de corona virus.
Acela vi-l veti asuma dumneavoastra, daca veti lua decizia de a trimite ss lucreze medici corona pozitivi. În faţa istoriei si a poporului român.”
Dr Livia Davidescu, Dr Manuela Predila, Alina Martau, Dr Bogdan Lazescu, Dr Albert Claudiu, medici în România.
#MinisterulSanatatii
#GuvernulRomaniei
#PresedentiaRomaniei
#ColegiulMedicilorRomania”.