Toni Greblă: Desfiinţarea SIIJ, şi revenirea dosarelor la aceleaşi autorităţi, e un semnal de a disciplina mai ales judecătorii
:format(webp):quality(80)/https://www.mediafax.ro/wp-content/uploads/images/1/1688/17825177/1-7505836-mediafax-foto-alexandru-dobre.jpg)
În ultima zi a anului, pe 31 decembrie 2020, noul ministru al Justiţiei a trimis la CSM proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Numai că, aşa cum ne-au obişnuit politicienii, una a spus ministrul, alta am descoperit că era în proiect.
Uite ce spunea ministrul Stelian Ion: „Vreau să vă fac precizarea că din proiectul iniţial de lege am păstrat doar partea referitoare la desfiinţarea SIIJ, eliminând celelalte articole care se refereau la aşa zise imunităţi ale judecătorilor şi procurorilor care nici aceştia nu le ceruseră şi din punctul meu de vedere nu-şi aveau locul în acest proiect de lege”.
Toni Greblă, fost judecător al Curţii Constituţionale, care timp de 4 ani a fost anchetat, judecat şi achitat definitiv, spune de ce consideră important ca Secţia să rămână în picioare şi prin ce a trecut din cauza procurorilor.
„Nu numai a procurorilor, ci a sistemului de forţă. SRI, DNA, şi apoi prelungită această falangă în justiţie tocmai la acei judecători cărora li se făcuseră şi lor dosare pentru a deveni, pe această cale mult mai ascultători.
Vorbesc în calitate de om care a trecut printr-un asemenea abuz comis de instituţiile statului şi având în vedere şi calitatea mea de jurist.
Din această cauză, consider că desfiinţarea sau semnalul pentru desfiinţarea secţiei şi revenirea dosarelor la aceleaşi autorităţi sub care s-au comis abuzurile e un semnal de a disciplina fie procurorii, dar mai ales judecătorii”, a afirmat Toni Greblă, fost judecător CCR
Desfiinţarea SIIJ, propusă de deputatul USR, ce ocupă şi funcţia de ministru al Justiţiei, este un obiectiv important al coaliţiei de guvernare.
După obţinerea avizelor necesare, proiectul va intra în dezbaterea Parlamentului.