- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.01.2019, 22:28)
- Departamentul Politic
Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, despre suspendarea şefului statului: Juridic-constituţional există motive pentru a declanşa procedura/ Referitor la prelungirea mandatului lui Ciucă: A băgat şi Armata în acest război politicianist
Secretarul general al Guvernului Toni Greblă a declarat, luni, că juridic şi constituţional există motive pentru a fi declanşată procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis, însă politic lucrurile sunt mai complicate, în contextul Preşedinţiei Consiliului UE.
Urmărește
1170 afișări
Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, despre suspendarea şefului statului: Juridic-constituţional există motive pentru declanşa procedura (Sursa: Mediafax Foto)
Întrebat, luni seară la România Tv, dacă exclude sau nu juridic o procedură de suspendare a preşedintelui, Toni Excludeţi a răspuns: „Juridico-constituţional, preşedintele României prin inacţiunea sa a încălcat prevederile Constituţie, astfel încât ar exista motive pentru a declanşa procedura de suspendare din funcţie. Politic lucrurile se complică şi mai mult, având în vedere că România a prelulat Preşedinţia Consiliului UE, astfel încât trebuie analizate avantajele şi dezavantajele”.
Toni Greblă a mai spus că, în opinia sa, şeful statului se cere suspendat.
„Senzaţia mea e că preşedintele Iohannis caută să încalce atâtea prevederi din Constituţie, caută să împiedice buna funcţionare a statului, încât parcă solicită să fie declanşată procedura de suspendare din funcţie. Toate acestea trebuie privite prin prisma faptul că la sfârşitul acestui an vom avea şi alegeri prezidenţiale încât este clar că fac parte din elemente de campanie electorală în care preşedintele, din păcate, a intrat prea devreme”, a completat secretarul general al Guvernului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
A început războiul tarifelor. Administraţia Trump a lansat chiar acum tarife împotriva Chinei, Mexicului şi Canadei. Ottawa anunţă că va răspunde imediat cu o serie de contramăsuri
-
Cât dăm la apărare: MApN are zeci de contracte de achiziţie în derulare sau pregătire. Armata primeşte în 2025 un buget de 42,8 miliarde lei (8,5 miliarde euro), la care se adaugă credite de angajament, putând ajunge la 5,6% din PIB
-
David Popovici a cerut ordin de protecţie după ce un vecin a vrut să-i dea foc la maşina de 150.000 de euro
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretele pentru numirea miniştrilor interimari ai Transporturilor şi Dezvoltării Regionale, Rovana Plumb şi respectiv Eugen Teodorovici.
Acţiunea şefului statului vine după ce acesta a refuzat, vineri, numirea Olguţei Vasilescu la Ministerul Dezvoltării şi a lui Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor, iar premierul Viorica Dăncilă i-a propus, luni, preşedintelui ca interimatul să fie asigurat de Eugen Teodorovici la portofoliul Dezvoltare şi de către Rovana Plumb la Transporturi.
Pe 19 decembrie, Curtea Constituţională a admis conflictul Guvern-Preşedinţie. Potrivit deciziei şeful statului era obligat să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.
Referitor la prelungirea mandatului lui Ciucă: A băgat şi Armata Română în acest război politicianist
Secretarul general al Guvernului Toni Greblă a declarat, luni, referitor la decizia lui Klaus Iohannis de prelungire cu un an a mandatului generalului Nicolae Ciucă în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, că preşedintele a băgat şi „Armata Română în acest război politicianist”.
„Nu era nicio nominalizare ilegală. Era o nominalizare care îndeplinea toate cerinţele legii, iar actualul şef al Statului Major îşi încheia mandatul. Deci nu era vorba de o sancţiune, ci la încheierea mandatului, preşedintele a făcut în aşa fel încât să îi prelungească cu un an mandatul, băgând, din păcate, şi Armata Română în acest război politicianist. Numai Armata Română nu fusese băgată în în aceste jocuri politicianiste, ceea ce sper să nu aibă consecinţe pe termen mediu şi lung, iar situaţia să se rezolve cât mai repede posibil”, a afirmat Toni Greblă, luni seară la România Tv.
„Preşedintele Iohannis a spus că este în război direct cu PSD. Sigur că această declaraţie îl plasează în afara prerogativelor constituţionale, pentru că el este preşedintele tuturor românilor şi trebuie să asigure echilibrul între toate instituţiile. Această atitudine continuă şi în privinţa manifestărilor pe care le are faţă de Guvernul României. A manifestat aceeaşi atitudine şi faţă de deciziile pe care trebuia să le ia în privinţa şefei DNA, a manifestat aceeşi atitudine în privinţa procurorului general al României, în privinţa numirilor, a şefului Statului Major”, a completat secretarul general al Guvernului.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vinerea trecută, referitor la prelungirea cu un an a mandatului şefului Statului Major al Apărării Nicolae Ciucă, că, din punctul său de vedere, nu poate fi sesizată Curtea Constituţională pentru că legea îi permite semnarea decretului de prelungire. premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că decretul pentru prelungirea mandatului şefului SMG, Nicolae Ciucă, semnat de preşedintele Klaus Iohannis, nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.
Iohannis a prelungit, cu un an, mandatul generalului Nicolae Ciucă în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie. Decretul de prelungire a fost publicat sâmbătă în Monitorul Oficial, după o serie de controverse.
Anterior Administraţia Prezidenţială a acuzat întârzieri în publicarea decretului în Monitorul Oficial, precizând că împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate. Preşedinţia a amintit că Monitorul Oficial al României este publicaţia oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituţie, de Legea nr. 202/1998, precum şi de alte acte normative.
Citește pe alephnews.ro: La cinci ani după ce au spus „la revedere” UE, britanicii regretă amarnic Brexitul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
CANCAN.RO
Milionarul Bryan Johnson nu-și mai injectează „sângele FIULUI său”, după ce a descoperit un alt tratament: „Cine dorește punga mea cu plasmă?”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe