Toni Neacşu critică proiectul de desfiinţare a SIIJ: Este extrem de grav

Proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie conţine prevederi îngrijorătoare, deoarece procurorul general ar putea fi cel care deţine controlul asupra deschiderii unui dosar penal pe numele unui magistrat. „Este extrem de grav”, a spus Adrian Toni Neacşu.

Urmărește
468 afișări
Imaginea articolului Toni Neacşu critică proiectul de desfiinţare a SIIJ: Este extrem de grav

Toni Neacşu critică proiectul de desfiinţare a SIIJ: Este extrem de grav

„Revenim înainte de 2004 când nu se putea deschide un dosar penal pentru un procuror sau un judecător din România. Era o lege veche. În 2004-2005, pe fondul negocierilor pentru aderarea la UE, în mod obligatoriu am renunţat la imunitatea magistraţilor. În momentul de faţă, nu facem decât să revenim la ceea ce era retrograd la vremea aceea. Pe de altă parte, practic, se dă drept asupra judecătorilor şi procurorilor unui singur om şi anume, procurorului general, care este un procuror numit exclusiv politic, adică la simpla dorinţă a Ministrului Justiţiei, care este om politic. Este extrem de grav să pui la dispoziţia unui om numit politic, fie el şi procuror general, o atât de mare putere”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Toni Neacşu, fost membru CSM.

Şi magistraţii critică proiectul Ministerului Justiţiei pentru desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Asociaţia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) spune că, încă de la înfiinţare, secţia a fost ţinta unor campanii de dezinformare şi nici măcar nu i s-a dat şansa să funcţioneze la parametrii normali. Structura a fost atacată, spun magistraţii, astfel încât judecătorii şi procurorii care comit abuzuri să nu fie traşi la răspundere.

Mai mult, AJADO îl acuză pe ministrul Cătălin Predoiu că încearcă să manipuleze instituţiile europene pentru a susţine desfiinţarea SIIJ.

„Acţiunea ministrului justiţiei Cătălin Predoiu de a manipula CJUE, magistraţii şi opinia publică în scopul susţinerii desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) este o operaţiune de dezinformare pe plan intern şi extern fără precedent în istoria post-comunistă a României, similară acţiunilor Serviciului “D” – Dezinformare din cadrul fostei Securităţi comuniste”, se arată într-un comunicat al AJADO.

Precizările vin după ce, în proiectul Ministerului Justiţiei de desfiinţare a SIIJ se arată că procurorul general este cel care deţine controlul cu privire la ancheta penală a unui magistrat. Concret, ministrul Justiţiei propune ca punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un procuror sau un judecător să se facă doar cu autorizarea prealabilă a procurorului general.

La rândul său, printr-o postare pe Facebook, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine că „a luat act” de criticile aduse proiectului de desfiinţare a SIIJ, precizând că celor ce discută pe un ton agresiv le transmite că îi „vorbesc o limbă străină”, pe care nu o pricepe, subliniind că oricine are dreptul la o opinie, chiar şi MJ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici