- Home
- Social
- GIURGIU, (08.08.2024, 12:58)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Topor din Epoca Bronzului, descoperit întâmplător în localitatea Buturugeni din Giurgiu
- Un topor din Epoca Bronzului a fost găsit la un bărbat de 50 de ani, din Buturugeni, judeţul Giurgiu.
- Acesta deţinea de mai mulţi ani obiectul, descoperit întâmplător.
Urmărește
383 afișări
Sursa foto: IGPR
Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu, împreună cu poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au desfăşurat o acţiune pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, în comuna Buturugeni, judeţul Giurgiu.
Astfel,poliţiştii au identificat un bărbat de 50 de ani, care deţinea de mai mulţi ani un obiect descoperit întâmplător în localitatea Buturugeni, despre care exista bănuiala că ar fi un topor specific Epocii Bronzului.
Bărbatul a fost de acord să pună la dispoziţie obiectul respectiv, pentru a se îndeplini procedurile legale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
„După consultarea reprezentanţilor Muzeului Teohari Antonescu, din municipiul Giurgiu, s-a concluzionat faptul că obiectul este un topor cu perforaţie sau gaură de înmănuşare, realizat din granit, prin şlefuire, aparţinând, probabil, Epocii Bronzului (3500-1400 Î.H.). Potrivit literaturii arheologice de specialitate, topoarele din această perioadă ar fi avut întrebuinţări diferite, precum unelte de gospodărire, arme, simboluri sociale şi/sau obiecte de cult”, transmite, joi, Poliţia Giurgiu.
Bărbatul care deţinea obiectul a fost sancţionat contravenţional, cu avertisment, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil.
Obiectul descoperit a fost ridicat de poliţişti şi predat Primăriei comunei Buturugeni, judeţul Giurgiu.
Poliţia Română informează cetăţenii că există legislaţie incidentă în acest domeniu şi orice descoperire de acest fel trebuie anunţată.
„Patrimoniul cultural naţional cuprinde ansamblul bunurilor identificate ca atare, indiferent de regimul de proprietate asupra acestora, care reprezintă o mărturie şi o expresie a valorilor, credinţelor, cunoştinţelor şi tradiţiilor aflate în continuă evoluţie; cuprinde toate elementele rezultate din interacţiunea, de-a lungul timpului, între factorii umani şi cei naturali. Conform articolului 136, alineatul 3 din Constituţia României, bunurile arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geolitice, descoperite în cadrul unor cercetări sistematice cu scop arheologic ori geologic sau în cadrul unor cercetări arheologice de salvare ori având caracter preventiv, precum şi cele descoperite întâmplător prin lucrări de orice natură, efectuate în locuri care fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, intră în proprietate publică, potrivit dispoziţiilor legale. De asemenea, persoanele fizice care descoperă în mod întâmplător bunuri din categoria celor prevăzute la articolul 46, alineatul 1 din Legea nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil sunt obligate să le predea, în termen de 72 de ore de la descoperire, primarului unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază a fost făcută descoperirea. Totodată, constituie contravenţie, dacă nu este săvârşită astfel încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune, fapta de nerespectarea de către persoanele fizice a obligaţiei de predare a unui bun cultural mobil descoperit întâmplător, în termenul prevăzut de lege, şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 de lei la 20.000 de lei”, potrivit sursei citate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump