Video VIDEO Ioan Ficior, condamnat DEFINITIV la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii / TORŢIONARUL a fost ridicat de poliţie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-a condamnat definitiv, miercuri, pe Ioan Ficior la 20 de ani pentru infracţiuni contra umanităţii.

Urmărește
5669 afișări

UPDATE Ioan Ficior a fost ridicat de poliţişti, miercuri, de la locuinţa sa din Capitală, pentru a fi dus în arest, ca urmare a condamnării de 20 de ani pe care a dispus-o Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Ioan Ficior nu a făcut declaraţii.

Judecătorii instanţei supreme au menţinut astfel decizia primei instanţe. Ioan Ficior urmează să fie încarcerat.

Ioan Ficior a fost trimis în judecată în 18 august 2014, de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Ioan Ficior este acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici.

Conform actului de sesizare a instanţei, în perioada 1 august 1958 - 1 noiembrie 1963, în calitate de locţiitor şi comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, Ioan Ficior a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi la Periprava, prin privarea de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestor drepturi, pe motive de ordin politic, respectiv prin supunere la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora.

Potrivit anchetatorilor, din documentele studiate a reieşit faptul că în perioadă în care la conducerea Coloniei de la Periprava s-a aflat Ioan Ficior au decedat 103 deţinuţi, toţi făcând parte din colectivitatea contrarevoluţionarilor.

Anchetatorii au mai stabilit că deţinuţii de la Periprava erau supuşi unui tratament inuman caracterizat printr-o izolare completă de familii şi de orice alte persoane, de lumea externă în general, condiţii de cazare mizerabile, frigul insuportabil din barăci, sancţiunile fizice pentru abateri minore, hrana deficitară, deţinuţii fiind în permanenţă înfometaţi şi însetaţi, având dureri pe care nu le puteau ameliora din cauza lipsei medicamentelor şi, nu în ultimul rând, condiţiile de muncă inumane la care erau supuşi aceştia.

Andrei Muraru (fost director IICCMER): Decizia în cazul Ficior face dreptate victimelor

Andrei Muraru, fost director al Institutului de Investige a Crimelor Comunismului, a declarat miercuri, după condamnarea lui Ioan Ficior la 20 de ani de închisoare, că decizia face dreptate victimelor de la Periprava şi arată justeţea campaniei pornită în 2013, sub numele Dosarul Torţionarilor.

"Decizia face dreptate victimelor, justiţia s-a făcut în numele victimelor, a celor peste 100 de oameni care au murit la Periprava, atunci când regimul coloniei de mună era asigurat de colonelul Ion Ficior şi, evident, în numele celor care au supravieţuit şi dintre care foarte puţini au mai ajuns să îl vadă pe Ficior ajungând în sala de judecată. În acelaşi timp, decizia de azi arată justeţea campaniei Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, campanie pornită în 2013, care s-a intitulat <<Dosarul Torţionarilor>>, şi care a urmărit tocmai aducerea în faţa justiţiei a celor care se fac vinovaţi de crime împotriva umanităţii", a declarat Andrei Muraru, fost director al Institutului de Investige a Crimelor Comunismului.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici