- Home
- Social
- (07.05.2020, 14:56)
- Eduard Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tot ce trebuie să ştii despre amenzile neconstituţionale. Cine poate face contestaţie şi ce faci dacă ai depăşit termenul de 15 zile
- Probabil te bucuri după ce CCR a decis că amenzile aplicate sunt neconstituţionale, însă trebuie să ştii că vei beneficia de efectele deciziei în anumite condiţii
- Dacă ai fost amendat, trebuie să conteşti amenda în instanţă, respectând nişte paşi
- Dacă nu o faci, vei fi bun de plată, chiar şi după ce decizia Curţii va apărea în Monitorul Oficial
Urmărește
14628 afișări
Cu siguranţă ai multe nelămuriri după decizia luată miercuri de Curtea Constituţională şi te întrebi ce se întâmplă cu amenzile deja aplicate pentru nerespectarea ordonanţelor militare, dacă acestea vor fi şterse, dacă poliţiştii te mai pot amenda zilele acestea şi ce urmează să se întâmple, per ansamblu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
Îţi răspundem, în cele ce urmează, la zece dintre întrebările pe care e foarte posibil să le ai la acest moment.
Ce înseamnă decizia CCR pentru tine, ca cetăţean?
Că toate amenzile acordate pentru nerespectarea ordonanţelor militare pot fi anulate în instanţă, indiferent dacă au fost plătite sau nu.
Îţi va fi anulată automat amenda încasată?
Nu, decizia CCR nu duce la anularea din oficiu a proceselor-verbale aplicate de poliţişti, însă dacă ai fost amendat vei avea şanse mult mai mari de câştig în instanţă. Ce trebuie să faci este să ceri anularea procesului-verbal prin care ţi-a fost aplicată amenda de către poliţie/jandarmerie.
Pot fi anulate toate amenzile aplicate pe perioada stării de urgenţă?
CCR a găsit neconstituţională OUG 34/2020 în ansamblul ei. Acest act normativ a fost publicat pe 31 martie 2020 în Monitorul Oficial şi a majorat semnificativ amenzile acordate atât cetăţenilor, cât şi companiilor.
În acelaşi timp, a fost declarat neconstituţional şi art. 28 din OUG 1/1999, care stabileşte amenzile pentru încălcarea regimului stării de urgenţă. Cum prevederile art. 28 din OUG 1/1999 existau şi înainte de intrarea în vigoare a OUG 34/2020, interpretarea multor specialişti este că vor putea fi contestate toate amenzile aplicate în baza ordonanţelor militare, din 16 martie începând.
Cum procedezi pentru a te adresa instanţei?
Trebuie să formulezi o plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei. Plângerea se depune la judecătoria unde a fost săvârşită contravenţia, iar termenul este de de 15 zile de la data la care ai primit procesul-verbal sau data la care ţi-a fost comunicat prin poştă (dacă nu ai vrut să semnezi procesul-verbal, de exemplu).
Ce faci dacă ai depăşit termenul de 15 zile?
Ei bine, pe perioada stării de urgenţă, toate termenele sunt supendate. Asta înseamnă că termenul de 15 zile va începe să curgă de la 15 mai. Aşadar, ai timp să conteşti amenda în instanţă până la finalul lunii mai.
Ce faci dacă ai plătit deja?
Şi în acest caz, vei putea recupera de la stat banii achitaţi, cu aceeaşi condiţie: să conteşti procesul-verbal de contravenţie.
Ce documente mai sunt necesare?
Pe lângă plângere, este necesar să depui şi dovada achitării taxei judiciare de timbru, în cuantum de 20 de lei, dar şi o copie a procesului-verbal şi a actului de identitate. Desigur, poţi apela la ajutorul unui avocat, astfel încât plângerile să fie formulate corect, conform legii.
Dacă ai plătit deja jumătate din amendă, mai poţi formula plângere?
Da, plata amenzii nu îţi ia dreptul de a o contesta. Procedura e aceeaşi, iar dacă vei avea câştig de cauză, vei primi banii înapoi.
Mai poţi fi amendat de poliţişti acum?
Da, mai ales pentru că decizia CCR va produce efecte de la publicarea în Monitorul Oficial şi numai pentru viitor. Trebuie să conteşti amenda, iar până ţi se termină procesul, decizia Curţii va fi publicată. În acel moment o vei putea invoca şi instanţa va ţine cont de ea.
Au fost declarate neconstituţionale şi ordonanţele militare?
Nu, au fost declarate neconstituţionale prevederea care stabileşte amenzile din ordonanţa privind starea de urgenţă şi modificările aduse de Guvern. Potrivit ultimelor declaraţii ale premierului Orban, se va reveni la amenzile anterioare, cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Decizia CCR nu te scapă de amendă. Ce e drept, aceasta se reduce. Cât vei plăti, începând de azi, dacă nu respecţi restricţiile
Citește și: Raed Arafat, după decizia CCR privind amenzile: Mă întreb cum vom explica dacă vom pierde tot ce am câştigat în ultimele două luni
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe