"În aceste condiţii, prioritatea noastră este evoluţia situaţiei din Kosovo. Din acest punct de vedere, nu am considerat potrivit să angajăm în Ciad rezerva de 150 de militari pe care o avem deoarece acest lucru ne-ar fi epuizat complet posibilităţile de intervenţie. În planul pe care l-am prezentat CSAT şi Parlamentului, nu am inclus prevederi referitoare la acţiuni militare în Ciad. Acolo, noi avem acum o participare simbolică, cu doi ofiţeri de stat major, dar, vă repet, nu avem trupe", a declarat Teodor Meleşcanu.
Ministrul Apărării a explicat că, potrivit planului anual aprobat de CSAT şi de Parlament, România participă în acest moment cu aproape 1.500 de militari la operaţiuni militare internaţionale, având o rezervă de 150 de oameni pentru acţiuni de acest gen. Meleşcanu a mai precizat că toţi militarii sunt foarte bine pregătiţi şi antrenaţi pentru a înfrunta situaţii extreme de luptă şi misiuni de protecţie.
Marţea trecută, Meleşcanu a explicat, după ce a fost audiat la Comisia pentru apărare din Senat, că Guvernul a optat pentru trimiterea a 120 de militari în Ciad, şi nu pentru trimiterea a două elicoptere cu 68 de persoane, deoarece prima variantă presupune mai puţine costuri. Teodor Meleşcanu a afirmat atunci, în faţa Comisiei pentru apărare din Senat, că România ar trebui să dovedească prin trimiterea de trupe în Ciad că este un factor de stabilitate şi că are posibilitatea concretă de a îndeplini o astfel de misiune.
Uniunea Europeană a aprobat oficial, în urmă cu aproape trei săptămâni, trimiterea imediată a unei forţe militare în Ciad şi nord-estul Republicii Centrafricane, afectate de conflictul din Darfur şi de lipsă de securitate din cauza insurgenţei.