REPORTAJ: Tradiţiile noii generaţii pentru zilele de Paşte

În România, în calendarul ortodox, sărbătoarea Învierii Domnului este considerată cea mai importantă, fiind însoţită de tradiţii moştenite din generaţie în generaţie. În 2016 sărbătoarea rămâne motiv de bucurie, dar cu obiceiuri noi, ale celor tineri.

Urmărește
2113 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Tradiţiile noii generaţii pentru zilele de Paşte

Tradiţiile noii generaţii pentru zilele de Paşte

Frământatul cozonacilor, înroşitul ouălelor, curăţirea casei şi mersul la biserică pentru a lua Lumină şi pentru a cânta Învierea Domnului sunt pentru mulţi dintre tinerii noii generaţii obiceiuri din copilărie pe care, însă, acum le-au lăsat deoparte. Tradiţiile bunicilor sunt, dacă nu de mult uitate, oricum pe cale de dispariţie.

„ Am văzut în preajma mea aceste obiceiuri în copilărie. În momentul asta nu mai sunt importane. Nu îmi ajut soţia nici la înroşitul ouălelor, nici la curăţenie ori copt cozonaci ”, a declarat Iulian, un tânăr de 29 de ani, pentru MEDIAFAX.

“Ce-i drept, pe masură ce trec anii, sunt tot mai puţine obiceiuri pe care le respect. Din păcate, voi cumpara produsele tradiţionale de Paşte întrucât programul nu îmi permite să le pregatesc. Cât despre curaţenia generală, consider că nu este necesară având în vedere că mă ocup de acest aspect şi în restul anului”, ne-a spus Andreea, în vârstă de 27 de ani.

Alţi tineri consideră sărbătoarea Învierii “mai puţin importantă ca sărbătoarea Crăciunului”.

„Nu mai merg la Slujba de Înviere, nu la fel de des cum o făceam când eram mic”, susţine Victor.

Unii admit că merg la biserică pentru Slujba de Înviere, dar nu petrec mult timp.“Merg la biserică de Înviere, dar nu stau niciodată la toată slujba. Oricum, după ce se ia lumină majoritatea pleacă ... eu cred că acela este momentul important. După slujbă, dacă tot e sărbătoare, nu văd de ce nu m-aş duce să petrec cu prietenii mei.”, spune Flaviana.

“În noaptea de Înviere merg la Biserică, de regulă, în principal pentru a lua lumină. Nu particip la Slujba de Înviere. Prefer să merg la Biserică în zilele obişnuite, nu de sărbători. Aşa mă simt mai aproape de Dumnezeu”, a adăugat Andreea.

În acest an Paştele se sărbătoreşte pe 1 Mai, adică momentul înc are zeci de mii de tineri merg pe litoral pentru a deschide noul sezon. Astfel că foarte mulţi nu vor prinde sărbătorile acasă.

"Voi sta dimineaţă acasă cu familia, dar nu foarte mult, pentru că este totuşi 1 Mai şi în fiecare an eu şi prietenii mei petreceam la grătar şi în Vama Veche. Chiar sper că până se termină prima zi de Paşte să ajung totuşi la mare. Mai vedem.Cred că avem dublu motiv de sărbătoare anul acesta", a declarat Flaviana.

"Am să sărbăoresc Paştele, nu 1 Mai. Voi fi alături de prieteni şi de familie, adică de toţi oamenii dragi", a adăugat Andreea.

"Paştele, îl petrec în familie. Mă lasă rece ziua de 1 Mai. Nu ştiu pentru alţii cât de importantă e, dar pentru mine e un prilej de a sta cu familia", a precizat Ana-Maria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici