Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a avut luni întâlniri cu autorităţile din judeţul Bihor. El a spus că în România intră în baza unor documente care se dovedesc ulterior a fi false sau completate incorect materiale, materii prime sau alte bunuri care ajung la gropile de gunoi sau sunt abandonate.
„Judeţul Bihor este printre judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor municipale şi este inadmisibil să autorizăm zeci de puncte de depozitare sau de lucru, unde anumite companii, sub această autorizare, desfăşoară activităţi ilegale şi se pune astfel presiune pe autorităţile locale, care încearcă să rezolve această problemă. Presiunea la graniţă asupra autorităţilor locale este imensă, s-au făcut eforturi deosebite în ultimele luni de identificare şi de control, astfel încât transporturile de materiale, materii prime şi deşeuri să fie oprite. În ciuda acestui fapt, constatăm că în România, intră în baza unor documente care se dovedesc ulterior a fi false sau completate incorect, cantităţi de materiale, materii prime sau alte bunuri care ajung la gropile de gunoi, în cel mai bun caz, sau sunt abandonate. În ultimele luni am dispus mai multe controale în judeţul Bihor, inclusiv prin Corpul de Control al ministrului şi am identificat reţele organizate care au fost deferite organelor de cercetare penală. Această luptă este una continuă, alături de prefecturi, Garda de Mediu, autorităţi locale, etc”, a spus Tanczos Barna.
Acesta a vorbit şi despre un fenomen cu care se confruntă rangerii din Parcurile Naţionale: accesul neautorizat al unor cetăţeni cu mijloace de transport sau de deplasare în locuri strict protejate.
„Am discutat şi despre problema cu care se confruntă Parcul Naţional Apuseni, respectiv despre accesul cu mijloace de transport neautorizate în zonele interzise. Este clar că este nevoie de o modificare legislativă (…), trebuie înăsprite şi pedepsele. Este inadmisibil ca România să devină ultima ţară în care este voie să umbli nestingherit cu mijloace de transport în astfel de zone, în timp ce în alte ţări din Uniunea Europeană sunt interzise şi aspru sancţionate. Voi propune înăsprirea pedepselor şi măsuri noi care să descurajeze aceste activităţi care încep să se generalizeze la nivel naţional. Va fi nevoie de măsuri dure, similare cu cele care sunt aplicate în domeniul deşeurilor – confiscarea unor mijloace de transport”, a precizat ministrul.