Video Trafic rutier, îngreunat de zăpadă în mai multe judeţe

Circulaţia se desfăşura cu dificultate, luni dimineaţă, pe mai multe drumuri naţionale şi judeţe ca urmare a viscolului şi ninsorii din cursul nopţii.

Urmărește
5 afișări

Toate drumurile din Harghita erau acoperite cu zăpadă, luni dimineaţă, circulaţia desfăşurându-se în condiţii de iarnă, cu dificultate în pasuri şi trecători.

În zonă a început să ningă abundent la miezul nopţii de duminică spre luni. La ora 4,30 căderile de zăpadă s-au mai domolit, dar continuă să ningă slab în tot judeţul.

Circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă, cu dificultate în zonele înalte, pe DN 12 A - Miercurea Ciuc - Comăneşti, pe DN 12 C - Gheorgheni - Lacu Roşu, pe DN 13 A - Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc, pe DN 13 B în Pasul Bucin şi pe DN 15 - Topliţa - Borsec, în zona vârfului Creanga.

Cel mai mare strat de zăpadă s-a depus pe carosabil în zona Bucin, unde au fost 3-4 centimetri şi de peste 30 în afara şoselei, pe celelalte drumuri naţionale grosimea acestuia fiind de 1-2 centimetri.

"Toate utilajele de deszăpezire din dotarea Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Harghita se află pe drumuri încă de la miezul nopţii, s-a intervenit cu autospeciale cu lamă şi cu antiderapant astfel încât, la primele ore ale dimineţii, se circulă pe un carosabil acoperit cu până la un centimetru de zăpadă tratată cu antiderapant" a declarat, luni, şeful secţiei, Cătălin Romanescu.

Mai multe tir-uri au rămas blocate în trafic, luni, pe DN 13 A - Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc, în judeţul Harghita, din cauza zăpezii de pe carosabil.

Deşi sunt echipate cu anvelope de iarnă şi cu lanţuri antiderapante, maşinile de mare tonaj nu au putut urca Şaua Harghitei, unde stratul de zăpadă adunat pe carosabil este de 5-6 centimetri.

Şoferii blocaţi în trafic spun că drumarii au început să intervină cu utilajele de deszăpezire abia după ora 7:00, din această cauză chiar şi autoturismele care circulă prin zonă făcând faţă cu mare greutate în pantă.

Pe drumurile din judeţul Suceava se circulă, luni dimineaţă, în condiţii de iarnă în urma ninsorilor căzute în noaptea precedentă.

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat că pe drumurile naţionale nu s-au înregistrat blocaje, dar că se circulă îngreunat din cauza unor porţiuni de gheaţă formate pe carosabil pe traseele Fălticeni - Gura Humorului şi Fălticeni - Suceava. El a spus că se împrăştie material antiderapant pentru combaterea lunecuşului.

La rândul său, directorul societăţii Drumuri şi Poduri SA Suceava, Eugen Girigan, a declarat că pe drumurile judeţene nu s-au produs blocaje. El a precizat că stratul de zăpadă măsoară între un centimetru în zona de munte şi 12 centimetri în zona Todireşti-Cajvana, că echipele de deszăpezire au acţionat cu gredere semipurtate în zonele unde zăpada depăşea 7 centimetri, iar pe toate traseele au fost împrăştiate materiale antiderapante.

În ultimele 24 de ore, la Suceava, temperaturile aerului au fost cuprinse între -2 grade C şi + 4 grade C.

Circulaţia rutieră era îngreunată de ninsoare şi viscol, luni dimineaţă, în Pasul Tihuţa din Munţii Bârgăului, la peste 1200 de metri altitudine, unde vântul suflă cu putere şi spulberă zăpada căzută abundent în timpul nopţii.

Vasile Curtean, şeful Districtului Piatra Fântânele, a declarat, luni, că drumarii au acţionat toată noaptea cu ulilaje prevăzute cu lame şi cu antiderapant, pentru a evita blocajele în Pasul Tihuţa.

Potrivit informaţiilor Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, cel mai mult a nins la Mocod, unde au căzut 15 litri pe metru pătrat în decurs de 5 ore. Temperaturile nu au depăşit zero grade Celsius, iar zăpada s-a depus. De altfel, tot judeţul Bistriţa-Năsăud este acoperit cu zăpadă, inclusiv oraşul Bistriţa, unde grosimea stratului este de 8 centimetri.

Stratul de zăpadă se apropie de 20 de centimetri la Piatra Fântânele, unde termometrele au arătat minus 6,5 grade Celsius. În zonă a început să viscolească, iar vizibilitatea este scăzută pe DN 17 în Pasul Tihuţa.

Utilajele de deszăpezire nu au intervenit, fiindcă doar din 15 noiembrie intră în vigoare contractele firmelor, semnate cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Luni dimineaţă cel mai greu s-a circulat per DN 173A, drumul care leagă Prundu Bârgăului de localitatea Colibiţa. În zonă, stratul de zăpadă măsura circa 20 de centimetri, iar pe carosabil cinci centimetri. Pentru a evita accidentele rutiere, şoferii au fost obligaţi să circule cu viteză redusă.

"I-am anunţat pe cei de la Consiliul Judeţean că se circulă foarte greu, dar mi-au spus să aşteptăm că vor trimite un utilaj. La barajul de la Colibiţa nu se poate ajunge deloc. Am fi aruncat noi cu ceva, nisip, sare, antiderapant de orice fel, dar nu avem voie fiindcă e drum judeţean şi dacă am cheltui bani de la bugetul local pentru întreţinerea lui ar însemna să facem deturnări de fonduri”, a declarat Vasile Labă, primarul comunei Bistriţa Bârăului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici