- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Traficanţii de ţigări nu erau controlaţi la Vama Moraviţa. Puteau aduce în ţară şi droguri sau arme
Traficanţii de ţigări puteau introduce în ţară şi droguri sau arme, pentru că poliţiştii de frontieră şi vameşii la PTF Moraviţa nu făceau niciun control de frontieră, din discuţiile lor rezultând că luarea de mită era "un veritabil mod de viaţă" şi singura "preocupare pe timpul serviciului".
Traficanţii de ţigări nu erau controlaţi la Vama Moraviţa. Puteau aduce în ţară şi droguri sau arme (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)
Procurorii anticorupţie arată, într-un referat cu propunerea de arestare a unui lot de la Vama Moraviţa, că singura "interacţiune" a vameşilor şi poliţiştilor de frontieră cu traficanţii de ţigări consta în primirea mitei.
"Faţă de această atitudine, se putea întâmpla oricând ca un traficant din această grupare criminală să se folosească de oportunitatea circumscrisă respectivului mod de operare şi să dea suma de bani convenită, cu titlu de mită, lucrătorilor vamali şi poliţiştilor de frontieră pentru a i se tolera deţinerea frauduloasă a unei anumite cantităţi de ţigări, în timp ce în autoturismul său s-ar fi aflat, pe lângă ţigări, orice alte bunuri periculoase sau interzise la deţinere, cum ar fi droguri, materiale explozive sau toxice, arme şi muniţie etc.", notează procurorii în documentul citat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Acest aspect constituie, în opinia procurorilor, consecinţa cea mai gravă a activităţii membrilor grupului infracţional.
Totodată, în referat se arată că, din numeroasele discuţii avute de vameşi şi poliţişti de frontieră, surprinse de aparatura de înregistrare, reiese faptul că activitatea infracţională a acestora era "un veritabil mod de viaţă, iar exercitarea actelor materiale de luare de mită reprezenta singura lor preocupare pe timpul serviciului".
Procurorii au mai reţinut că poliţiştii de frontieră care făceau parte din reţea şi-ar fi folosit "cunoştinţele profesionale pentru a asigura grupului infracţional organizat un mod de operare cât mai eficient şi de natură să împiedice conservarea sau administrarea, prin mijloacele clasice de investigaţie, a unor probe împotriva lor şi a celorlalţi membri ai grupării".
Funcţionarii nou-veniţi sau cei care s-au văzut puşi în situaţia de a interacţiona pentru prima dată cu membrii grupării s-au integrat aproape instantaneu în reţea, adoptând regulile şi modul de operare prestabilite, au mai arătat procurorii în documentul citat.
De asemenea, poliţiştii şi vameşii şi-au constituit un "veritabil mecanism de protecţie şi de preîntâmpinare a unor eventuale acţiuni de surprindere a lor în flagrant".
"În momentul în care era accesat sistemul lor propriu de supraveghere a zonei, respectivul segment de teritoriu era pe deplin sub stăpânirea grupului infracţional organizat, fiind scos, practic, pe durata în care traficanţii erau lăsaţi să introducă fraudulos ţigări în ţară", au mai notat procurorii anticorupţie.
Direcţia Naţională Anticorupţie a reţinut, în total, 97 de persoane implicate în fapte de corupţie la vămile din vestul ţării.
Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au arestat, începând de miercuri seară, 86 de vameşi şi poliţişti de frontieră implicaţi în fapte de corupţie la vămile din vestul ţării, magistraţii urmând să se pronunţe, joi, şi în cazul altor şapte persoane reţinute de procurori.
Totodată, instanţa a dispus, pentru patru dintre cei 97 reţinuţi, lăsarea în libertate cu interdicţie de a părăsi ţara pe perioada cercetărilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO