Traficul de persoane: 21 de grupări infracţionale organizate au fost destructurate în 2024

Publicat: 08 03. 2025, 10:01
Politistii de la "Crima Organizata" din Timisoara impreuna cu cei din Serviciul de Actiuni Speciale descind la locuinta liderului unei grupari specializate in plasarea de minore pentru prostitutie, in Timisoara, joi, 18 iunie 2015. ADRIAN PICLISAN / MEDIAFAX FOTO

Pe linia combaterii traficului de persoane, în anul 2024, au fost înregistrate 329 de sesizări de natură penală, fiind desfăşurate activităţi în 5.165 de ordonanţe de delegare emise de către procurorii DIICOT.

Atât pentru combaterea fenomenului, cât şi pentru destructurarea grupurilor de criminalitate organizate pe această linie de muncă, au fost efectuate 182 de acţiuni operative, au fost destructurate 21 de grupuri infracţionale organizate şi au fost trimise în judecată 376 de persoane, pentru săvârşirea a 790 de infracţiuni, ca urmare a rechizitoriilor emise şi a acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei încheiate de către procurorii DIICOT.

„Traficul de persoane reprezintă o infracţiune complexă, care are un pronunţat caracter transfrontalier, iar jumătate dintre investigaţiile efectuate în ultimul an au avut în vedere traficul intern de persoane. Dintre cele 1.386 de dosare penale în care Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate a efectuat investigaţii în cursul anului 2024, sub delegare, 669 au vizat fapte de trafic internaţional de persoane, respectiv 48%, iar 717 trafic intern, reprezentând 52%”, arată Poliţia Română.

În ceea ce priveşte exploatarea victimelor în plan intern, poliţiştii arată în analiza lor că sunt preferate victimele minore din cauza faptului că sunt facil de recrutat şi exploatat, în special prin obligarea la practicarea prostituţiei şi nu este necesară călătoria externă/trecerea frontierei.

„Aşa cum rezultă şi din statistici, cauzele penale nou înregistrate anual se încadrează într-un trend descendent, ceea ce denotă că eforturile luptei anti-trafic sunt constante şi consecvente. În anul 2024, structurile de combatere a traficului de persoane au acţionat prin efectuarea activităţilor specifice din sfera de competenţă în vederea combaterii traficului de fiinţe umane, efectuarea activităţilor specifice din sfera de competenţă în vederea prevenirii şi depistării timpurii a unor posibile situaţii de trafic de persoane cu privire la cetăţeni/refugiaţi străini, precum şi prin cooperarea în plan local/regional cu celelalte structuri de ordine publică, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări, Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, O.N.G.-uri etc, pentru verificarea cu celeritate a oricăror semnalări de trafic de persoane”, mai arată Poliţia Română.