Totodată, CSM a luat de toate cererile de pensionare aflate pe ordinea de zi a şedinţei de joi a plenului Consiliului, fără să existe obiecţiuni sau discuţii tehnice.
CSM urmează să transmită decizia privind pensionarea lui Florin Costiniu, precum şi celelalte hotărâri către Preşedinţie, care va emite decretele de pensionare a magistraţilor.
În 13 aprilie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca judecătorul Costiniu să fie cercetat în stare de libertate, după ce a stat în arest preventiv trei zile, instanţa supremă impunându-i interdicţia de a părăsi ţara pe perioada cercetărilor.
Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a ICCJ, şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu au fost arestaţi, în 9 aprile, de un judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a emis pe numele celor trei mandate pe o perioadă de 29 de zile, pentru fapte de corupţie, în dosarul senatorului Cătălin Voicu.
Decizia de arestare a lui Florin Costiniu a constituit o premieră, fiind pentru prima dată în sistemul judiciar românesc când împotriva unui judecător de la cea mai înaltă instanţă din România, respectiv Înalta Curte de Casaţei şi Justiţie, s-a luat o astfel de măsură.
Consiliul Superior al Magistraturii a decis, în 12 aprilie, suspendarea lui Florin Costiniu din funcţia de judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Costiniu a deţinut funcţia de preşedinte al Secţiei civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie până la 31 martie, deşi DNA declanşase urmărirea penală împotriva sa din luna decembrie 2009. Costiniu a intrat în concediu de odihnă, pentru 15 zile, de la 1 aprilie.
În acest caz, inculpat principal este senatorul Cătălin Voicu, care a fost arestat, în 30 martie, sub acuzaţiile de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.