- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.12.2015, 14:43)
- Cătălin Lupăşteanu
TRAGEDIA din Colectiv: Incendiul din club reconstituit într-un laborator care reproduce spaţiul din Colectiv
Experţii INSEMEX vor face, miercuri, un experiment judiciar în dosarul privind incendiul din Colectiv, într-un laborator care va fi amenajat ca la momentul incendiului din club, cu acelaşi tip de burete pus pe stâlpi şi cu mobilier asemănător, pentru a stabili exact unde a izbucnit incendiul şi cum s-a propagat focul, potrivit unor surse judiciare.
Urmărește
21197 afișări
TRAGEDIA DIN COLECTIV: Clubul va fi incendiat controlat în cadrul unui experiment judiciar - surse
Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că acest experiment judiciar reprezintă faza finală a expertizei Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani în dosarul de ucidere şi vătămare corporală din culpă deschis de Parchetul instanţei supreme după incendiul din 30 octombrie.
La experiment vor fi prezenţi experţi INSEMEX Petroşani, procurori, poliţişti şi pompieri.
Urmare a experimentului, anchetatorii vor şti dacă artificiile au cauzat aprinderea bureţilor de antifonare din club şi incendiul care a urmat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Laboratorul va fi amenajat ca la momentul producerii incendiului din club, vor fi folosite acelaşi tip de artificii, acelaşi tip de burete şi va fi amplasat mobilier într-un mod cât mai asemănător, pe baza imaginilor şi videoclipurilor recuperate de anchetatori.
Sursele citate au mai spus că patronii clubului Colectiv au fost audiaţi marţi în legătură cu achiziţia buretelui de antifonare, a amenajării interioare a clubului şi a amplasării unui container ce servea drept anticameră la intrarea în local, care ar fi făcut dificilă evacuarea.
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) fac cercetări în acest dosar de ucidere şi vătămare corporală din culpă, deschis în urma incendiului ce a avut loc în seara de 30 octombrie în clubul Colectiv, în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity, ce a inclus efecte pirotehnice. Martorii relatau după incendiu că, după declanşarea artificiilor, a luat foc buretele de antifonare care acoperea un stâlp pe care erau montate artificii, şi apoi întreg tavanul, acoperit cu acelaşi material. Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în clubul Colectiv spunea după incendiu că patronii localului nu au ales un burete ignifugat pentru că era prea scump.
Până în prezent, procurorii PICCJ i-au pus sub urmărire pe patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, care sunt arestaţi preventiv din 3 noiembrie, pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a instalat artificiile pentru concert, pe administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile, Daniela Niţă, şi pe directorul societăţii, Cristian Niţă, aceştia trei fiind cercetaţi în arest la domiciliu.
PICCJ susţine că "incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club".
Procurorii au constatat şi că artifiicile folosite la concertul Goodbye to Gravity erau destinate a fi folosite doar în spaţiu deschis, conform instrucţiunilor de utilizare, care erau însă în limba bulgară.
Patronii clubului şi pirotehnicianul Viorel Zaharia sunt acuzaţi de ucidere din culpă, iar patronii firmei care a furnizat artificiile sunt cercetaţi pentru favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe sau de înscrisuri.
Potrivit procurorilor, ulterior producerii incendiului din clubul Colectiv, Daniela şi Cristian Niţă "au procedat la distrugerea şi sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, precum şi cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi traşi la răspundere penală", susţin procurorii.
Bilanţul incendiului produs în 30 octombrie în clubul Colectiv a ajuns la 62 de morţi, după ce o altă persoană - o tânără de 26 de ani - a murit, marţi dimineaţă, la Spitalul de Arşi din Capitală.
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. Aproape 150 de răniţi au fost internaţi în spitale din Capitală, peste jumătate fiind în stare critică şi foarte gravă. Un număr de 39 de răniţi au fost transferaţi în spitale din străinătate. Dintre persoanele internate, 35 au murit, 24 în ţară şi 11 în străinătate.
Marţi, în spitale din Capitală mai sunt internate 18 persoane rănite în incendiul din Colectiv, dintre care una în stare critică. În clinicile din străinatate mai sunt internaţi 22 de pacienţi, dintre care opt în Belgia, câte patru în Marea Britanie şi Olanda, câte doi în Israel, Austria şi Germania.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe