TRAGEDIA din Colectiv: Ultimii trei răniţi care mai erau în Spitalul Militar au fost externaţi. În străinătate rămân internaţi 19

Ultimii trei răniţi în incendiul din Clubul Colectiv care mai erau în Spitalul Militar au fost externaţi miercuri, dar vor continua tratamentul şi vor începe recuperarea în ambulatoriu, a declarat comandantul unităţii medicale, Florentina Ioniţă-Radu.

Urmărește
933 afișări
Imaginea articolului TRAGEDIA din Colectiv: Ultimii trei răniţi care mai erau în Spitalul Militar au fost externaţi. În străinătate rămân internaţi 19

TRAGEDIA din Colectiv: Ultimii trei răniţi care mai erau în Spitalul Militar au fost externaţi

La externarea celor trei pacienţi - Mihai Anghel, Remus Vasiliu şi Ionuţ Tudor - a participat întreaga echipă medicală care i-a îngrijit în Spitalul Militar Central din 30 octombrie.

"Este un moment de sărbătoare pentru noi. Am considerat că este bine şi în spiritul tradiţiilor noastre ca înainte de aceste sărbători să marcăm momentul (...), după ce aproape două luni au fost pacienţii şi copiii noştri", a spus comandantul Spitalului Militar, precizând că externarea ultimilor pacienţi marchează încheierea unei etape care a urmat unei tragedii.

Florentina Ioniţă-Radu a declarat că cei trei pacienţi externaţi au fost în starea cea mai gravă, ei necesitând grefe, iar pentru recuperarea lor este nevoie de multă atenţie, întrucât începerea prea devreme ar putea însemna desprinderea grefelor, iar amânarea pentru un timp prea lung ar putea avea ca şi consecinţă blocarea zonei afectate, în sensul că nu ar mai putea fi folosită corect.

Comandantul Spitalului Militar a mai spus că 12 persoane au fost internate în această unitate medicală după inendiul din Colectiv, dintre care cinci au fost transferate în străinătate, două în Olanda, două în Marea Britanie şi una în Austria.

Florentina Ioniţă-Radu a ţinut să precizeze că şi cei care deja au revenit din clinicile din străinatate pot apela la comandamentul format pentru a sprijini victimele din Colectiv.

"Seara de 30 octombrie părea una normală, o seară banală, în care noi eram acasă şi aşteptam weekend-ul, iar aceşti tineri erau la un moment cultural. A fost însă un moment care a decurs altfel şi a schimbat istoria poporului român. A fost o altfel de revoluţie în România", a mai spus comandantul Spitalului Militar.

Florentina Ioniţă-Radu a vorbit şi despre personalul medical, spunând că întreaga echipă a pus mai mult decât profesie în ce a făcut din 30 octombrie până miercuri 23 decembrie, când au fost externaţi ultimii trei pacienţi.

"Au pus foarte mult suflet şi cred că asta s-a simţit. (....) Pacienţii noştri vor intra într-un program de recuperare şi eu cred că acest moment trebuia să fie marcat pentru a spune că acum s-a încheiat momentul Colectiv şi trecem într-o etapă în care încercăm să revenim la normalitate", a mai spus comandantul Spitalului Militar.

Şeful Secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul Militar, Laurenţiu Ene, şi-a exprimat satisfacţia că, după 74 de zile, echipa medicală şi pacienţii au ajuns în împrejurări fericite.

"A fost o perioadă extrem de densă. Toţi pacienţii pe care i-am avut în grijă sunt în condiţii foarte bune. Cred că Spitalul Militar, prin extemporalul pe care l-a primit, a demonstrat că a depăşit cu brio toate obstacolele. A fost extemporal la toate spitalele. (...) Consider că ne-am mobilizat exemplar", a spus dr. Laurenţiu Ene.

Doctorul Bogdan Marinescu a declarat că trăieşte un sentiment unic pe care îl încearcă orice medic în clipa în care pacientul pleacă sănătos sau în curs de vindecare.

"Am încercat să facem tot ce a depins de noi pentru a asigura condiţii cât mai bune de vindecare. Le mulţumesc pacienţilor pentru ajutorul dat, pentru că au trecut prin clipe extrem de grele. S-a încheiat o etapă foarte importantă din vindecarea lor, toate plăgile de arsură profundă au fost rezolvate din punct de vedere chirurgical şi urmează tratamentul de vindecare. Vom fi alături de ei pe parcursul mai multor ani de zile", a spus dr. Marinescu.

Dintre pacienţii transferaţi în clinicile din străinătate, marţi mai erau internaţi 19. De asemenea, alţi peste 70 de pacienţi care au fost îngrijiţi în spitale din Capitală au fost externaţi în cele aproape două luni de la producerea tragedicie din Colectiv.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. Alte 36 de persoane au murit în spitale din ţară şi din străinătate, numărul victimelor ajungând, în 21 decembrie, la 63.

În spitale din Capitală au fost internaţi, în urma incendiului, aproximativ 150 de persoane rănite, unele dintre acestea fiind în stare gravă, cu arsuri pe corp şi arsuri de căi respiratorii. Ulterior, 39 de răniţi au fost transferaţi în spitale din străinătate, însă patru au decedat în Marea Britanie, trei în Germania, doi în Olanda şi câte unul în Israel şi Austria.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici