Trăistaru (ISMB): Trag un semnal de alarmă asupra posibililor factorilor de corupţie în şcoli

Înscrierea la clasa pregătitoare şi la grădiniţe, fondul clasei, meditaţiile cu elevii de la clasă şi materialele auxiliare sunt printre activităţile care favorizează creşterea vulnerabilităţii faptelor de corupţie, le-a spus, marţi, inspectorul general şcolar directorilor şcolilor din Capitală.

Urmărește
728 afișări
Imaginea articolului Trăistaru (ISMB): Trag un semnal de alarmă asupra posibililor factorilor de corupţie în şcoli

Trăistaru (ISMB): Trag un semnal de alarmă asupra posibililor factorilor de corupţie în şcoli (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Conducerea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti discută, marţi, cu directorii şcolilor despre problema fondului clasei şi prevenirea corupţiei în unităţile de învăţământ.

Inspectorul general şcolar Constantin Trăistaru le-a prezentat directorilor şcolilor din Capitală o listă cu activităţile care favorizează creşterea vulnerabilităţii faptelor de corupţie în sistemul de învăţământ.

Printre activităţile indicate de inspectorul general sunt: înscrierea la clasa pregătitoare, constituirea claselor la început de an şcolar, transferul elevilor, activitatea şcoală după şcoală, meditaţii particulare cu elevii de la clasă, constituirea fondului comitetului de părinţi, organizarea opţionalelor, materialele auxiliare, respectiv culegeri distribuite în şcoli, caz în care profesorii se transformă în agenţi comerciali, concursuri cu plată (dacă asociaţiile de părinţi susţin astfel de acţiuni, atunci îşi asumă responsabilitatea acestora), organizarea banchetelor la sfârşit de an şcolar sau de semestru, cât şi examenele naţionale, cele de definitivat şi de titularizare.

"Trag un semnal clar de alarmă asupra acestor activităţi, semnal de alarmă pe care vreau să îl asumăm cu toţii", a spus inspectorul general şcolar Constantin Trăistaru, în întâlnirea cu directorii şcolilor din Capitală.

Trăistaru a mai spus că, din punctul său de vedere, fondul clasei ar trebui desfiinţat, dacă există asociaţii de părinţi, pentru că până în prezent acesta nu are gestiune.

Întâlnirea, de la Colegiul "Mihai Viteazul" din Capitală, are loc a fost loc la câteva zile după ce ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, le-a solicitat inspectorilor generali şcolari să discute cu directorii de şcoli despre problema colectei ilegale de fonduri de către profesori de la elevi sau părinţi, reglementarea statutului fondului clasei şi interzicerea vânzării în unităţile de învăţământ a materialelor didactice şi auxiliare.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, le-a cerut, în 10 ianuarie, inspectorilor şcolari ca în următoarele două săptămâni să aibă întâlniri cu toţi directorii şi să discute problema fondului clasei şi a modului în care aceşti bani circulă în şcoli, ce este permis şi ce nu, dar şi cum să se evite situaţii de corupţie în şcoli. De asemenea, Pricopie le-a cerut să le transmită directorilor de şcoli că vânzarea de cărţi şi auxiliare în unităţile de învăţământ, susţinută de unele edituri, este ilegală, iar profesorii nu au voie să devină agenţi comerciali.

În ultimele zile, după incidentul de la Şcoala nr. 10, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a primit mai multe sesizări privind colecte de bani în şcoli şi de luni a început cercetări vizând fondul clasei în alte trei unităţi de învăţământ, respectiv Şcoala Gimnazială "Sfântul Andrei", Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" şi Colegiul Economic "Costin C. Kiriţescu".

Un alt caz a fost sesizat la Secţia 6 Poliţie din Capitală. Tatăl unui copil care învaţă la Şcoala Centrală s-a prezentat la Secţia 6 şi le-a spus poliţiştilor că învăţătoarea a amenajat în clasă un loc la perete unde copiii pedepsiţi sunt umiliţi, fiind puşi să dea cu capul. Bărbatul a precizat că cel puţin doi elevi au fost puşi în această situaţie, potrivit unor surse din Poliţia Capitalei.

Acesta a mai reclamat şi că elevii sunt obligaţi să plătească taxe pentru participarea la diverse concursuri.

Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 "Maria Rosetti" din Capitală a decis, în 10 ianaurie, desfacerea disciplinară a contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai şcolii. De asemenea, şcoala a decis şi sesizarea Parchetului în cazul învăţătoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost săvârşite de Dana Blându, anchetatorii urmând să stabilească dacă aceasta a primit în acest fel foloase necuvenite.

Un dosar penal în cazul învăţătoarei Dana Blându este deja înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, în urma unei sesizări făcute, în 30 decembrie 2013, de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Dosarul a fost trimise în 8 ianuarie de procurori la Secţia 6 Poliţie, unde anchetatorii care fac cercetări pentru primire de foloase necuvenite.

Anchetatorii au stabilit să audieze aproximativ 20 de părinţi ai copiilor din clasa învăţătoarei Dana Blându. Audierile la Secţia 6 Poliţie au început în 9 ianuarie, când au fost să dea declaraţii femeia care a înregistrat-o pe învăţătoare atunci când cerea bani pentru cadouri şi tatăl altui copil.

Ancheta administrativă de la Şcoala nr. 10 şi cea a Parchetului Judecătoriei Sector 2 au început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe YouTube, în care este surprinsă o discuţie între părinţi şi învăţătoarea Dana Blându, care cere bani pentru cadourile de sărbători.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici