Tramvaiele de tipul celui implicat în accidentul de la Iaşi funcţionează perfect - experţi elveţieni
Tramvaiele de tipul celui implicat în accidentul de la Iaşi soldat cu un mort şi cinci răniţi grav funcţionează "perfect" susţin experţii elveţieni veniţi în municipiu pentru a verifica starea tehnică a mijloacelor de transport donate de guvernul elveţian regiei ieşene de transport.
Specialiştii elveţieni nu au putut verifica şi tramvaiul implicat în accidentul din 21 martie de la Iaşi, reprezentanţii regiei explicând că mijlocul de transport trebuie să rămână imobilizat pe toată durata anchetei procurorilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Hans Berger, reprezentant al Secretariarului Guvernului Elveţian a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la Iaşi, că a analizat, împreună cu un expert elveţian al societăţii de transport din Berna, starea tehnică a tramvaielor donate regiei ieşene şi că toate cele 13 mijloace de transport "funcţionează perfect, fără nicio defecţiune".
"Toate vagoanele aduse din Elveţia funcţionează perfect, fără nicio defecţiune. Lucrătorii regiei ieşene sunt bine instruiţi şi sunt la fel de buni precum cei din Berna. Aceste tramvaie au circulat şi în Berna în pante şi nu au existat probleme. Toate vagoanele au fost modernizate în Elveţia anii '90", a afirmat Hans Berger.
El a precizat că nu are vreo explicaţie în privinţa accidentului de tramvai de la Iaşi soldat cu un mort şi cinci răniţi grav, adăugând că există posibilitatea ca "vatmanul să nu fi apreciat ceva în mod corect".
La rândul său, directorul regiei ieşene de transport, Maricel Ghercă, a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, că toate tramvaiele elveţiene aduse la Iaşi au fost scoase în ultimele două zile din depou pentru a fi verificate de către specialiştii elveţieni.
El a precizat că tramvaiul implicat în accident nu a fost scos pentru verificări, pentru că mijlocul de transport trebuie să rămână în depou pe toată durata anchetei penale care se desfăşoară în acest caz.
"Specialiştii elveţieni şi-ar fi dorit să vadă şi acest tramvai la stradă, dar nu s-a putut. Doar l-au vizualizat. Tramvaiul nu a fost mişcat din loc şi se află în continuare în depou", a afirmat directorul regiei ieşene Maricel Ghercă.
În 21 martie, un tramvai a fost implicat într-un accident, în zona "Fundaţie" din municipiul Iaşi, mijlocul de transport lovind mai multe maşini aflate în coloană la semafor.
Astfel, tramvaiul, care era plin cu pasageri şi care cobora Copoul, a intrat în două maşini care aşteptau la semafor şi a acroşat alte trei autoturisme aflate pe banda de lângă trotuar, după care s-a oprit într-un autobuz care staţiona şi el la semafor.
În urma impactului, o persoană a murit, iar alte cinci au fost rănite grav.
Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, declara că a fost vorba de o eroare umană a vatmanului, întrucât expertiza tehnică a demonstrat că frânele tramvaiulului funcţionează.
Vatmanul Cristian Diaconu a fost iniţial reţinut de poliţişti, fiind cercetat pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă, însă judecătorii au decis cercetarea acestuia în libertate.
Tramvaiul de tip BE8/8 implicat în accidentul de la Iaşi face parte dintr-un lot de 14 tramvaie donate la finele anului 2010 de Guvernul elveţian regiei ieşene de transport, fiind fabricat în anul 1973.
Regia locală de transport Iaşi deţine în total 150 de tramvaie, toate second-hand, acestea fiind aduse din Germania şi Elveţia, între anii 1997 şi 2010, cel mai vechi fiind fabricat în 1959, iar cel mai nou în anul 1982.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO