- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.09.2019, 09:34)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tramvaiul Poeziei, inaugurat în Bucureşti
Tramvaiul Poeziei, o bibliotecă mobilă tapetată cu versuri, care îşi propune să aducă lectura mai aproape de public, a fost inaugurat în Capitală, pe linia 1 a Societăţii de Transport Bucureşti (STB), potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
575 afișări
Tramvaiul Poeziei, inaugurat în Bucureşti/
Un tramvai de pe linia 1 le oferă bucureştenilor, timp de trei săptămâni, o bibliotecă mobilă formată din 100 de cărţi de poeme. Călătorii vor regăsi, astfel, cărţi de poezie pe care le pot răsfoi pe durata călătoriei şi vor avea ocazia să asculte poeţi şi artişti, zilnic, între orele 17.00 şi 19.00.
"Tramvaiul Poeziei", tapetat cu versuri de autori precum Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, Lucian Blaga şi Mihai Eminescu, a pornit în prima sa cursă marţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Tot marţi s-au deschis înscrierile la concursul de poezie pentru tineri cu vârsta între 18 şi 25 de ani. În primele ore de la lansarea concursului, pe site-ul www.artanumusca.ro se înscriseseră deja 40 de tineri poeţi, care au trimis câte trei poezii. Înscrierile au loc în perioada 10 - 20 septembrie. Juriul, din care fac parte Iv Cel Naiv, Iulian Tănase şi Cătălina Matei, va alege zece finalişti care vor participa la un curs de scriere creativă. La finalul cursului, aceştia vor fi provocaţi să scrie versuri pe tema "Salvează poezia oraşului!", iar poemul câştigător va fi pictat pe peretele unei clădiri aflate în centrul Bucureştiului. De asemenea, toate poemele selectate şi povestea proiectului Tramvaiul Poeziei vor fi adunate într-o carte care va fi lansată la Târgul Internaţional Gaudeamus.
Cei care doresc mai multe informaţii despre traseu şi programul de circulaţie le pot obţine prin intermediul aplicaţiei Info STB şi pot vedea în orice moment unde se află "Tramvaiul Poeziei".
"Oare mai avem nevoie de poezie în 2019? Poezia este superioară tuturor artelor. Aşa se spunea în trecut şi aşa se consideră în continuare. Vrem să facilităm lectura, să-i încurajăm pe călători şi să-i inspirăm să citească şi să privească oraşul de la fereastra tramvaiului şi cu alţi ochi", a declarat Loredana Munteanu, fondatoarea organizaţiei Arta nu muşcă, iniţiatoarea proiectului.
Marţi, oamenii care aşteptau tramvaiul, în staţii, au fost surprinşi plăcut să vadă înscripţionate pe vehicul versuri. "Ca să te laud, ajunge un singur vers: prin gura ta mă sărută, întregul univers", a silabisit o doamnă în vârstă, înainte de a urca în tramvai. Acolo, a ascultat mirată şi vizibil încântată cum actriţa Silva Schmidt şi scriitoarea Ana Barton recitau poeme, în timp ce artistul newyorkez Warren Walker cânta live la saxofon. Apoi s-a arătat interesată dacă printre cărţile disponibile în tramvai se află şi autori contemporani şi a răsfoit un volum de Florin Dumitrescu înainte de a coborî la Piaţa Sudului.
Proiectul îşi propune să aducă lectura şi poezia mai aproape de public, în contextul în care 69% dintre români şi 46% dintre bucureşteni declarau că nu au citit nicio carte şi doar 9% afirmau că citesc aproape zilnic, potrivit Barometrului de consum cultural dat publicităţii în 2018.
Organizaţia nonguvernamentală Arta nu Muşcă este cunoscută pentru iniţierea unor proiectele culturale precum Festivalul de muzică clasică de la metrou.
Proiectul Tramvaiul Poeziei este cofinanţat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional, în parteneriat cu Primăria Capitalei şi STB.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe