- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (21.10.2018, 15:56)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Transilvania, pe un site în limba engleză, lansat de UDMR, în care se vorbeşte de tensiuni între minorităţi şi români
UDMR a lansat un portal de prezentare a Transilvaniei, „Transylvania Now” (Transilvania acum) în limba engleză, cu bani din partea unei fundaţii din Ungaria, în care se vorbeşte despre tensiunile dintre minorităţile etnice şi români, Unirea de la 1918 fiind considerată „o cutremurătoare experienţă”.
Urmărește
18359 afișări
Transilvania, pe un site în limba engleză lansat de UDMR în care se vorbeşte de tensiuni între minorităţi şi români
Preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că, pe lângă portal, iniţiatorii proiectului vor să creeze un ecosisistem digital complet, cu social media, cu evenimente şi acţiuni de PR.
„Am lansat zilele trecute portalul în limba engleză Transylvania Now la o Conferinţă digitală organizată la Odorheiu Secuiesc pentru IT-iştii din regiune. Portalul se adresează, în principal, străinilor care ştiu foarte puţine sau deloc despre Transilvania şi România, este despre noi dar nu pentru noi. Ideea proiectului datează de peste un an, când am constatat că dacă vrem să comunicăm ceva în exterior avem prea puţine poveşti în limba engleză, nu există site-uri în engleză despre Transilvania şi despre comunitatea maghiară de aici. Pe lângă portal, vrem să creăm un ecosisistem digital complet, cu social media, cu evenimente şi acţiuni de PR, care se adresează exclusiv străinilor, decidenţilor politici, influencerilor din Europa şi SUA, jurnaliştilor care vor să afle mai multe despre Transilvania şi despre comunitatea maghiară. Nu este un site de ştiri sau un blog turistic, ci este un portal de prezentare a realităţilor şi poveştilor de succes din Transilvania”, a spus Porcsalmi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
În cele câteva texte care au fost publicate - despre Ţinutul Secuiesc, despre o manifestare de la Sic, despre Sibiu, despre faptul că Transilvania este locul de naştere al toleranţei religioase sau în fotografii, denumirile localităţilor sunt bilingve: Kolozsvár (Cluj-Napoca), Torda (Turda), Nagyszeben (Sibiu), Szilagysomlyó (Şimleul Silvaniei), Nagyvárad (Oradea), Szék (Sic), Székelyudvarhely (Odorheiu Secuiesc), Homoródfürdő (Băile Homorod), Torockószentgyörgy (Colteşti), Máréfalva (Satu Mare), iar textele reprezintă opinia autorului.
„Autorii au autonomie editorială, noi respectăm opinia fiecăruia, nu cenzurăm pe nimeni”, a precizat preşedintele executiv al UDMR.
De exemplu, în articolul „Transilvania multilingvă” se arată că, pentru cineva care vine din Europa de Vest, „Transilvania poate părea de modă veche din cauza rădăcinilor religioase uneori partizane, a tensiunilor dintre minorităţile etnice şi români”, unul dintre aspectele pozitive fiind abordarea spre învăţarea limbilor străine, iar în articolul „Sibiu, un oraş ieşit direct dintr-un basm” se menţionează că, odată cu sfârşitul Primului Război Mondial, „cutremurătoarea experienţă a împărţirii teritoriului Ungariei a avut ca rezultat faptul că Sibiul, ca restul Transilvaniei, a devenit parte a României”.
Potrivit lui Porcsalmi, principiul de bază după care funcţionează Transylvania Now este prezentul şi viitorul Transilvaniei, sloganul fiind „Transilvania – unde trecutul se întâneşte cu viitorul”.
„Despre trecutul Transilvaniei s-a discutat şi se discută mult în spaţiul public autohton, dar despre prezent şi viitor aproape deloc. Noi vrem să arătăm prin poveştile publicate din perspectiva oamenilor de succes o altă faţă a regiunii care nu prea se vede. Vrem să arătăm că există nu doar trecut, nu doar tradiţie şi istorie, ci şi educaţie, inovare şi succes în Transilvania. Iar acest lucru se poate realiza din perspectiva unor tineri care s-au întors în ţară şi au început o afacere. Avem nevoie de poveşti pozitive despre Transilvania, de poveştile de succes ale acestor oameni care trăiesc aici”, a explicat preşedintele executiv al UDMR.
Porcsalmi a precizat că noul portal va prezenta şi anumite aspecte specifice ale comunităţii maghiare, cum ar fi problemele legate de drepturile de folosire a limbii materne.
În cadrul portalului sunt postate articole ale unor jurnalişti, bloggeri maghiari, dar este unul de tip open source, ceea ce înseamnă că este deschis spre publicarea textelor inclusiv a unor autori români care au o poveste interesantă şi care merită prezentată publicului din afara ţării.
„Managerul proiectului este un american, Patrick Eagan, care nu are rădăcini maghiare, îl ştiu de mult timp, cunoaşte Transilvania şi de aceea l-am îndemnat să ni se alăture deoarece avem nevoie de o perspectivă diferită de cea autohtonă. Dacă vrem să ne adresăm străinilor, atunci cel mai bine este să găsim o echipă care să introducă o perspectivă nouă în această comunicare”, a subliniat Porcsalmi Balint.
Transylvania Now este un portal publicat de Fundaţia Eurotrans înfiinţată de UDMR şi beneficiază de finanţare din partea Fundaţiei Gábor Bethlen din Ungaria.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe