- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Transparency International: În România, percepţia asupra corupţiei din sistemul public se menţine
În România, percepţia asupra corupţiei din sistemul public este similară de la un an la altul (46 de puncte din 100 în anul 2022, 45 de puncte în 2021), variaţiile de un punct sau două fiind considerate ca nesemnificative la nivel de percepţie, arată organizaţia Transparency International.
Transparency International: În România, percepţia asupra corupţiei din sistemul public se menţine
Transparency International a publicat Indicele de Percepţie a Corupţiei 2022, care arată că 95% dintre ţările incluse în clasament au făcut progrese minime sau deloc în ultimii ani în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei.
Indicele de Percepţie a Corupţiei reflectă modul în care experţi independenţi şi din mediul de afaceri percep corupţia existentă în sectorul public din 180 de state şi teritorii. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă “foarte corupt”, iar 100 “deloc corupt”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
La nivelul Uniunii Europene se observă o stagnare de mai bine de un deceniu, în majoritatea statelor membre, media UE fiind de 66 de puncte. În contextul provocărilor apărute la nivel global şi regional în ultimii ani, de la pandemia de COVID-19, la invadarea Ucrainei de către Rusia şi recesiunea economică, este necesar ca guvernele să vină cu soluţii robuste, eficiente. Cetăţenii vor să vadă mai multă integritate şi eficienţă din partea politicienilor. Cu toate acestea, slaba aplicare a mecanismelor de integritate şi ameninţările la adresa statului de drept subminează eficienţa guvernelor, reiese din raportul elaborat de Transparency International.
România a făcut progrese foarte mici, dar, cu toate acestea, tendinţa ascendentă din ultimii ani este un progres care trebuie susţinut şi pe viitor, spune organizaţia
Pentru realizarea acestui deziderat este necesară aplicarea de măsuri eficiente, în special în domeniile cu risc ridicat de corupţie. Spre exemplu în domeniul achiziţiilor publice, care continuă să fie unul dintre cele mai vulnerabile, cu efecte implicit asupra transparenţei cheltuielilor din fonduri publice. Deşi s-au făcut paşi importanţi în ultimii ani, nivelul de încredere în corectitudinea achiziţiilor publice este unul redus.
În acest context, Transparency International Romania recomandă utilizarea Pactelor de Integritate ca instrument de monitorizare a achiziţiilor publice, în special pentru procedurile de achiziţii şi contractele cu risc crescut de apariţie a neregulilor, incidentelor de integritate sau fraudelor. Pactele de Integritate sunt o practică standard recunoscută la nivel naţional şi internaţional pentru asigurarea că achiziţiile, contractele şi cheltuielile publice se realizează cu respectarea regulilor şi bunelor practici în interes public.
O altă recomandare se referă la acordarea de sprijin instituţiilor cu rol anti-corupţie, în vederea creşterii capacităţii operaţionale şi a eficacităţii acestora, inclusiv prin conservarea şi îmbunătăţirea cadrului de reglementare.
Totodată, este necesară îmbunătăţirea transparenţei decizionale, a accesului la informaţii de interes public, inclusiv în ceea ce priveşte finanţările şi distribuirea resurselor, mai ales în contextul implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Transparency International Romania reiterează faptul că este nevoie de o implicare constantă a tuturor reprezentanţilor societăţii, de la clasa politică, instituţii publice, la mediul privat şi cetăţeni, fiecare având rolul şi responsabilitatea sa în combaterea corupţiei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:15
Lukaşenko refuză observatorii OSCE la alegerile prezidenţiale din Belarus
-
astăzi, 11:06