- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (10.02.2018, 10:56)
- Adriana Mit
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Transplantul de celule stem se realizează la Timişoara într-un centru construit din donaţii | FOTO
Primul centru de transplant de celule stem din România a fost realizat la Timişoara cu bani din donaţii, dotat cu aparatură medicală, iar mai apoi renovat tot cu ajutorul sponsorilor. În ultimii 17 ani, sute de copii şi adulţi cu cancer sau leucemie au beneficiat de un astfel de transplant salvator.
Urmărește
4199 afișări
Transplantul de celule stem se realizează la Timişoara într-un centru construit din donaţii | FOTO
Maria are puţin peste opt ani. Este înscrisă în clasa a III-a la o şcoală din judeţul Timiş, dar ultimii doi ani i-a petrecut mai mult internată la Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara. Fetiţa a venit pe lume cu mai multe afecţiuni grave, printre care şi imunodeficienţa severă, o boală genetică şi rară care afectează sistemul imunitar. Organismul ei nu mai poate lupta cu infecţiile. Medicii timişoreni au încercat mai multe metode terapeutice, dar în zadar, singura soluţie salvatoare fiind un transplant de celule stem.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
După şase luni de căutări, reprezentanţii Spitalului de Copii din Timişoara au găsit un donator compatibil pentru Maria tocmai în Spania.
“Nici n-aş fi visat că în doar şase luni se va găsit o persoană compatibilă şi fata mea va beneficia de transplantul de celule stem. Şi fetiţa este foarte încântată: râde de bucurie, îmi spune că după transplant o să poată, în sfârşit, să doarmă, să se odihnească. Este optimistă şi îşi doreşte să se facă bine, spune că va fi cea mai cuminte fată din lume, doar să crească celulele primite de la donator şi să nu mai fie bolnavă”, povesteşte mama Mariei.
Imediat după transplantul de celule stem, care s-a realizat în luna ianuarie a acestui an, Maria a fost izolată într-una din cele şase camere sterile ale Spitalului de Copii din Timişoara, realizate din donaţii, în ultimii 17 ani.
“Centrul de Transplant Medular din Timişoara are opt paturi cu şase boxe sterile, unde aerul circulă doar dinspre patul bolnavului spre exterior. Aceste condiţii de mediu costă enorm, presiunea atmosferică e mai mare cu 45 de milibari în boxa sterilă, nu am acolo deloc particule de praf. De asemenea, şi temperatura şi umiditatea sunt controlate”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, şeful Secţiei de Onco-Hematologie de la Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu”, medicul Smaranda Arghirescu.
Astfel de transplanturi de celule stem se realizează în România din anul 2011, prima intervenţie fiind efectuată la Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara. Totul mulţumită medicului Margit Şerban, fosta şefă a Secţiei de Onco-Hematologie din cadrul Spitalului de Copii din Timişoara, care a ridicat de la zero clinica pe care a condus-o ani întregi cu bani din donaţii, de la un ONG din Austria, inclusiv Centrul de Transplant Medular. Echipa condusă de medicul Margit Şerban a realizat primul transplant medular din România la un copil, primul transplant cu celule stem din sângele ombilical al fratelui donator, precum şi primul transplant de celule stem cu donator neînrudit din România.
Din anul 2011 şi până în prezent, sute de copii şi adulţi cu afecţiuni severe din întreaga ţară au beneficiat de un transplant de celule stem la Timişoara, în fiecare an fiind supuşi unei astfel de intervenţii peste 50 de pacienţi.
Cei care ajung aici sunt trataţi la standarde europene, Centrul de Transplant Medular din Timişoara fiind dotat cu echipamente medicale modern, cumpărate din donaţii.
În prezent, Ministerul Sănătăţii alocă, printr-un program naţional, fondurile necesare efectuării transplantului de celule stem, care este extrem de costisitor: între 60.000 şi 200.000 de euro.
“Din punctul de vedere al aparaturii, avem absolut tot ce ne trebuie, la standarde europene. Totul este cumpărat din donaţii. Şi clădirea este realizată din donaţii, iar acum o renovăm tot din donaţii. Pacienţii care pot fi trataţi în cadrul Centrului de Transplant Medular din Timişoara au vârste cuprinse între zero şi 70 de ani. În general, sunt mai puţini copii, pentru că, de obicei, cancerul la copii se vindecă fără transplant medular, cu citostatice”, a declarat medicul Smaranda Arghirescu.
Medicul timişorean explică faptul că în momentul în care o persoană beneficiază de un transplant de celule stem, care se realizează ca o transfuzie de sânge, în venă, acestea se tot plimbă cu sângele în organism până îşi găsesc locul lor în măduva oaselor, şi astfel formeză o măduvă nouă. De obicei, de un transplant de celule stem pot beneficia persoanele care suferă de cancer şi boli nemaligne, precum imunodeficienţele congenitale sau anemiile.
“Centrul din Timişoara este un centru de transplant de celule stem de rutină, adică transplantul se face cu scopul de a vindeca sau măcar de a creşte şansele de vindecare cu peste 50%. În lume mai sunt şi câteva centre de transplant de cercetare şi dezvoltare, unde se duc pentru studii clinice pacienţii care au şanse mici de vindecare”, explică şeful Secţiei de Onco-Hematologie Pediatrică din Timişoara.
În cazul în care o persoană din familie nu este compatibilă sau nu se găseşte în România un donator, Centrul de Transplant Medular din Timişoara are posibilitatea să caute donatori internaţionali prin Registrul Naţional de Donatori Voluntari. În prezent, baza de date internaţională conţine aproape 20 de milioane de donatori voluntari.
În cadrul Centrului de Transplant Medular din Timişoara, pacienţii sunt internaţi în saloane care arată ca în Occident, de aproximativ un an. Asta după ce Asociaţia “Dăruieşte Viaţă” a strâns de la mai mulţi sponsori aproape 500.000 de euro, bani care au fost folosiţi pentru modernizarea centrului din cadrul Secţiei de Onco-Hematologie a Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara.
Cu aceşti bani, holurile, dar şi cele şase saloane ale centrului au fost reabilitate. Totodată, a fost cumpărat mobilier nou, televizoare, aparate medicale şi jucării, iar în fiecare salon sunt două sau trei paturi, cu grup sanitar propriu.
Asociaţia “Dăruieşte Viaţă” a mai strâns aproximativ un milion de euro, iar cu aceşti bani au început lucrările de modernizare a întregii Secţii de Onco-Hematologie Pediatrică. Este vorba de etajele doi, trei şi parterul din clădirea realizată din donaţii cu bani de la ONG-ul din Austria, în urmă cu 17 ani. Lucrările de modernizare ar urma să fie finalizate, cel mai probabil, în acest an.
Citeşte şi: Valentin Rîciu, după ce şi-a dat demisia din funcţia de consilier al lui Carmen Dan: Dosarele în care eram cercetat au fost clasate | DOCUMENT
Citeşte şi: REGULAMENTpentru admiterea la Academia de Poliţie: Candidaţii care au obţinut premii sau menţiuni la olimpiade nu mai susţin probele scrise
Citeşte şi: REGULAMENTpentru admiterea la Academia de Poliţie: Candidaţii care au obţinut premii sau menţiuni la olimpiade nu mai susţin probele scrise
Citeşte şi: ALERTĂ ANM: Temperaturile încep să scadă. Ninge duminică în Muntenia, vestul Dobrogei şi în Bucureşti/ Cod galben de ceaţă în şase judeţe
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: GRIPA a mai făcut o victimă: O femeie din Bucureşti a murit din cauza virusului gripal. Numărul deceselor a ajuns la 17
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe