Tratamentul „minune” pentru dependenţa de substanţe psihoactive

  • Dependenţa de opioide vine din nevoie a de fugi de, a masca sau a îndepărta durerea şi alte emoţii greu de procesat şi gestionat.
  • Fie că vorbim despre medicamente, sau de droguri puternic adictive, cercetătorii arată că persoanele dependente se pot elibera de adicţii folosind o practică simplă, comună, zilnică.
  • Care sunt constatările celui mai mare studiu pe neuroştiinţă de până acum privind mindfulness ca tratament pentru adicţii?
Urmărește
6375 afișări
Imaginea articolului Tratamentul „minune” pentru dependenţa de substanţe psihoactive

FOTO altamirarecovery.com

O nouă cercetare întreprinsă de către Universitatea din Utah a descoperit că practica de meditaţie mindfulness poate produce o stare de „conştiinţă alterată” sănătoasă pentru „tratarea” persoanelor cu adicţii. Nu foarte diferit de ceea ce ar putea experimenta cineva sub influenţa drogurilor psihedelice - atingerea acestei stări alterate prin meditaţia conştientă -  are potenţialul de a diminua comportamentele de dependenţă ale unei persoane prin promovarea unor schimbări sănătoase la nivelul creierului, spun cercetătorii.
 
Pe scurt, studiul argumentează că, în această stare de atenţie, cu unde theta, oamenii încep să experimenteze sentimente de auto-transcendenţă şi beatitudine, iar creierul se schimbă în moduri care reduc, de fapt, adicţiile.
 
 
Cercetarea, publicată în revista Science Advances, oferă noi informaţii despre mecanismele neurobiologice prin care practica mindfulness tratează dependenţa. Rezultatele studiului oferă o opţiune de tratament promiţătoare, sigură şi accesibilă pentru cei peste nouă milioane de americani care fac abuz de opioide -  de unde şi nevoia de a găsi metode sigure de sprijin.
 
Eric Garland este autorul principal al lucrării, profesor şi decan asociat pentru cercetare la Colegiul de Asistenţă Socială al Universităţii din Utah. El conduce, de asemenea, Centrul de dezvoltare a intervenţiilor de Mindfulness şi de sănătate integrativă al Universităţii din Utah.
 
Studiul lui Garland se bazează pe cercetări anterioare care măsoară efectele pozitive ale undelor theta în creierul uman. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu unde theta scăzute au tendinţa de a avea o minte rătăcită, probleme de concentrare sau rumegă gânduri despre ele însele (ruminaţia). Undele theta pot fi vizualizate cel mai bine pe scanările electroencefalogramei, sau EEG, ale regiunilor frontale medii ale creierului lor. Undele theta scăzute au ca rezultat o pierdere a autocontrolului, deoarece creierul alunecă în modul său implicit la obiceiuri automate. În schimb, atunci când o persoană este concentrată, prezentă şi complet absorbită de o sarcină, scanările EEG vor arăta o activitate crescută a undelor theta din linia mediană frontală, se arată în cercetare.
 
„Cu o activitate teta ridicată, mintea ta devine foarte liniştită, te concentrezi mai puţin asupra ta şi devii atât de profund absorbit în ceea ce faci încât graniţa dintre tine şi lucrul asupra căruia te concentrezi începe să dispară. Te pierzi în ceea ce faci”, spune Garland.
 

Mindfulness, o soluţie pentru eliberarea de adicţii?

 
Concret, echipa de cercetare a lui Garland a recrutat pentru studiu 165 de adulţi care consumau opioide de mult timp. Participanţii au fost repartizaţi aleatoriu fie în grupul de control, care a participat la psihoterapie în grup de sprijin, fie în grupul experimental, care a fost învăţat să încorporeze în viaţa de zi cu zi Mindfulness-Oriented Recovery Enhancement (MORE). Înainte şi după cele opt săptămâni de tratament din cadrul studiului, toţi participanţii au fost aduşi în laboratorul de cercetare şi li s-au măsurat undele cerebrale cu EEG în timp ce li s-a cerut să încerce să practice meditaţia mindfulness. Participanţii au fost evaluaţi pentru abuzul de opioide timp de nouă luni după încheierea tratamentului.
 
 
MORE este o terapie ce durează opt săptămâni, bazată pe conştientizare, creată de Garland pentru a trata dependenţa, durerea şi suferinţa emoţională prin promovarea conştientizării de sine şi autoreglarea obiceiurilor automate. Într-un studiu clinic de amploare publicat recent în JAMA Internal Medicine, s-a demonstrat că MORE a redus abuzul de opioide cu 45%, mai mult decât să dubleze efectul terapiei standard.
 
Participanţii la studiu din grupul MORE au învăţat să practice meditaţia mindfulness, concentrându-şi atenţia asupra respiraţiei sau a senzaţiilor corporale pentru perioade susţinute de timp şi reorientându-şi atenţia atunci când mintea lor începea să se rătăcească în gânduri obsesive legate de droguri sau de factori de stres din viaţă.
 

Rezultatele studiului

 
Participanţii au prezentat de peste două ori mai multă activitate cerebrală theta pe linia mediană frontală în urma tratamentului cu MORE, în timp ce cei din terapia de susţinere nu au prezentat nicio creştere a activităţii theta. Participanţii la MORE care au prezentat cele mai mari creşteri ale undelor theta au raportat experienţe mai intense de auto-transcendenţă în timpul meditaţiei, inclusiv senzaţia de dispariţie a propriului ego, un sentiment de unitate cu universul sau sentimente de energie şi iubire.
 
MORE a dus, de asemenea, la scăderi semnificative ale abuzului de opioide până în nouă luni de urmărire post-studiu. Aceste reduceri ale abuzului de opioide au fost cauzate în parte de creşterile undelor cerebrale theta din linia mediană frontală. Garland a explicat că, prin atingerea unor „preferinţe de auto-transcendenţă” prin meditaţie, terapia de conştientizare a stimulat undele theta din lobii frontali ai creierului pentru a-i ajuta pe participanţi să dobândească autocontrol asupra comportamentelor lor de dependenţă.
 
„Mindfulness poate crea o cale prin care să transcendem sentimentul nostru limitat de sine”, a spus Garland. „Civilizaţiile ştiu de mii de ani că auto-transcendenţa, experienţa de a fi conectat la ceva mai mare decât noi înşine are beneficii terapeutice puternice”.
 
Acest lucru, a explicat el, este o parte din motivul pentru care unele culturi se angajează în practici spirituale, practică meditaţia profundă sau utilizează substanţe psihedelice precum ciupercile psilocibină (care pot trata anxietatea, depresia, sindromul de stres posttraumatic).
 
„Starea de transcendenţă poate fi ca o stare de beatitudine, de euforie naturală”, a spus Garland. „Mai degrabă decât să cauţi să devii high din ceva din afara ta, cum ar fi un drog, meditaţia te poate ajuta să găseşti un sentiment şi mai mare de plăcere, pace şi împlinire, din interior”, conchide cercetătorul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici