Tratatul dintre România şi SUA privind asistenţa judiciară în materie penală, în vigoare de luni

Protocolul, semnat la Bucureşti la 10 septembrie 2007, la tratatul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind asistenţa judiciară în materie penală, semnat la Washington la 26 mai 1999, a intrat în vigoare de luni.

Urmărește
417 afișări
Imaginea articolului Tratatul dintre România şi SUA privind asistenţa judiciară în materie penală, în vigoare de luni

Tratatul dintre România şi SUA privind asistenţa judiciară în materie penală, în vigoare de luni

Protocolul a fost ratificat de România în mai 2008.

Protocolul, încheiat pentru aplicarea Acordului de asistenţă judiciară dintre Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană, care, de asemenea, a intrat în vigoare pe 1 februarie 2010, reglementează forme moderne de asistenţă judiciară în materie penală, printre care: identificarea informaţiilor bancare cu privire la activităţile de spălare de bani şi terorism pedepsite de legislaţiile ambelor state, precum şi cu privire la orice alte activităţi infracţionale asupra cărora părţile vor conveni ulterior; echipe comune de anchetă pot fi constituite şi pot funcţiona pe teritoriile României şi Statelor Unite ale Americii cu scopul de a facilita investigaţiile sau urmăririle penale care implică Statele Unite ale Americii şi pe unul sau mai multe dintre statele membre ale Uniunii Europene, atunci când acest lucru este considerat oportun de către România şi Statele Unite ale Americii; folosirea tehnologiei de transmisie video - audierea prin videoconferinţă - este permisă între România şi Statele Unite ale Americii pentru a obţine în cadrul unei proceduri pentru care se poate acorda asistenţă judiciară mărturia unui martor sau expert care se află în statul solicitat; asistenţa judiciară acordată autorităţilor administrative care efectuează cercetări în legătură cu anumite activităţi în vederea urmăririi penale sau în vederea sesizării organelor de cercetare sau urmărire penală asupra actelor respective. Asistenţa nu este permisă pentru chestiuni în legătură cu care autoritatea administrativă estimează că nu va avea loc urmărirea sau, după caz, nu vor fi sesizate organele de cercetare ori urmărire penală.

Autoritatea centrală în domeniu pentru primirea, transmiterea şi/sau formularea cererilor de asistenţă este pentru România, Ministerul Justiţiei, iar pentru Statele Unite ale Americii, Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii.

Cu toate acestea, pentru identificarea conturilor bancare, cererile de asistenţă se transmit direct, pentru România, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi, pentru Statele Unite ale Americii, de către ataşatul pentru România al: Departamentului de Justiţie al SUA, Administraţia de Aplicare a Legii în Domeniul Narcoticelor, în ceea ce priveşte chestiunile care sunt de competenţa sa; Departamentului de Siguranţă Naţională al SUA, Biroul de Aplicare a Legii în Materie de Imigraţie şi Vamă, în ceea ce priveşte chestiunile care sunt de competenţa sa; Departamentului de Justiţie al S.U.A, Biroul Federal de Investigaţii, în ceea ce priveşte toate celelalte chestiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici