- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tratatul româno-sirian privind transferul de persoane cu condamnări privative de libertate a fost semnat
România şi Siria au semnat, miercuri, Tratatul privind transferul de persoane cu condamnări privative de libertate.
Tratatul româno-sirian privind transferul de persoane cu condamnări privative de libertate a fost semnat (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Tratatul a fost semnat, la Cotroceni, de către ministrul român al Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul sirian de Externe, Walid al-Moallem.
Documentul a fost semnat cu ocazia vizitei de stat la Bucureşti a preşedintelui sirian, Bashar al-Assad.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anunţat la 6 octombrie, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, că preşedintele sirian Bashar al-Assad va face o vizită în România în acest an, ocazie cu care vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne, un acord de extrădare intrând în acest pachet. "Preşedintele Bashar al-Assad va vizita România în curând", a spus atunci Baconschi, adăugând că această vizită este în pregătire şi că va avea loc în cursul acestui an. Întrebat dacă, în condiţiile în care MAE a anunţat că va fi discutată şi extinderea cadrului juridic bilateral cu ocazia vizitei sale la Damasc, a avut convorbiri pe tema acordului de extrădare cu Siria, şeful diplomaţiei române a spus că vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne cu ocazia venirii lui Bashar al-Assad la Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
"Cu ocazia vizitei preşedintelui vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne", a spus ministrul, care, întrebat despre acordul de extrădare, a adăugat că acesta "intră la pachet".
Ministrul a spus că documentele sunt în pregătire şi că au avut loc negocieri la Bucureşti şi Damasc.
Preşedintele Băsescu a făcut o vizită în Siria în octombrie 2008. Şeful statului declara la acea dată, la finalul întâlnirii cu omologul său de la Damasc, Bashar al-Assad, că subiectul legat de situaţia omului de afaceri sirian Omar Hayssam a fost discutat. Întrebat în legătură cu un acord între România şi Siria privind Justiţia, Băsescu a răspuns: "Înţeleg aluzia, a fost discutat subiectul Omar Hayssam".
Un an mai târziu, în 16 noiembrie 2009, şeful statului declara că vizita sa în Siria, din 2008, a avut ca obiectiv modificarea acordului de extrădare între România şi Siria, pentru ca, la finalul acestora, Omar Hayssam să fie extrădat în România.
Biroul de presă al Ministerului de Externe a comunicat, în 8 ianuarie 2010, la solicitarea MEDIAFAX, că MAE a transmis autorităţilor siriene un proiect de tratat privind extrădarea, elaborat de Ministerul Justiţiei. Potrivit MAE, proiectul de tratat se află în prezent în analiza părţii siriene. Tot la acea dată, Ministerul Justiţiei a confirmat că a înaintat pe canale diplomatice un proiect de tratat privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană, precizând că nu a fost sesizat de partea siriană "cu poziţii legate de acest proiect".
Directorul SRI, George Maior, a declarat, sâmbătă, la TVR 1, că este "convins" că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa pe teritoriul României şi, răspunzând unei întrebări, a spus că ştie care este în prezent statutul acestuia în Siria, dar nu a făcut alte precizări.
Maior a fost întrebat, în contextul vizitei la Bucureşti a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, dacă se apropie, în opinia sa, şi momentul în care Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa în România. "Îmi menţin această afirmaţie de acum un an, este un obiectiv al serviciilor şi al statului român, vizita are o importanţă în primul rând strategică şi politică, se vor semna şi nişte acorduri juridice, inclusiv la nivel de extrădare. Vom vedea ce va urma", a răspuns directorul SRI.
Solicitat să precizeze un orizont de timp în care ar vedea posibilă extrădarea lui Omar Hayssam, Maior a spus: "Eu nu dau termene din acest punct de vedere şi nici nu am dat atunci, deşi sunt unii care îmi reamintesc acea afirmaţie, ea, repet, e valabilă şi nu contează cât timp va dura".
"Sunt convins că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa pe teritoriul României", a subliniat el.
Întrebat dacă ştie care este în prezent statutul lui Omar Hayssam în Siria, Maior a răspuns afirmativ, dar a refuzat să ofere detalii. "Da, ştiu, dar nu vreau să dezvolt", a menţionat el.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO