- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.02.2013, 16:05)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Trei comisari ai Gărzii de Mediu fac verificări la proprietatea lui Nuţu Cămătaru. Mama fraţilor Cămătaru: Statul nu are bani să hrănească animalele lui Nuţu - VIDEO
Trei comisari de la Garda Naţională de Mediu (GNM) au descins, alături de reprezentanţi ai Poliţiei, pe proprietatea lui Nuţu Cămătaru, pentru a face verificări privind deţinerea unor animale sălbatice, printre care urşi, lei şi cerbi, potrivit reprezentanţilor GNM.
Urmărește
1228 afișări
Trei comisari ai Gărzii de Mediu fac verificări la proprietatea lui Nuţu Cămătaru (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax foto)
Mama fraţilor Cămătaru, cunoscută sub numele de Mimi Cămătăreasa, a spus luni că, dacă trebuie, predă de bună voie animalele sălbatice ale lui Nuţu Cămătaru, dar nu crede că reprezentanţii statului au cu ce să hrănească cei patru lei şi cei doi urşi deţinuţi de acesta.
Mimi Cămătăreasca a venit la ferma lui Nuţu Cămătaru la scurt timp după ce comisarii de la Garda de Mediu au ajuns la proprietatea acestuia pentru a verifica situaţia animalelor găsite de anchetatori în timpul percheziţiilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Ea a spus că, dacă va fi nevoie, animalele vor fi predate, însă nu crede că autorităţile au resurse materiale să hrănească leii şi urşii lui Nuţu Cămătaru.
Mimi Cămătăreasa a mai spus că în cazul în care leii şi urşii vor fi luaţi, se bucură că fiul său nu este acasă. "Dacă băiatul meu ar fi văzut că-i iau animalele ar fi murit. Nuţu de puşcărie nu moare, dar dacă îi iei animalele îl omori", a spus aceasta.
Ea a adăugat că între fiul ei şi animalele sălbatice pe care le deţine există o relaţie foarte apropiată şi că leii ar fi fost crescuţi de mici de Nuţu, care o perioadă ar fi dormit cu ei în pat şi obişnuia să se ia la trântă cu aceştia. Mimi Cămătăreasa a mai spus că Nuţu avea şi un urs preferat, căruia i-a spus Baloo şi care îi mânca din palmă.
În ce priveşte hrana pentru animale, Mimi Cămătăreasa a spus că Nuţu cumpăra carne de cal de la ţărani şi că uneori acesta ar fi cumpărat animale decedate în urma unor accidente rutiere. În acest sens, femeia a dat ca exemplu un accidentul rutier în care au fost ucise mai multe oi, iar fiul ei l-a contactat pe proprietar şi a cumpărat cadavrele animalelor, pe care ulterior le-a tranşat şi le-a dat de mâncare animalelor sălbatice.
Controlul a început luni, în jurul orei 15.00 şi este în desfăşurare.
Comisarii de la GNM - Comisariatul General vor alcătui o evidenţă a animalelor aflate pe proprietatea lui Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, şi vor solicita documentele referitoare la deţinerea acestora.
Reprezentanţii GNM au mai precizat pentru MEDIAFAX că cei doi urşi de pe proprietate vor fi duşi la Rezervaţia Zărneşti.
Un comisar al Gărzii de Mediu a mers sâmbătă la casa lui Nuţu Cămătaru, dar nu a fost lăsat să intre. Instituţia a făcut demersurile, prin Poliţie, pentru primirea unui mandat, în baza căruia să poată intra pe proprietatea lui Nuţu Cămătaru, pe care se află mai multe animale sălbatice.
Luni dimineaţă, reprezentanţii GNM declarau că, din moment ce nimeni din instituţie nu a putut pătrunde până atunci pe proprietatea lui Nuţu Cămătaru, ei nu au putut constata câte animale sălbatice sunt ţinute acolo, dar, în urma discuţiilor cu oamenii din zonă, au înţeles că ar fi vorba despre patru lei, doi urşi, un cerb şi o căprioară, precum şi păsări exotice.
În urma discuţiilor cu ONG-uri de mediu, dar şi cu Poliţia şi Jandarmeria, Garda de Mediu urmează să stabilească unde şi cum să transporte animalele aflate la ferma lui Nuţu Cămătaru.
Surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru MEDIAFAX că, în urma percheziţiilor făcute vineri, la ferma lui Nuţu Cămătaru au găsit doi urşi, patru lei, doi cerbi carpatini, 20 de câini de rasă, 30 de cai de rasă, dintre care unii sunt pursânge olandezi al căror preţ ar ajunge la 100.000 de euro, precum şi mai multe păsări exotice.
Totodată, anchetatorii au găsit pe proprietatea lui Nuţu Cămătaru un cal tranşat, despre care acesta ar fi spus că era bătrân şi foarte bolnav, fiind tranşat pentru a fi dat de mâncare animalelor pe care le deţine.
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) au declarat pentru MEDIAFAX că instituţia nu emite persoanelor fizice autorizaţie pentru deţinerea de animale sălbatice.
"Emitem autorizaţie de mediu numai pentru grădini zoologice şi centre de reabilitare şi îngrijire a animalelor sălbatice", a spus Mirela Pantilie, directoarea Direcţiei Biodiversitate din ANPM.
Conform articolului 9, alineatul 1 din Legea 205/2004 privind protecţia animalelor, "deţinătorii de animale pot deţine animale sălbatice, potrivit legii, numai dacă sunt autorizaţi de direcţia veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti".
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au precizat pentru MEDIAFAX că nu s-a solicitat niciun aviz pentru deţinerea de animale săbatice pe proprietatea fraţilor Cămătaru.
Aceştia au menţionat că nu sunt deţinute legal animale sălbatice de către persoane fizice în România, condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a obţine o astfel de autorizaţie fiind foarte stricte.
În afara grădinilor zoologice şi centrelor de îngrijire a animalelor, mai pot fi deţinute, "pe o perioadă determinată de timp, în vederea îngrijirii şi recuperării fizice", animale sălbatice aflate în impas de supravieţuire, cu acordul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, potrivit articolului 9, alineatul 3, din Legea 205/2004.
Liderii clanului Cămătarilor, Ion şi Vasile Balint, precum şi Radu Cristian Roşca, liderul grupării Sportivilor, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile în urma unei decizii din 23 februarie a Tribunalului Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe