TREI CUTREMURE în România, noaptea trecută

Trei cutremure s-au petrecut în noaptea de miercuri spre joi în România, două dintre acestea având loc în Transilvania şi unul în Vrancea, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Urmărește
7310 afișări
Imaginea articolului TREI CUTREMURE în România, noaptea trecută

TREI CUTREMURE în România, noaptea trecută

Primul dintre cele trei cutremure, cu magnitudinea de 3,4 grade, a avut în Transilvania, la ora 4.52. Seismul s-a produs la o adâncime de cinci kilometri şi a avut intensitatea III în zona epicentrală. Oraşe apropiate de centrul seismului sunt Topliţa (11 kilometri), Vatra Dornei, Gheorgheni (38 de kilometri), Bălan (56 de kilometri) şi Reghin (57 de kilometri), potrivit site-ului www.infp.ro

Tot în Transilvania a avut loc la ora 5.07 un al doilea cutremur, cu magnitudinea de 2,6 grade. Cutremurul s-a produs la o adâncime de un kilometru şi a avut intensitatea II în zona epicentrală. Oraşele apropiate de zona în care s-a produs seismul sunt Toplita (şapte kilometri),Gheorgheni (36 de kilometri),Vatra Dornei (42 de kilometri), Reghin (54 de kilometri) şi Bălan (55 de kilometri).

Aproape 30 de minute mai târziu s-a produs un al treilea cutremur, de 3.2 grade, în Vrancea. Seismul a avut loc la ora 5.33 şi s-a produs la o adâncime de 122 de kilometri. Oraşele apropiate de centrul seismului sunt Focşani (33 de kilometri), Mărăşeşti (39 de kilometri), Râmnicu Sărat (45de kilometri), Covasna (48 de kilometri) şi Adjud (52 de kilometri).

De la începutul anului au avut loc alte şase cutremure, trei în 1 ianuarie, de 2,5, 2,7 şi 2,5 grade, toate în Vrancea, şi alte trei în 2 decembrie, de 2,1 în Câmpia Română, 2,8 şi 2,9 în Vrancea.

Un cutremur sub 7 grade poate avea loc oricând în România, însă unul puternic ar fi aşteptat după 2062, declara, în decembrie, pentru MEDIAFAX, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu.

"Am trecut cu toţii prin cutremurele din 1986 - 7 grade şi 1996, cu 6,9 grade. Un cutremur la peste şapte şi ceva, cum a fost în 4 martie 1977, ne iese cam în perioada 2062, 2064, 2065. Ştim o prioadă, dar asta nu înseamnă că este anul exact. Dar ştim o perioadă de 18 ani, care începe în 2040 şi se termină prin 2060, şi interesant este că această analiză făcută de mine şi o cercetătoare la institut este similară celei făcute de profesorul Dumitru Enescu şi de băiatul lui care este în Japonia. Noi am găsit nişte alternanţe când «lucrează» foarte puternic Africa (activitatea seismică a zonei - n.r.) şi când «lucrează» foarte puternic India cu Australia; se potrivesc foarte bine", explica Mărmureanu.

El preciza că, în prezent, suntem în alternanţa când "lucrează" foarte puternic Australia cu India, care va dura până în 2022.

"Iar după 2022, urmează iar o perioadă de 18 sau 19 ani sau 17, cam aşa, care va fi, din nou, Africa. Africa nu a dat niciodată mai mult de 6-7 grade. Nu avem cum să avem cutremur foarte puternic la noi, pentru că sistemul este extrem de prins în Asia, în Japonia. Să ştiţi că japonezii nu au scăpat de partea de cutremure pe partea vestică. Vor mai fi", adăuga directorul onorific al INFP.

Potrivit lui Mărmureanu, în România există sisteme de alertare pentru centrala atomică, pentru Poliţie şi pentru alte instituţii.

"Cei care preiau primul semnalul de cutremur sunt inspectoratele pentru situaţii de urgenţă", preciza Mărmureanu.

În 2012, în Vrancea au fost înregistrate zece cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade. Seismele s-au produs la 10 ianuarie (magnitudine 4,3 grade), 19 ianuarie (4 grade), 26 aprilie (4 grade), 26 mai (4 grade), 6 iulie (4,4 grade), 12 iulie (4,3 grade), 31 august (4,1 grade), 9 septembrie (4 grade), 2 octombrie (4,2 grade) şi 1 decembrie (4,6 grade).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici