- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.12.2018, 10:40)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Trei deputaţi doresc ca şcolile să deruleze programe de educaţie sexuală cel puţin o dată pe semestru
Doi deputaţi PSD şi unul USR au depus la Senat un proiect care obligă unităţile şcolare să deruleze cel puţin o dată pe semestru programe de educaţie sexuală pentru copii şi educaţie pentru viaţă, în scopul prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.
Urmărește
616 afișări
Trei deputaţi doresc ca şcolile să deruleze programe de educaţie sexuală cel puţin o dată pe semestru
„Organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi al educaţiei sunt obligate sa adopte, în condiţiile legii, toate măsurile necesare pentru: derularea sistematică, cel puţin o dată pe semestru, în unităţile şcolare, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”, prevede proiectul care modifică articolul 46 (3) litera i din Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
În forma în vigoare a legii menţionate nu este specificată sintagma „cel puţin o dată pe semestru”.
De asemenea, iniţiatorii propun adăugarea în Lege a obligativităţii organelor de specialitate a unor măsuri pentru ca unităţile de învăţământ să organizeze programe de educaţie pentru sănătate.
„Derularea sistematică, cel puţin o dată pe semestru, în unităţile şcolare, de programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv pentru dezvoltarea capacităţilor psiho-emoţionale, a comportamentelor sociale şi interpersonale”, prevede proiectul de lege.
Printre iniţiatorii proiectului legislativ se numără senatorul USR Florina Presadă şi deputaţii PSD Camelia Gavrilă şi Nicolae Georgescu.
„Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge, iar statul, prin organele sale administrative, are obligaţia corelativă de a derula în unităţile şcolare de programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru elevi, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”, arată iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.
Aleşii precizează că România se confruntă cu situaţii dificile din cauza lipsei educaţiei sexuale şi pentru sănătate.
„Date fiind statisticile alarmante cu privire la starea de sănătate precară a populaţiei României, sistemul public şi societatea civilă resimt nevoia stringentă de a găsi soluţiiile optime pentru îmbunătăţirea situaţiei actuale: Rata ridicată de morbiditate şi mortalitate cauzată de lipsa unui comportament alimentar optim. Principalele cauze sunt reprezentate de consumul excesiv de tutun, alcool, zahăr, grăsimi care duc la apariţia bolilor ischemice, a diabetului, a cancerului, a TBC-ului, etc. Numărul extrem de mare al avorturilor din România (480 de avorturi la 1000 de sarcini) 10,6% din tinerele minore sub 20 de ani au sarcini nedorite iar rata sarcinilor în rândul adolescentelor, pe segmentul de vârsta cuprinsă intre 15-19 ani, a înregistrat 12.073 de gravide, dintre care 7547 au ales sa întrerupă sarcina”, explică iniţiatorii.
Parlamentarii mai susţin că proiectul de lege are scopul de a îi sprijini pe părinţii şi copiii care se confruntă cu astfel de situaţii.
„Scopul demarării acestui demers legislativ vine în întâmpinarea provocărilor actuale cu care se confrunta părinţii şi copiii, corelând prevederile legii educaţiei ch legea 272/2004, în sensul atribuirii responsabilităţii Informării şi autorităţile administraţiei publice locale, precum şi orice alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul educaţiei, de a derula în unităţile şcolare, cel putini o dată pe semestru, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”, potrivit sursei citate.
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului a fost depusă la Senat, primă Cameră sesizată, iar for decizional este Camera Deputaţilor.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Asistenta de la Spitalul Universitar concediată în octombrie acuză: Corpul de control al ministrului a încercat muşamalizarea situaţiei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe