- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Trei judecătoare şi fosta grefieră şefă a Secţiei Civile de la ICCJ, audiate în dosarul Voicu
Trei judecătoare şi fosta grefieră şefă a Secţiei Civile de la ICCJ au dat, luni, declaraţii în faţa magistraţilor de la instanţa supremă privind acuzaţiile potrivit cărora senatorul Cătălin Voicu şi fostul magistrat Florin Costiniu ar fi intervenit la ele într-un dosar.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a reluat, luni, discuţiile în dosarul în care senatorul Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic sunt acuzaţi de fapte de corupţie.
Instanţa supremă a audiat trei judecătoare de la instanţa supremă, membre ale completului de judecată care a soluţionat negativ un recurs al omului de afaceri Costel Căşuneanu, pe fosta grefieră şefă a Secţiei Civile a ICCJ, doi avocaţi, patronul restaurantului Select din Capitală şi pe generalul în rezervă Adrian Isac.
În depoziţiile lor, judecătoarele de la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a instanţei supreme, care au avut dosarul prin care Costel Căşuneanu cerea să fie declarat câştigătorul unei licitaţii, au arătat că la ele nu a venit nimeni să intervină în favoarea omului de afaceri, negând susţinerile procurorilor anticorupţie.
Astfel, judecătoarea Ana Iarina Vartirez a susţinut că ea a fost în complet doar la termenul din dosar când instanţa a rămas în pronunţare în acest caz, înlocuind o colegă pensionată între timp. "Costiniu nu a intervenit la mine", a arătat Vartirez, precizând că "soluţia a fost rodul deliberărilor membrilor completului.
Ea a răspuns astfel unei întrebări a procurorului DNA, care a arătat că din interceptările discuţiilor dintre Voicu şi Costiniu a reieşit că cel din urmă a condamnat soluţia negativă primită de Căşuneanu prin prisma presiunilor la care două dintre judecătoare au fost supuse de către preşedintele completului de judecată.
La rândul ei, judecătoarea Simona Marcu a arătat instanţei că şi ea a înlocuit la un moment dat aceeaşi judecătoare care s-a pensionat, respectiv pe Magdalena Dumitru, şi că atunci când ea a fost membră a completului, cazul nu s-a soluţionat. Ea a precizat că la ea nu a intervenit nimeni în legătură cu inculpaţii din dosar.
Şi judecătoarea Magdalena Frumuşelu a spus că nu a intervenit nimeni la ea sau la colegele ei pentru o anume soluţie în dosarul lui Căşuneanu. Întrebată de procurorul DNA dacă persoane din ICCJ i-au spus că dosarul omului de afaceri este "monitorizat", aceasta a arătat că "acest dosar nu avea nimic deosebit faţă de celelalte dosare". Ea a precizat, la insistenţa procurorului, că nu l-a cunoscut pe Cătălin Voicu şi că îl cunoştea colegial pe Florin Costiniu.
Ştefania Elena Vochiţă, fosta grefieră şefă a Secţiei Civile în perioada în care preşedinte era Florin Costiniu, în prezent pensionată, le-a arătat judecătorilor că la cererea lui Costiniu s-a interesat la arhivele altor secţii despre dosare.
Pusă să detalieze, Vochiţă a spus că nu îşi mai aminteşte nimic şi că, în general, era pusă de Costiniu să verifice situaţia unor dosare destinate altor secţii şi care ajungeau greşit la Secţia Civilă. Întrebată insistent dacă a fost pusă să se intereseze şi în legătură cu dosarul omului de afaceri Costel Căşuneanu, aflat de la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, Vochiţă a răspuns că nu îşi mai aminteşte.
În acest context, instanţa, la cererea procurorului DNA, a dat citire unei afirmaţii a Ştefaniei Vochiţă notate în declaraţia dată la DNA: "Judecătorul Florin Costiniu mi-a cerut să mă interesez la arhivele altor secţii despre anumite dosare, despre termene sau despre ce soluţii s-au dispus la termene", fosta grefeieră menţinându-şi declaraţia după citire.
Întrebată de procurorul DNA dacă în 14 octombrie 2009 a dat mai multe telefoane Joiţei Preda, preşedintele Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal, Vochiţă a arătat că nu îşi poate aminti aceste detaliu. Procurorul a întrebat-o apoi dacă Florin Costiniu i-a cerut să îl pună în legătură cu judecătoarea Magdalena Dumitru, în prezent pensionată, din completul care a soluţionat recursul lui Căşuneanu, Vochiţă arătând că nu-şi poate aminti nici acest detaliu.
La termenul de luni mai trebuiau să fie audiate judecătoarea Lidia Bărbulescu şi fostul magistrat Magdalena Dumitru, dar acestea au transmis memorii instanţei supreme în care arată că nu se pot prezenta din motive obiective şi că îşi menţin toate declaraţiile făcute la Direcţia Naţională Anticorupţie, în faţa procurorilor.
Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru corupţie. Procesul a început în 14 iulie 2010, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Senatorul Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv din 30 martie 2010, este judecat pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie.
Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a instanţei supreme, este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie. Aceştia au fost şi ei arestaţi preventiv, dar în 13 aprilie 2010 au fost puşi în libertate.
În rezoluţiile de începere a urmăririi penale şi în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale procurorii afirmă că, în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, "prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator", a primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.
De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.
Procurorii au pus sechestru asigurător pe suma de 200.000 de euro, aparţinând omului de afaceri Costel Căşuneanu. De asemenea, procurorii anticorupţie au instituit sechestru asigurător pe un imobil ce aparţine lui Marius Locic, a cărui valoare estimată este mai mare decât 119.000 de lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO